Ateliers-expos » Water l'Eau

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Water l'Eau
  • Water l'Eau
  • Water l'Eau
  • affiche Water l'Eau

Water l'Eau

ma, 01/09/2014 - 09:15 tot wo, 03/02/2016 - 17:15

Vanuit de geschiedenis - en zelfs de prehistorie - van de streek waar nu Brussel ligt, volgen we de samenlopende evolutie van een grote stad en haar watervoorziening. Natuurlijk schetst Water l’Eau ook de actuele rol en de loop van het leidingwater: winning, vervoer, opslag, distributie en zuivering van de kostbare vloeistof die uit onze kranen stroomt, onze schuiten vervoert en onze industrieën voedt.

Maar het "wilde" water is nooit echt weggeweest, en keert nu bruisend in onze stadsomgeving terug! We verkennen halfnatuurlijke vochtige zones; we herontdekken en beschermen hun onschatbare rijkdom. Via de vijf valleien van onze hoofdstad (ja hoor, vijf!) illustreren we telkens een biotoop, fauna en flora, waarvan velen verbaasd zullen zijn ze terug te vinden in het midden van de stad: rivier, moeras, rietveld, vijver, kanaal ...

In deze laatste etappe testen de kinderen spelenderwijs hun kennis over planten, ongewervelden, vissen en watervogels, aan de hand van een plantenboek, verrekijkers, specimens en een spelboekje dat ze mee naar huis kunnen nemen!

De tentoonstelling bestaat uit drie zones. De eerste zone vertelt het verhaal van het water in Brussel vanaf het ontstaan van de aarde. De tweede zone gaat over het water in ons dagelijks leven en in de natuur. In de derde zone maken de kinderen kennis met de valleien van Brussel en hun ecosystemen. Ze gebruiken hiervoor microscopen, herbaria, insectendoosjes ... en een invulboekje dat ze mogen meenemen !

Dit expo-atelier huren

Oppervlakte: circa 100 m²

Vorm: het expo-atelier wordt gevormd door 3 modules (decor) die naast elkaar opgesteld worden waardoor een gesloten ruimte ontstaat waarbinnen het expo-atelier zich afspeelt

Benodigde elektriciteitsvoorziening: 2 circuits van 220V - 16A

Publiek: kinderen van 6 tot 12 jaar (uitsluitend groepen)

Duur van het bezoek: 120 minuten

Begeleiding: geanimeerd bezoek in het Nederlands of het Frans

Vervoer, opstelling en afbraak door het BNEC

Zone 1: Inleiding, een geschiedenis van Brussel
  • Een filmpje vertelt de geschiedenis van het water in Brussel.

De kinderen worden in een donkere ruimte ontvangen. Aan de hand van een filmpje wordt de ontstaansgeschiedenis van Brussel en de evolutie van Bruocsella tot het Brussel van vandaag geschetst. Waar is Brussel ontstaan? Waarom net daar? Waar komt de naam Bruocsella vandaan? Hoe is Brussel gegroeid tot wat het vandaag is? Hoe belangrijk is water in die hele geschiedenis?

Water is dikwijls belangrijk geweest voor het ontstaan van steden en de verdere ontwikkeling ervan. Water heeft vele functies en in het 2de deel bekijken we er enkele van.

Zone 2: Huishoudelijk water en natuurlijk water … een waterkringloop?
  • Waterflessenrekken om over de vele functies van water in Brussel te spreken ...

Op een pedagogisch verantwoorde manier leren de leerlingen beseffen dat achter het water dat uit de kraan komt, het werk van vele mensen schuilgaat. Waar wordt ons drinkwater gewonnen? Waar gaat het na gebruik naartoe? Waar kadert het binnen de waterkringloop?

Water wordt niet alleen gebruikt voor huishoudelijke doeleinden, maar ook in de natuur vervult het vele taken. Aan de hand van tekeningen, foto’s, puzzels, geologische modellen en zo meer krijgen de leerlingen een zicht op de vele functies van water in Brussel.

Zone 3: Waterrijke ecosystemen in Brussel
  • Dankzij verschillende activiteiten ontdekken de kinderen één van de vijf waterrijke ecosystemen van Brussel.

In dit deel van het expo-atelier maken de leerlingen kennis met de belangrijkste valleien in Brussel. Vanuit herkenbare elementen uit de eigen leefomgeving ontdekken ze verschillende ecosystemen zoals beken, vijvers, poelen, rivieren en moerassen in Brussel. Wat leeft er in die ecosystemen? Welke planten vinden we er terug? Met eenvoudige determinatieoefeningen, microscopen, herbaria en insectendoosjes lichten we een tip van de sluier op. Elke bezoeker ontvangt een werkblad dat we op het einde van de tentoonstelling invullen. Hierin staat de belangrijkste informatie uit de tentoonstelling.

Colofon

Scenario en concept: Katelijne De Kesel, Claude Desmedt, Beriel Mertens, Nathalie Vanhamme

Realisatie en montage: technische ploeg van het Museum voor Natuurwetenschappen, de schrijnwerkerij, in het bijzonder Michel Planchon, Pascal Kileste, Christophe Gustin

Grafiek: Miet Camps, Claude Desmedt, Lies Op De Beeck

Fotografie: Nathalie Vanhamme, Beriel Mertens, Thierry Hubin

Belichting: Benoît Lambert

ICT en Multimedia: Greet Boey, Yvan Boumal, Eric Danon, Stijn Pardon,Stéphane van Israel, Kristien Vrancken, Jean-François Zech

Preparatie van de insecten: Koninklijke Belgische Vereniging voor Entomologie

Coördinatie: Pierre Coulon

Hartelijk dank aan alle personen die ons steunden bij de realisatie van deze tentoonstelling.

Go to top