Vaste tentoonstelling » Levende Planeet

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

  • Bezoekers ontdekken de vele genaturaliseerde dieren die in Levende Planeet worden tentoongesteld (foto: Thierry Hubin / KBIN)
  • In Levende Planeet worden de gepresenteerde leefomgevingen geïllustreerd door projecties op grote schermen (foto: Thierry Hubin / KBIN).
  • Een familie test een van de interactives op de uitdagingen waar dieren vandaag de dag voor staan (foto: Thierry Hubin / KBIN)

Levende Planeet

Wist je dat gnoes en zebra’s probleemloos van dezelfde planten eten (de eerste smult van de jonge scheuten, de tweede van de taaiere bladeren)? Dat een dorstige kameel wel 150 liter water kan drinken? Dat bosbranden een goede zaak zijn voor sommige bomen?

Herontdek onze aarde, die krioelt van het leven, in Levende Planeet: een streling voor het oog, geschikt voor het hele gezin en wetenschappelijk verantwoord.

Op een oppervlakte van 2000 m² vind je meer dan 850 specimens (van giraf over koala tot bladluis), 3D-modellen die je mag aanraken, visuele media en geluidsfragmenten, die je op een speelse, interactieve en educatieve manier tonen wat biodiversiteit is.


 

Opmerkelijke Stukken

Een planeet boordevol leven
  • Met name dankzij de informatieschermen ontdekken de bezoekers de vele genaturaliseerde dieren in Levende Planeet (foto: Thierry Hubin / KBIN).
  • Een bezoeker maakt foto's van de tentoongestelde vogels in het eerste deel van Levende Planeet (foto: Thierry Hubin / KBIN)
  • Een familie die toendradieren observeert in Levende Planeet (foto: Thierry Hubin / KBIN)

3,8 miljard jaar geleden ontstond het leven op aarde. Daarna ontwikkelde het zich tot ongelooflijk veel levende wezens: bacteriën, planten, dieren, schimmels …  Al die organismen hebben een gemeenschappelijke oorsprong en zijn dus met elkaar verwant. Wetenschappers rangschikken ze in soorten. Tot nu toe hebben ze er al 1 800 000 beschreven en elke dag ontdekken ze nog nieuwe.

Op het bovenste niveau van de galerij toont Levende Planeet ons de complexe verbanden tussen de verschillende aardbewoners en hun leefgebieden.

 

 

Een planeet in verandering
  • Bezoekers testen een Levende Planeet interactief op de verbanden tussen soorten (foto: Thierry Hubin / KBIN)

Dieren en planten onderhouden vaak ingewikkelde relaties met elkaar. Ze zijn allemaal van belang en hebben elk hun plaats. Wanneer er een verdwijnt, kan het evenwicht helemaal zoek zijn.

Er waren altijd al tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, bosbranden, klimaatschommelingen …  Na elke ramp of verstoring komt de natuur dapper overeind en vindt het leven opnieuw zijn weg.

Maar als er te veel verandert op te korte tijd, lukt dat niet meer. Sommige soorten overleven amper, andere verdwijnen helemaal.

Al sinds zijn ontstaan probeert de mens de planeet naar zijn hand te zetten. Vandaag verstoort onze levenswijze het grote netwerk van leven op aarde meer dan ooit.

Een bezoek aan het lagere niveau van Levende Planeet helpt je de rijke en complexe biodiversiteit te bevatten, en te begrijpen waarom het van levensbelang is om haar te behouden en beschermen.

Go to top