Vaste tentoonstelling » BiodiverCITY

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Visitors in BiodiverCITY - Bezoekers in BiodiverCITY - Des visiteurs dans BiodiverCITY
  • Young girl looking at a fox in BiodiverCITY - Jong meisje bekijkt een vos in BiodiverCITY - Jeune fille regarde un renard dans BiodiverCITY
  • Model of a sprintail in BiodiverCITY - Maquette van een springstaart in BiodiverCITY - Maquette d'un collembole dans BiodiverCITY
  • Visitors in BiodiverCITY - Bezoekers in BiodiverCITY - Des visiteurs dans BiodiverCITY

BiodiverCITY

Nee, een stad bestaat niet alleen uit straatstenen, muren en beton! Er zijn veel meer dieren en planten te vinden dan je zou denken.

Had je gedacht dat er wel eens een hazelworm in een hoekje van je tuin kon schuilen? Heb je al eens langs een spoorwegberm een blauwvleugelsprinkhaan gevolgd? Of een dag uit het leven van een egel meegemaakt? De stad mag dan soms somber en grijs lijken, toch zit ze vol verrassingen!

Doorheen BiodiverCITY kom je aan de hand van specimens, foto’s, films, en interactieve toepassingen te weten wat stedelijke biodiversiteit precies inhoudt. Dankzij computersimulaties speel je bovendien een actieve rol en kan je zelf allerlei maatregelen nemen om de biodiversiteit in de stad efficiënt te beschermen.

Opmerkelijke Stukken

Slechtvalken in de stad
  • Het nest met drie jongen en een ei
  • Vrouwtje slechtvalk in de lucht

De achteruitgang van de slechtvalken in Europa begon vanaf de jaren 1940 en werd erger in de jaren 1960. Toen werd zelfs gedacht dat de soort in België niet meer voorkwam. De oorzaak daarvan was vervuiling als gevolg van de massale toepassing van organische chloorverbindingen in de landbouw. Nu zijn de vogels terug in onze gewesten … en zelfs in onze steden, waar felgesmaakte prooien zoals rotsduiven voor het grijpen liggen!

Sinds 2004 nestelt een paar slechtvalken in een toren van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. In de stad zijn rotsduiven hun lievelingsprooien. Elk jaar kan je, in april en mei, de lotgevallen van het koppel en hun kroost volgen op www.slechtvalken.be, van de eileg tot het uitkomen van de jongen.

 

Minifauna uitvergroot
  • Uitvergroot model van de oproller Glomeris marginata, een miljoenpoot
  • Uitvergroot model van de zwartkoppissebed Porcellio spinicornis, uit de groep van de kreeftachtigen
  • Uitvergroot model van de mijt Rhysotritia ardua
  • Uitvergroot model van een meikeverlarve (Melolontha melolontha)

Regenwormen, duizendpoten, oprollers, pissebedden, springstaarten, meikeverlarven, mijten ... Onder de grond leeft er een grote verscheidenheid aan soorten, met vooral veel ongewervelde dieren, vaak slechts enkele millimeters groot.

Om ze beter te kunnen bekijken, maakte onze maquettiste prachtige uitvergrote modellen van enkele van onze bodembewoners …

Stadsvossen
  • In de stad vindt de vos heel het jaar door voedsel, vooral in onze vuilbakken!
  • Een gewolvilte vos in een van de animatiefilmpjes ontwikkeld door ons eigen multimediateam

De afgelopen jaren worden vossen steeds vaker gespot in de stad, vaak in de groene buitenwijken, waar ze een ruime keuze aan onderdak vinden: ze graven hun holen op braakliggende gronden, spoorweghellingen, in parken, tuinen ...

Als echte omnivoor en opportunist, vindt de vos voedsel in overvloed in tuinen (kleine knaagdieren, regenwormen, kevers, vruchten, bessen), de etensbakjes van huisdieren en … vuilnis!

Geniet in de zaal van vier korte geanimeerde filmpjes, gemaakt door ons multimediateam, waar een vos, egel en lieveheersbeestje het pad kruisen.

Go to top