Tijdelijke tentoonstelling » Antarctica

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Duikende keizerspinguïns (foto: Laurent Ballesta)
  • Bezoekers bekijken een 360° projectie in de Antarctica-tentoonstelling (foto: Übersee-Museum Bremen, Foto Volker Beinhorn).
  • Jonge keizerspinguïns klaar om te duiken (foto: Vincent Munier)
  • Luc Jacquet filmt een keizerspinguïn op enkele centimeters van hem (foto: Vincent Munier).
  • Bezoekers kijken op een groot scherm naar een Weddellzeehond die zijn hoofd uit het water haalt (foto: Thierry Hubin, KBIN).

Antarctica

do, 17/10/2019 tot zo, 03/01/2021

Verken het ongerepte Antarctica alsof je er zelf bij bent met deze beeldenrijke en aangrijpende tentoonstelling!

Klaar om mee te gaan op een spannende expeditie in de buurt van het poolstation Dumont d’Urville in Adélieland op Antarctica? Trek dan eerst je duikersplunje aan voor een geweldige duik in het ijskoude water van de Zuidelijke Oceaan. Hoe jij je daarop moet voorbereiden, krijg je mee in een heuse kleedkamer van het poolstation vol met het nodige materiaal. Spring dan maar mee met de pinguïns en de zeehonden onder water waar je – begeleid door de duikers – de van het leven krioelende diepzee verkent. Je zal niet weten waar eerst te kijken. Eens terug boven water, begeef jij je op het gladde ijs van de uitgestrekte ijsvelden van het witte continent. Observeer mee van op de eerste rij het intrigerende leven van een kolonie keizerspinguïns die letterlijk rondom jou te zien en te horen is. Na deze expeditie zal je nog meer ontzag hebben voor deze schitterende, maar o zo broze leefwereld.

Je ervaart de rijke biodiversiteit van Antarctica dankzij de vele films in hoge resolutie op grote schermen, die je zowel visueel als auditief een wereld doen beleven die voor de meeste van ons anders ontoegankelijk is. Grote infografieken maken je wegwijs in de manier van leven van de dieren die je observeert en vertellen je hoe hun leefwereld op de grens van ijs en water in elkaar zit.

Luc Jacquet, filmmaker en Oscarwinnaar met de documentaire ‘La Marche de l’Empereur’, toont je in deze expo de grens tussen twee contrasterende werelden: een diepgevroren woestijn waar slechts enkele soorten dieren leven tegenover een onderwaterwereld vol leven met meer dan 9000 soorten vissen, weekdieren, schaaldieren, koralen … Zijn indrukwekkende en vaak unieke beelden zullen je niet alleen doen beseffen hoe mooi Antarctica is, maar ook hoe kwetsbaar!

Bezoek deze expo met je expeditieleden in de dop: aan de ingang krijg je een gratis invulboekje met quiz.

Antarctica, een tentoonstelling mee tot stand gebracht door Musée des Confluences & Wild-Touch

logos Musée des Confluences & Wild-Touch

 

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

 

 

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

 

 

 

 

Logo Loterie Nationale Loterij

Met de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Visit Brussels.

 

logo be brussels

logo Visit Brussels

 

#antarcticabrussels

 

 

Onze wetenschappers op Antarctica
  • Sneeuwscooterexpeditie op Antarctica (Matthias Van Ginneken courtesy of VUB)

België ondertekende als een van de eersten het Zuidpoolverdrag, en ook het KBIN heeft een historische band met het continent. Alles begon met de allereerste internationale wetenschappelijke expeditie naar de Zuidpool (1897-1899) met het beroemde onderzoeksschip de Belgica, onder leiding van de Belg Adrien de Gerlache. De wetenschappers brachten onbekende kusten in kaart en beschreven de schaarse fauna en flora, van wat nu de Straat van de Gerlache heet. Omdat het schip een gebied doorkruiste waar nog geen enkele wetenschapper geweest was, ontdekten ze er heel wat nieuwe soorten. Deze schat aan vondsten wordt in onze collecties bewaard.

België heeft al sinds 1957 een onderzoeksstation op Antarctica: eerst de Koning Boudewijnbasis (1957-1961 & 1963-1967) en sinds 2009 de CO2-neutrale Prinses Elisabethbasis. België heeft geen eigen Antarctisch onderzoeksschip, maar door samenwerkingen met andere landen zijn expedities op het water ook mogelijk (bv. met de Duitse Polarstern). Bij heel wat onderzoeken waren en zijn wetenschappers van het KBIN betrokken.

In de expo zetten we drie lopende onderzoeksprojecten in de schijnwerpers. Deze projecten worden gefinancierd binnen het meerjarig onderzoeksprogramma van BELSPO, BRAIN-be (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks). Elk van de drie video’s, die je kan ontdekken achter een QR-code, biedt je een ander inzicht in dit boeiende onderzoeksterrein. Spring achterop de skidoo bij onze onderzoekers en ga mee op expeditie!

 

Go to top