Vaste tentoonstelling » Galerij van de Evolutie

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • View of the Evolution Gallery - Zicht over de Evolutiegalerij - Vue sur la Galerie de l'Évolution
  • Scene (Evolution - Evolutie)
  • Scene (Evolution - Evolutie)
  • Scholar group visiting the Gallery of Evolution
  • View of the Gallery of Evolution

Galerij van de Evolutie

Met zevenmijlslaarzen doorheen de geschiedenis van het leven …

In de Galerij van de Evolutie flits je doorheen miljarden jaren aards bestaan. De galerij zoomt daarbij in op 6 belangrijke hoofdstukken van de evolutie: de cambrische explosie, het rijke waterleven van het devoon, de verovering van het land tijdens het carboon, de woelige zeeën van het jura, de opkomst van de zoogdieren in het eoceen en de impact van de mens in het heden.

Volg de lotgevallen van het leven op aarde, vanaf primitieve grondleggers over zeemonsters tot de mens …  en zelfs een kijkje in de toekomst.

Opmerkelijke Stukken

Arkhane, een nieuwe dinosoort
  • Arkhane staatin de Galerij van de Evolutie, in het deel over het juratijdperk (foto: Thierry Hubin / KBIN)
  • Het prachtige skelet van Arkhane in de Evolutiegalerij. Arkhane was een roofdinosauriër uit het juratijdperk (155 miljoen jaar geleden) (foto: Thierry Hubin / KBIN)

Arkhane is het authentieke fossiele skelet van een nieuwe soort Allosaurus, een roofdino die zo’n 155 miljoen jaar geleden (bovenjura) op aarde rondliep. Het is voor 70 % compleet en 8,7 meter lang. In wereldpremière in onze Galerij van de Evolutie, nog tot het voorjaar van 2021.

Cambrische kunstwerkjes
  • Reconstructie van de cambrische Marrella splendens
  • Reconstructie van de cambrische Hallucigenia sparsa

Vijf ogen, 24 poten, rijen stekels, schubbige platen … De wezentjes uit de Canadese Burgess Shale spreken tot de verbeelding. Ze leefden tijdens het Cambrium, het eerste sleutelmoment in het ontstaan van het leven.

Onze maquettiste werkte vijf maanden aan de minutieuze reconstructie van vijf van deze fantastische diertjes …

Zeelelies
  • Fossiele zeelelies

Geflankeerd door zeemonsters uit het Jura is het fossiel van de crinoïden of zeelelies – 3 meter breed en 2 meter hoog – een lust voor het oog.

Ook nu komen zeelelies nog voor op de bodem van vooral tropische zeeën, en lijken nog sterk op hun voorouders uit het Jura. Ze werden echter lang uitgestorven gewaand. Meer nog: de fossiele versie werd ontdekt vóór de hedendaagse zeelelies!

De Messel fossielen
  • Eurohippus messelensis, een primitief paardje opgegraven in Messel
  • Deze fossiele vleermuis, Palaeochiropteryx sp., werd opgegraven in Messel.
  • Eopelobates wagneri, een fossiele kikker uit Messel

De groeve van Messel in Frankfurt is een uitzonderlijke vindplaats van fossielen uit het Eoceen, 47 miljoen jaar geleden. In de Galerij van de Evolutie vind je een selectie van enkele van de mooiste stukken: zoogdieren (zoals dit Eurohippus messelensis), insecten, vissen, kikkers, krokodillen, slangen, hagedissen, schildpadden, vogels …

Let zeker op het fossiel van Hallensia matthesi: dit primitieve paardje is bijzonder zeldzaam en is het enige exemplaar ter wereld dat publiek wordt tentoongesteld.

In de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen ontdek je hoe al deze prachtige fossielen ei zo na onder een vuilnisbelt terechtkwamen …

Prachtige reuzen uit het verleden
  • Deze enorme loopvogel, Dyatrima, staat in de Galerij van de Evolutie
  • Dunkleosteus marsaisi, een placoderme kaakvis uit het devoon
  • Dorudon atrox, een tussensoort tussen de moderne walvissen en hun landbewonende voorouders, in de Galerij van de Evolutie

Enorme vissen, roofzuchtige loopvogels, tientallen centimeters lange trilobieten, libellen met een spanwijdte van 30 cm ...

Zoals je zelf in de Galerij van de Evolutie kan merken, zijn de dinosauriërs niet de enige imposante dieren die de aarde tijdens haar lange geschiedenis heeft gekend …

Heden
  • Koe van het Belgische witblauw ras

De evolutie is niet enkel het verleden: ook nu blijven soorten veranderen … Anders dan vroeger is wel de impact die de mens heeft op het leven op aarde. Kunstmatige selectie, overbevissing, selectieve jacht, vernieling van ecosystemen: het zijn allemaal menselijke factoren die ervoor zorgen dat soorten veranderen of verdwijnen. Toch ontstaan er ook nog nieuwe soorten zonder tussenkomst van de mens.

Ontdek in de Galerij van de Evolutie de metromug, de woestijnvis en vele andere nieuwe soorten die, al dan niet onder invloed van de mens, recent zijn ontstaan.

Dieren van de toekomst
  • Propellonectes russeli, de fictieve afstammeling van de noordelijke reuzenstormvogel (Macronectes halli)
  • Trichopteryx dixoni, de fictieve afstammeling van de voskoesoe (Trichosurus vulpecula, een boombewonende buidelrat)
  • Corticochaeris gouldi, de fictieve afstammeling van de capybara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Leven er binnen 50 miljoen jaar enorme knaagdieren en vliegende duizendpoten op onze planeet? Waarschijnlijk niet, maar af en toe vindt een stukje fictie haar plaats in het Museum.

In de Galerij van de Evolutie ontmoet je zes futuristische diersoorten die door wetenschappers werden ‘uitgedacht’ op basis van evolutionaire modellen. Immers, de evolutie herhaalt zichzelf voortdurend. Kijkend naar het verleden kunnen wetenschappers dus een wetenschappelijk onderbouwde gok wagen over hoe het leven er in de toekomst zal uitzien …

Go to top