Vaste tentoonstelling » Zaal van de Mosasauriërs

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Zaal van de Mosasauriërs

Toen de tyrannosauriërs over het vasteland heersten, schuimden reusachtige vleesetende hagedissen de oceanen af: de mosasauriërs.

Vreemd genoeg hebben velen nog nooit over deze imposante dieren gehoord. Dat zal veranderen na een bezoek aan onze Mosasauriërzaal: ze stelt een prachtige selectie tentoon uit onze mosasauriërverzameling, die tot de wereldtop behoort. Ze prijken in een heldere en sfeervolle zaal, naast de vitrine met de iguanodons in de mijn.

Eén van de fossielen van Belgische origine is de prachtige Hainosaurus bernardi, een mosasauriër van wel 12,5 meter lang! Bewonder de tijdsgenoten van deze machtige zeereptielen, vergelijk hun anatomie met die van reptielen en andere nu levende dieren, ontdek hoe ze zwommen en hun prooien vingen …

Opmerkelijke Stukken

Hainosaurus bernardi
  • Dit skelet van ‘Hainosaurus bernardi’ is bijna 12,5 meter lang.

Dit is een van de grootste tot nu gekende mosasauriërs. Zijn naam 'reptiel van (het dal van) de Hene' dankt hij aan de rivier, die ook zijn naam aan Henegouwen gaf. Hij werd immers 130 jaar geleden in deze Belgische provincie ontdekt, in de krijtgroeven van Ciply.

Het getoonde exemplaar is tussen 70 en 68 miljoen jaar oud (maastrichtiaan, bovenkrijt). Het is een bijna volledig authentiek fossiel. Er ontbreekt een stuk van de ruggengraat, dat waarschijnlijk verdween toen de krijtlaag waarin het dier zat, oploste. Dit deel werd vervangen door gestileerde namaakbeenderen.

Veelzeggende schedels
  • Twee fossiele schedels van mosasauriërs, tentoongesteld in de zaal

De schedels van mosasauriërs vertellen ons heel wat over hoe het dier leefde, hoe goed zijn zintuigen werkten, hoe intelligent het was …

De tanden van Mosasaurus hoffmanni scherp en naar achteren gebogen, wat erop wijst dat het vleeseters waren. Bovendien hadden ze uiterst beweeglijke kaken, waardoor ze grote prooien konden inslikken. Die konden niet ontsnappen omdat de tanden op het gehemelte ze tegenhielden.

Geen lieverdjes
  • Mosasauriër terwijl hij een haai aanvalt (illustratie uit de Zaal van de Mosasauriërs)

Met hun lange gestroomlijnde lichaam, hun soepele gespierde staart, hun doeltreffende tweelobbige staartvin raasden ze door het water en veranderden ze vliegensvlug van richting … De grote mosasauriërs in deze zaal waren niet alleen weergaloze zwemmers, maar – met hun machtige kaken – ook geduchte rovers!

Ze moesten in geen enkel opzicht onderdoen voor de grote haaien die ze in dezelfde zeeën van het bovenkrijt tegenkwamen …

Go to top