Tijdelijke tentoonstelling » Babydieren (te huur)

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 • Young elephant in Baby Animals
 • Activity about kangaroos in Baby Animals
 • chameleon in Baby Animals
 • Visual van Babydieren

Babydieren

do, 14/03/2013 tot wo, 11/06/2014

Tentoongesteld in het Museum: 14/03/2013 > 11/06/2014

Een tentoonstelling voor gezinnen en scholen, op maat van kinderen van 3 tot 8 jaar. Oudere kinderen, ouders, grootouders, leerkrachten zijn ook toegelaten!

Wie smelt er niet voor een pasgeboren olifantje, een pluizig kuikentje of een babyzebra? De tentoonstelling dompelt jou en je kinderen (of leerlingen) onder in de spannende wereld van de babydieren, vanaf hun geboorte tot wanneer ze zich kunnen beredderen.

Wie zorgt er voor de kleintjes? Wat eten babydieren? Hoe leren ze lopen, zwemmen of vliegen? Ontdek samen de getekende verhalen, animaties en filmpjes over opgroeien, leven, overleven. Maar Babydieren is vooral een doe-expo: kruip als papa pad met eieren op je rug, zoek het zachtste nestje uit en trek gekke snuiten. En leer zo een heleboel over je (jonge) zelf …

Babydieren is een expo speciaal ontwikkeld voor 3- tot 8-jarigen. Met 75 tentoongestelde diersoorten, 29 beeldverhalen, allerlei filmpjes, toepassingen en amusante educatieve activiteiten illustreert de expo de geboorte, bedreigingen en beschermingen, leergedrag, vitale functies, ontwikkeling en zelfstandigheid van jonge dieren.

 

Een coproductie van het Museum voor Natuurwetenschappen en het Muséum d’Histoire Naturelle van Toulouse.

De tentoonstelling is beschikbaar voor verhuur vanaf september 2015.

De tentoonstelling huren

Publiek: jonge kinderen (3 tot 8 jaar)
Vloeroppervlakte: 450-500 m²
Talen: de tentoonstelling is uitgewerkt voor vier talen
(contacteer ons).
Prijzen en huurvoorwaarden: contacteer ons

 

CONTACT

Mevr. Cécile Gerin

Project Manager, museoloog

Museum voor Natuurwetenschappen

Tel.:  +32 (0)2.627.41.13

cecile.gerin@naturalsciences.be

Geboorte
 • Activiteit over welke dieren komen uit een ei, welke uit de buik van de mama
 • Activiteit waarbij de kinderen zelf een nestje kunnen bouwen.
 • Activiteit waarbij de kinderen in de huid van papa vroedmeesterpad kunnen kruipen. Niet eenvoudig, met eieren op je rug rondkruipen!

Wie komt er uit een ei? Bij welke dieren gebeurt de geboorte onder water? Wie is er alleen met mama en papa, en wie komt ter wereld in een nestje vol broers en zussen?

Met filmpjes, activiteiten en getekende verhalen leer je meer over de geboorte bij verschillende diersoorten. Beweeg je voort als papa pad met eieren op je rug, kies een gezellig nestje waar je je goed in voelt of maak je eigen nest …

Bedreigingen en bescherming
 • Activiteit waarbij de kinderen begrijpen dat een goede camouflage belangrijk voor een babydier mag zijn ...
 • Doorheen de expo tonen huisgemaakte animatiefilmpjes de lotgevallen van de babydieren.

Sommige dieren worden goed beschermd door de kudde, de ouders, de gemeenschap. Anderen moeten al van bij de geboorte rekening houden met gevaren. En soms staan ze er alleen voor …

Gooi de babykangoeroes snel in de buidel van mama, zodat ze buiten gevaar zijn! En welke camouflage zou je zelf kiezen als je in een bos of op het ijs zou leven? Kies zelf hoe een filmpje over babyzeeschildpadden afloopt: wordt het een happy end?

Leren
 • Activiteit waarbij de kinderen spelenderwijs kunnen leren, net als andere babydieren
 • Activiteit waarbij de kinderen gekke bekken kunnen trekken!

Dieren leren spelenderwijs, door het imiteren van hun ouders of door instinct. In een afgebakende speelzone met zachte kussens kan je zelf je evenwicht, kracht en lenigheid testen. Wat verder mag je andere dieren imiteren en de gekste bekken trekken. Filmfragmenten tonen het imitatiegedrag van dieren in de natuur.

Levensfuncties
 • Activiteit waarbij de kinderen op ons miniparcours kunnen kruipen
 • Activiteit waarbij de kinderen elk babydier het juiste eten moeten geven!

Eten, leren stappen, vliegen, zwemmen, geuren herkennen, je broers en zusjes voelen en je je eraan verwarmen … als baby(dier) heb je dit nodig om te overleven.

Gebruik zelf je geurzin om baby- en mamadier in een geurspel bij elkaar te brengen. Aai de pelsjes, dons of naakte huid van diertjes: ze voelen helemaal anders aan. Kruip zoals babyzoogdieren (de ondergrond maakt het soms moeilijk …). Zorg je er ook voor dat elk babydier het juiste eten krijgt?

Groei en ontwikkeling
 • Sommige babydieren zijn kleine versietjes van de ouders; andere, zoals deze rups, ondergaan nog een hele metamorfose …
 • Activiteit waarbij de kinderen ontdekken dat baby’s er soms heel anders uit dan hun ouders zien…

Babydieren groeien en ontwikkelen zich op verschillende manieren. Soms gaat het snel, soms gaat het traag. Maken ze een hele metamorfose door of zijn het al minivolwassenen bij de geboorte? Plaats het babydier bij de juiste volwassene in een spel met magnetische kaartjes.

Zelfstandigheid
 • Activiteit waarbij de kinderen kunnen begrijpen hoe lang doet elk babydier erover om zelfstandig te worden
 • Activiteit waarbij de kinderen begrijpen dat op eigen benen staan bij sommige diersoorten gevaarlijker dan bij andere lijkt …

Op een bepaald moment moeten alle babydieren van onder moeders vleugels komen. Ze stappen, zwemmen, vliegen, eten, verdedigen zich … alleen. Ze zijn zelfstandig geworden. Maar dat gebeurt niet bij alle dieren even snel.

Kijk hoeveel dagen, weken of jaren verschillende babydieren er over doen om zich te kunnen beredderen. De animatiefilms en beeldverhalen tonen het levensverhaal van geboorte tot zelfstandigheid bij verschillende diersoorten.

Go to top