Tijdelijke tentoonstelling » Hersenkronkels

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • Brain Twisters
  • Brain Twisters
  • Brain Twisters
  • Brain Twisters
  • Visueel van 'Hersenkronkels'

Hersenkronkels

do, 12/06/2014 tot zo, 30/08/2015

Tentoongesteld in het Museum: 12/06/2014 > 30/08/2015

J4 h00r, j3 k4n d1t v4n4f d3 33rst3 k33r l3z3n! V3rr4ss3nd w4t j3 br31n 4ll3m44l k4n, n13t?

Je brein kan zich pijlsnel aanpassen en is kampioen in het leren van nieuwe dingen. Maar hoe werkt het? Hoe ziet een neuron eruit? Hoe houden optische illusies en goocheltrucs je voor de gek? En werken de hersenen van dieren op dezelfde manier?

In onze nieuwe tentoonstelling ga je op ontdekking in je eigen hersenpan. Test de werking van je neuronen in het Cognitilab, exploreer je brein in een 3D-animatie dankzij de "Hersencel", laat je (niet) beetnemen door de optische illusies, en zoek uit wat andere dieren met hun hersenen kunnen. Video’s, spelletjes en andere interactieve toepassingen vervolledigen deze fascinerende reis door je brein …

Hersenkronkels is toegankelijk voor iedereen vanaf 10 jaar, zowel voor jonge breinen als voor grijze cellen!

 

Deze tentoonstelling is een productie van Cap Sciences, aangevuld door het Museum voor Natuurwetenschappen. 

Wie heeft er hersenen?
  • Een bezoeker houdt een menselijk brein dat mag gehanteerd zijn.

Behalve eenvoudige organismen zoals sponzen hebben alle dieren – aardwormen, oorwurmen, inktvissen, parkieten, mensen … – een zenuwstelsel, en minder of meer ontwikkelde hersenen.

Wanneer zijn de eerste hersenen eigenlijk ontstaan? Dat kunnen we niet zo gemakkelijk te weten komen, zoals je in de filmpjes, op de modellen en interactieve kaarten hier ziet. Ze tonen hoe zenuwstelsels in de loop der tijden in allerlei vormen voorkwamen.

Onze collecties vervolledigen dit panorama: ekster, anemoon, bever, chimpansee, dolfijn …

1000 breinen, 1000 werelden
  • Bezoekers vergelijken verschillende liedjes van kanaries.

Elke soort neemt zijn omgeving anders waar. Dat komt onder meer doordat hun zenuwstelsel stuk voor stuk anders in elkaar steekt en meer of minder complex is. Maar de subjectieve waarneming hangt ook af van de motorische en sensorische systemen, van hoe we ze leerden te gebruiken, en van de omgeving zelf.

Deze tentoonstellingszone toont vier 'werelden', met telkens een groep dieren met gelijkaardige hersencapaciteiten: "een wereld van reflexen", "een wereld van programma's", "een wereld van innovaties" en "een wereld van cultuur". Je ontdekt ze via filmpjes, multimedia en interactieve spelletjes.

Een plastische wereld
  • Drie panelen van de zone ‘Een plastische wereld‘

Lang werd gedacht dat ons brein zoals een machine is en dat elk hersengebied geprogrammeerde en onveranderlijke functies heeft. Maar hersenen evolueren een heel leven lang. Wat is hersenplasticiteit en welke rol speelt ze bij leerprocessen? Hoe passen onze hersenen zich aan de gebeurtenissen in ons leven aan?

Op filmpjes en computerschermen ontdek je welke vooruitgang de neurowetenschappen maakten in het onderzoek naar deze werkelijk ongelofelijke hersenplasticiteit.

Bedot je hersenen
  • Een jongen lijkt op een reusachtige stoel op te staan.
  • Paneel met drie omgekeerde gezichten (maar ogen en monden zijn niet omgekeerd)
  • Een filmpje over enkele kaarttrucs

Onze hersenen interpreteren de informatie die onze zintuigen inwinnen, en construeren hiermee ons wereldbeeld. Maar soms interpreteren ze de informatie verkeerd, omdat ze een betekenis zoeken waar er geen is. Onze hersenen zijn dus zeker niet onfeilbaar!

In deze zone maak je kennis met allerlei zinsbegoochelingen en ontdek je waarom (context, snelle veranderingen, bewegingen …) onze hersenen waarnemingen anders interpreteren.

Inzoomen op de hersenen
  • Cabine waarin een bezoeker de algemene anatomie van zijn hersenen in 3D observeert
  • Een jongen speelt met een soort van flipperkast die toont hoe een zenuwstelsel werkt.
  • Enkele afgietsels van schedelinhouden uit onze collecties …
  • Afgietsel van de schedelinhoud van Amurosaurus, een specimen uit onze Galerij van de Dinosauriërs

Ons brein bevat meer dan 100 miljard neuronen, die elk met 10 000 andere zenuwcellen communiceren. Met medische beeldvorming kunnen we dit ongelooflijk complexe netwerk van dichtbij bekijken.

In deze zone dring je binnen in het raadselachtigste deel van het menselijk lichaam, zelfs tot in de hersencellen. Je maakt er ook kennis met functiestoornissen, ziektes en andere afwijkingen die hier kunnen optreden …

Het Cognitilab
  • Met deze aanraakschermen kan je je eigen geheugen of aandacht testen …

Kies één van de 8 aanraakschermen in deze zone en test hoe goed je geheugen of je aandacht werken. Zodra je met het multimediale spel klaar bent, krijg je uitleg bij de geteste cognitieve functie.

De tests zijn ontwikkeld in verschillende neurowetenschappelijke laboratoria.

Go to top