Tijdelijke tentoonstelling » Survivors of the X-TREME

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Survivors of the X-TREME: view of the zone 'Cold'
  • Survivors of the X-TREME: view of the zone 'Aridity'
  • Over leven in het X-TREME: visual met een woestijnhagedis

Survivors of the X-TREME

wo, 15/10/2008 tot zo, 30/08/2009

Tentoongesteld in het Museum: 15/10/2008 > 30/08/2009

De expo Over leven in het X-TREME neemt je mee naar de meest extreme uithoeken van onze planeet. Terwijl mensen op die plekken de grootste moeite hebben om er enkel al maar een tijdje te kunnen bivakkeren, treffen we er dieren en planten die overleven tot een ware kunst hebben verheven. Het zijn superspecialisten die hitte, koude, droogte, permanente duisternis en zuurstofgebrek tot hun favoriete leefomgeving hebben gemaakt.

In Over leven in het X-TREME kom je erachter wie deze overlevingskampioenen zijn en hoe ze aan de extreme natuur zijn aangepast. Ontdek in elke zone de sterke overlevingsstaaltjes van de planten en dieren die er leven. En je ervaart er zelf hoe het is om in deze gebieden te leven: vlij je tegen de ijsmuur, steek je hand in de windtunnel, probeer als een vleermuis de weg in het donker te vinden …

In Over leven in het X-TREME staan interactiviteit en beleving centraal; een tentoonstelling voor jong en oud!

 

De tentoonstelling is beschikbaar voor verhuur.

De tentoonstelling huren

Publiek: gezinnen (kinderen vanaf 9 jaar) en scholen
Vloeroppervlakte: 450 tot 700 m²
Talen: de tentoonstelling is uitgewerkt voor drie talen (contacteer ons)
Prijzen en huurvoorwaarden: contacteer ons

 

CONTACT

Dhr. Per Velk

Director of Consulting Services

Experimentarium
Tel.: +45 5077 8969
Fax: +45 3927 3395
perve@experimentarium.dk

Meer info

 

Dhr. Gérard Cobut

Museoloog

Museum voor Natuurwetenschappen

Tel.: +32 (0)2.627.42.44

gerard.cobut@naturalsciences.be

Koude
  • Dankzij een onderhuidse vetlaag van zo’n vijf centimeter dik blijven zeehonden lekker warm, ook al is het zeewater ijskoud.
  • De ijsbeer (Ursus maritimus)
  • Live thermogram (thermografische foto) van een groep van bezoekers

Brrr, koud! IJskoud zelfs … In deze gebieden kan het tot -89 °C worden. Voel maar aan de ijsmuur hoe koud het is! Ondervind aan den lijve dat een poolbriesje niet niks is, en bekijk met een warmtegevoelige camera waar je lichaam de meeste warmte verliest.

Goed dat jij, als het koud is, warme schoenen aan je voeten hebt, en een warme, winddichte jas kan aandoen! Maar hoe weert de zeehond zich in het ijskoude water? En hoe overleeft de Noord-Amerikaanse boskikker zijn vriesslaapje?

Warmte
  • Activiteit over hoe de struisvogel, bij gebrek aan zweetklieren, zijn snavel als koelsysteem gebruikt
  • Activiteit over hoe de lichaamstemperatuur van de Arabische oryx (Oryx leucoryx) op het heetst van de dag in de woestijn op tot 42 ºC loopt

Heet onder de voeten! Oef, je zou je kleren willen uittrekken onder die warme lampen … Gelukkig wordt het hier niet gevaarlijk heet! Maar blootstelling aan een temperatuur boven de 42 °C gedurende een langere periode kan dodelijk zijn voor een mens.

Toch zijn er organismen die overleven bij extreme temperaturen tot meer dan 120 °C! Ontdek wie de heetste kampioenen zijn … Daar zou je van beginnen te zweten! En hoe koelen andere dieren af? Steek je hand in de bek van een struisvogel, en ontdek zijn ingebouwde airco. Wordt het je toch te heet onder de voeten? Laat dan zien dat je kunt dansen als een woestijnhagedis!

Zuurstofgebrek
  • Activiteit waarbij je onderzoekt hoeveel zuurstof jij verbruikt, en waarbij je je eigen longvolume meet.
  • Algemeen zicht op de zone 'Zuurstofgebrek'

Lucht is leven! Lucht, en dan vooral de zuurstof die er in zit, is voor ons van levensbelang. Een mens heeft in rust gemiddeld een halve liter zuurstof per minuut nodig, en minstens vier keer zoveel bij een inspanning!

Maar niet overal op aarde is er evenveel zuurstof! Zo bevat de ijle lucht op grote hoogten veel minder zuurstof dan de lucht op zeeniveau. Een uitdaging voor de dieren die er leven, zoals de jak en de Indische gans …

Droogte
  • Activiteit over hoe de kameel in 3 minuten 200 liter water kan drinken

Zestig procent van ons lichaam bestaat uit water! Hoeveel liter is dat bij jou? Ontdek het in deze zone! Logisch dat een mens niet zonder water kan. Ook voor andere dieren is water broodnodig, ookal wonen ze in kurkdroge gebieden. Op allerhande slimme manieren verzamelen ze genoeg water om er te overleven. Zelfs planten vind je in de droogste gebieden, en zij kunnen niet eens op zoek gaan naar water!

Probeer met de mistmachine de trucjes van een woestijnkever na te bootsen. De kameel, het schip van de woestijn, kan honderden liters water drinken in enkele minuten. Kan jij zijn dorst snel genoeg lessen? En hoe kan die kleine gerbil het in de woestijn overleven met zo weinig water?

Permanente duisternis
  • Laat je in de grot leiden door andere zintuigen dan je zicht.
  • Bezoekers kijken naar een videofragment over de vuurvlieg-pijlinktvis die kleine prooivisjes aantrekt dankzij de lichtproducerende orgaantjes van zijn vangarmen

Zou jij ‘s nachts kunnen leven, zonder enig licht? Je dag-nachtritme zou helemaal in de war raken, en bovendien zie je geen hand voor je ogen. Probeer maar eens een ontdekkingstocht door onze pikdonkere grot. Kan je de grotbewoners identificeren op de tast? En kan je reukzin je een beetje helpen? Misschien doen je oren het beter, tijdens een vleermuisjacht naar vliegen... Je zal zien dat het niet zo makkelijk is! Toch zijn er heel wat dieren die in het absolute donker leven.

In deze zone ontdek je hoe deze dieren overleven: zoals de dwergvleermuis tijdens de nacht en in grotten, of zoals de hengelvis, zo diep in de oceaan dat er geen straaltje zonlicht kan doordringen.

Go to top