BioBlitz in het Brusselse Leopoldspark? DOE MEE!

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Kun je uren naar kleine beestjes kijken en wil je jou (en je gezin) onderdompelen in de entomologie? Ben je vrij op zaterdag 12 september 2020 tussen 14 uur en middernacht? Dan is dit iets voor jou!

Een BioBlitz is een inventarisatie van het leven op een afgebakende oppervlakte – in dit geval het Leopoldspark – over een bepaalde periode – in dit geval op zaterdag 12 september, van 14 uur tot middernacht. We verzamelen en inventariseren de insecten en spinnen in het park (de verzamelde exemplaren worden toegevoegd aan de museumcollecties). Waarom doen we dit? We willen nagaan of de aanpassingen van de voorbije jaren (werken aan de vijveroever in 2016, aanleg van een bloemenweide in 2013) gevolgen hebben voor de insecten- en spinnenpopulaties. Maar ook om een evenement te creëren dat zowel onderhoudend als informatief is, dat burgers en experts rond de kwestie van de biodiversiteit in de stad samenbrengt en tegelijkertijd de expertise van onze onderzoekers in de verf zet. Voor het derde jaar op rij, nodigt het Museum voor Natuurwetenschappen 20 gemotiveerde burgers (en hun gezin) uit om onder begeleiding van vier entomologen aan deze BioBlitz deel te nemen. Interesse? Schrijf je in op https://forms.gle/amLWQRQgDVYC3iHF8

 

Nuttige info:

  • Je kunt je inschrijven voor de sessie van 14 tot 18 uur (observatie van soorten die overdag actief zijn), voor deze van 19.30 uur tot middernacht (observatie van soorten die actief worden tijdens de avond en nacht) of beide (van 14 uur tot middernacht met een pauze tussen 18 uur en 19.30 uur, een lichte maaltijd wordt voorzien).
  • Je kunt als gezin deelnemen (vanaf 8 jaar, kinderen worden begeleid door hun ouders).

 

Praktisch:

  • De BioBlitz vindt plaats op zaterdag 12 septembre 2020 van 14 uur tot middernacht (3 deelnamemomenten mogelijk).
  • Het materiaal voor deze activiteit wordt voorzien door de medewerkers van het Museum.
  • Zorg voor aangepaste kledij (volgens de weersverwachtingen) voor zowel overdag als ‘s avonds (breng ook zonnecrème of een paraplu mee). De activiteit gaat ook door bij regenweer (eventueel in aangepaste vorm).
  • Het evenement kan worden aangepast of geannuleerd, afhankelijk van de gezondheidssituatie met betrekking tot COVID-19.

 

Bioblitz-deelnemers kijken naar wat ze in hun vlindernetten hebben gevangen. (foto: KBIN)
Verzameling langs de vijveroever in het Leopoldspark (Foto: KBIN)
Een entomoloog verzamelt insecten met een insectenstofzuiger (Foto: Isabelle Sauvage / KBIN)
Schedule:
Go to top