Ateliers-expos » BiodiverCity

 • Children in the exhibition-workshop BiodiverCity
 • Children in the exhibition-workshop BiodiverCity
 • Overview picture of the expo-workshop BiodiverCity
 • Elements in the exhibition-workshop BiodiverCity

BiodiverCity

Vanaf 20 maart 2018

Samen met een gids van het Museum voor Natuurwetenschappen overloop je op interactieve wijze de vier delen van het expo-atelier. Je achterhaalt in het eerste deel wat biodiversiteit betekent en je zoekt zelf een toepasselijke omschrijving. Niet alleen in je tuin, maar ook in je huis, in het park, in het bos … is er biodiversiteit. In het tweede deel van het expo-atelier ontdek je dat je overal biodiversiteit vindt! De biodiversiteit blijft echter lang niet altijd dezelfde. Zo kan ze verslechteren, maar soms ook verbeteren. We kunnen spreken van een broos evenwicht. In dit derde deel komen de factoren die biodiversiteit beïnvloeden aan bod. Speel samen met ons het help-de-biodiversiteit-spel in het vierde deel en leer hoe je de biodiversiteit in je onmiddellijke omgeving een handje kan toesteken!

 

Deel 1: Biodiversiteit?
 • Panelen stellen een levenloze stad voor. De kinderen moeten de stad tot leven brengen.

Beeld je eens een levenloze stad in met alleen gebouwen en zonder planten, dieren en zelfs mensen… Voelt dit niet vreemd aan? Voeg er zelf leven in verschillende vormen en kleuren aan toe en breng de stad stap voor stap weer tot leven! De kenmerken van een levensgemeenschap bepalen sterk de biodiversiteit erin. Onderzoek samen met ons in het volgende deel de verschillen in de biodiversiteit in verscheidene ecosystemen.

Deel 2: Biodiversiteit overal?
 • Tijdens de animatie leren de kinderen verschillende biotopen kennen.

Van de kleinste tuin tot de grootste natuurgebieden, van een bloembak tot een boom, overal schuilt er leven. Biodiversiteit vind je overal en ze is nergens dezelfde. Een kleine wilde tuin kan een grotere verscheidenheid aan levensvormen omvatten dan een omvangrijk, maar eentonig beukenbos. Leefomgevingen veranderen in de loop van de tijd onder invloed van verschillende factoren. De biodiversiteit ondergaat voortdurend veranderingen, ze evolueert. De soms onophoudelijke drang van de mens om zijn leefomgeving te (her)vormen maakt het de biodiversiteit niet altijd even gemakkelijk. Niet alle veranderingen leiden tot een verrijking van de biodiversiteit. Steek dus je kop niet in het zand en ontdek met onze hulp welke factoren in het volgende deel de biodiversiteit beïnvloeden!

Deel 3: Biodiversiteit, een broos evenwicht.
 • De kinderen ontdekken welke negatieve en positieve impact we hebben op de biodiversiteit in de stad.

Onze daden hebben een zekere impact op de biodiversiteit. Door de populatiedruk in een stad moet een braakliggend lapje grond vaak plaats maken voor een appartementsgebouw. Een exotische plant met mooie bloemen krijgt meer dan eens de voorkeur op een inheemse struik. Prachtige bloemen trekken niet altijd insecten aan en leveren buiten hun mooi uiterlijk geen meerwaarde op voor de natuur. Toch heeft ons gedrag niet altijd een negatieve invloed op de biodiversiteit. Een haag met inheemse struiken aanplanten of een vijver aanleggen in je tuin, geeft de biodiversiteit een steuntje in de rug.

Vaak zijn we ons echter niet bewust van de gevolgen van onze daden voor de biodiversiteit in onze omgeving. Observeer in dit deel samen met ons hoe bepaalde daden de biodiversiteit beïnvloeden. Je komt in het volgende deel te weten welke rol jij kan spelen bij de redding van de biodiversiteit!

Deel 4: Biodiversiteit in de vingers!
 • Voor panelen die een tuin, een moestuin, een terras of een balkon simuleren spelen kinderen tuinman met kruiwagen, schort en tekeningen van planten.
 • Tuinmannen-in-spe kiezen inheemse of exotische, winterharde of overjarige planten.
 • Daarna voegen de kinderen de dieren toe die van de gekozen planten leven.
 • Het resultaat: een balkon met een uitgebalanceerde biodiversiteit!

Heb je thuis een tuin, balkon, terras of slechts een vensterbank en wil je je graag inzetten voor de biodiversiteit in je buurt? Speel dan het help-de-biodiversiteit-spel en leer hoe je de biodiversiteit in je onmiddellijke omgeving een handje kan helpen!

Colofon

Scenario en concept: Katelijne De Kesel, Claude Desmedt, Beriel Mertens, Nathalie Vanhamme

Realisatie en montage: Olivier Debondt, Charlotte Degueldre, Claire Govaerts, Pascal Kileste, Danny Liefferinckx, Michel Planchon, Geneviève Yannart, de schrijnwerkerij en de technische ploeg van het Museum

Grafiek: Claude Desmedt, Vinciane Lowie

Belichting: Benoît Lambert

Lay-out van het didactische dossier: Carine Ciselet

Coördinatie: Pierre Coulon

Hartelijk dank aan alle personen die ons steunden bij de realisatie van deze tentoonstelling.

Planning 2018

Museum voor Natuurwetenschappen of Sint-Pieters-Woluwe

20.03.2018 – 02.05.2018

 

Laken: ‘Nekkersdal’

Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel

02.05.2018 - 29.05.2018

Go to top