Tijdelijke tentoonstelling » WoW – Wonders of Wildlife (te huur)

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Visual van 'WoW - Wonders of Wildlife': een lopende tijger in zwart en wit op een oranje achtergrond
  • Een kudde steenbokken springt van rots tot rots in de tentoonstelling ‘WoW – Wonders of Wildlife’.
  • Een kudde steenbokken springt van rots tot rots in WoW - Wonders of Wildlife

WoW – Wonders of Wildlife

do, 15/10/2015 tot zo, 28/08/2016

Tentoongesteld in het Museum: 15/10/2015 > 28/08/2016

Een tentoonstelling die je – wow! – met verstomming slaat

Rennen, springen, jagen … Dieren bewegen vaak krachtig, precies, indrukwekkend, wild. Een kudde steenbokken springt van rots tot rots. Twee mannetjesbokken vechten een strijd uit om de macht. Een wolf zit op de hielen van everzwijnen. Leeuwinnen grijpen vluchtende zebra’s. Een tijger op topsnelheid, majestueus…

Alsof ze uit een natuurdocumentaire zijn geplukt, zie je de dieren nu in het echt en van dichtbij in  acrobatische installaties, spectaculaire panorama’s en adembenemende scènes: sommige groepen balanceren alleen op één poot of staart! De taxidermist heeft met zijn precisie, wetenschappelijke kennis en kunstzinnige kijk van de opgezette stukken unieke kunstwerken gemaakt.

Het Museum raakt bij de actiescènes hier en daar aan het gedrag van de dieren, dan weer aan de conservatie van de soorten en hun habitat, met een vleugje biomechanica. In een sobere en verzorgde setting komen video’s en interactieve elementen volledig tot hun recht.

  • Levert gegarandeerd leuke selfies op!
  • Voor jong en oud
  • Gratis spelboekje van WWF over wilde dieren

 

logo Parque de las Ciencias – Andalucia – Granada

Deze tentoonstelling is een coproductie van het Museum voor Natuurwetenschappen en het Parque de las Ciencias (Granada).

De tentoonstelling huren

Publiek: gezinnen (kinderen van 8 tot 14 jaar), liefhebbers van natuurfilms en van kunst, en scholen (8 tot 14 jaar)
Vloeroppervlakte: 500-600 tot 800 m2
Talen: de tentoonstelling is uitgewerkt voor twee, drie of vier talen
Prijzen en huurvoorwaarden: contacteer ons

 

CONTACT
Domingo Escutia Muñoz : domingo.escutia.ext@parqueciencias.com

Manuel Roca Rodriguez : roca@parqueciencias.com

De tijger
  • Een van de tijgers in « WoW – Wonders of Wildlife » die tot de soort Panthera tigris tigris behoort. (foto: Thierry Hubin, KBIN)
  • Tijgers – hier een Siberische tijger, Panthera tigris altaica – staan op de Rode Lijst van IUCN. (foto: Thierry Hubin, KBIN)

De tijger (Panthera tigris) is de grootste nu levende katachtige. Hij zwemt, rent, springt en klimt met gemak, en is een geduchte jager. In het hoge gras wacht hij in zijn eentje zijn prooi af. Hij bespringt haar van achteren of van opzij, en met één beet verstikt hij haar of breekt hij haar nek. Zoals de meeste roofdieren valt de tijger meestal jonge, oude of zwakke dieren aan: vaak hoefdieren (everzwijnen, steenbokken, antilopen …), maar ook beren en soms vogels, krokodillen, schildpadden …

Sinds 1986 staat de tijger op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). In 2010 leefden er nog nauwelijks 2000 tijgers. Zijn grootste vijand? De mens, die, hoewel de tijger in gevaar is, blijft stropen en zijn leefgebied verder vernietigt.

In de tentoonstelling staan drie prachtige Bengaalse tijgers (Panthera tigris tigris): één is opgezet alsof hij op topsnelheid rent; de andere twee zijn aan het jagen.

De wolf
  • Canis lupus, de wilde wolf (foto: Domein van de grotten van Han)

De wilde wolf (Canis lupus) is een hondachtige zoals de hond, die een van zijn ondersoorten is (Canis lupus familiaris). Hij komt in een groot deel van het noordelijk halfrond voor. Maar nadat hij in de middeleeuwen als duivels aangezien werd, is hij eeuwenlang zo hevig bejaagd dat hij in de 19de eeuw uit onze gewesten verdween. Alleen de grote boze wolf uit de kindersprookjes bleef over … Nu wint hij door natuurbeschermingsmaatregelen weer terrein en trekt hij onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland binnen.

In ‘WoW – Wonders of Wildlife’ zie je een wolf die achter een groepje everzwijnen aanzit. Maar in werkelijkheid jagen wolven in een roedel. Een wolf alleen kan een gezond mannelijk everzwijn onmogelijk de baas … 

Het everzwijn
  • Sus scrofa cristatus, één van de ondersoorten in Indië (foto: Bernard Dupont)
  • Sus scrofa scrofa, het Europese everzwijn (foto: Jerzy Strzelecki)

Het everzwijn of wild zwijn (Sus scrofa) en het tamme varken (Sus scrofa domesticus), zijn gedomesticeerde ondersoort, zijn afkomstig uit Eurazië. Ze komen in die hele regio voor, maar werden ook in andere werelddelen geïntroduceerd (behalve in Antarctica). Bij zo'n wereldwijde verspreiding is het normaal dat zich heel wat plaatselijke ondersoorten ontwikkelen, met allerlei groottes, kleuren en varianten van beharing.

Alle everzwijnen in de tentoonstelling zijn afkomstig uit Spanje en behoren tot de Iberische variant (Sus scrofa baeticus), ook de dieren die voor de tijger vluchten (om wetenschappelijk correct te zijn had de taxidermist Indiase exemplaren moeten gebruiken).

Go to top