Vanuit de geschiedenis - en zelfs de prehistorie - van de streek waar nu Brussel ligt, volgen we de samenlopende evolutie van een grote stad en haar watervoorziening. Natuurlijk schetst Water l’Eau ook de actuele rol en de loop van het leidingwater: winning, vervoer, opslag, distributie en zuivering van de kostbare vloeistof die uit onze kranen stroomt, onze schuiten vervoert en onze industrieën voedt.
Maar het "wilde" water is nooit echt weggeweest, en keert nu bruisend in onze stadsomgeving terug! We verkennen halfnatuurlijke vochtige zones; we herontdekken en beschermen hun onschatbare rijkdom. Via de vijf valleien van onze hoofdstad (ja hoor, vijf!) illustreren we telkens een biotoop, fauna en flora, waarvan velen verbaasd zullen zijn ze terug te vinden in het midden van de stad: rivier, moeras, rietveld, vijver, kanaal ...
In deze laatste etappe testen de kinderen spelenderwijs hun kennis over planten, ongewervelden, vissen en watervogels, aan de hand van een plantenboek, verrekijkers, specimens en een spelboekje dat ze mee naar huis kunnen nemen!
De tentoonstelling bestaat uit drie zones. De eerste zone vertelt het verhaal van het water in Brussel vanaf het ontstaan van de aarde. De tweede zone gaat over het water in ons dagelijks leven en in de natuur. In de derde zone maken de kinderen kennis met de valleien van Brussel en hun ecosystemen. Ze gebruiken hiervoor microscopen, herbaria, insectendoosjes ... en een invulboekje dat ze mogen meenemen !