Vaste tentoonstelling » Galerij van de Mens

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

  • 3D-reconstructies op ware grootte in de zone “Onze evolutie” van de “Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam”
  • een bezoeker naast een projectie op een model op ware grootte (foto: Koen Broos)
  • Een vrouw kijkt het visueel van de Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam  (foto: Koen Broos)
  • Model van een brein met de verschillende zones in verschillende kleuren
  • Een groep jongeren krijgt een rondleiding in onze "Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam"

Galerij van de Mens

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene: verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in de “Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam”.

Om te beginnen, leiden fossielen en 3D-reconstructies je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons van onze voorlopers onderscheiden (grotere hersenen, kleinere tanden ...). Buig je dan over de wonderlijke werking van de complexe machine die ons menselijk lichaam is. Achterhaal hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten (dit kan zelfs je pubers boeien ;-) 

Opmerkelijke Stukken

Onze evolutie
  • Virtuele reconstructie van de hoofd van Toumai, de Sahelanthropus tchadensis die 7,2 tot 6,8 miljoen jaar geleden leefde.  (beeld: Claude Desmedt - KBIN)
  • 3D-reconstructies op ware grootte van de beroemde Australopithecus afarensis Lucy (op de voorgrond) en van andere Australopithecus-soorten
  • Het specimen dat de moderne mens, Homo sapiens, in dit deel van de zaal voorstelt, werd Nazlet Khater genoemd, naar de Egyptische site waar hij werd opgegraven. Hij leefde bijna 38 000 jaar geleden in de Nijlvallei. (foto: Thierry Hubin - KBIN)

In deze zone illustreren niet minder dan 25 soorten mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis.

Merk op: de 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met 15 van deze mensachtigen.Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.

De moderne mens
  • Een bezoeker vergelijkt de herseninhoud van een moderne mens, een gorilla en een australopithecus. (foto: Koen Broos)
  • Een bezoeker test de kracht van haar armen door zo lang mogelijk aan een staaf te hangen (foto: Thierry Hubin - KBIN)

We behoren tot de enige overgebleven soort van het geslacht Homo, namelijk Homo sapiens (onze 'verre neven', de mensapen, zijn de nauwst verwante nog levende soorten). We zijn zonder meer het resultaat van een lange fysieke, culturele en sociale evolutie, in het bijzonder gekleurd door de ontwikkeling van bipedie, het veelzijdige gebruik van steeds doeltreffender handen met een steeds preciezere vingervlugheid, de ontwikkeling van de hersenen en het verkleinen van onze tanden. In deze zone ontdek je deze vier belangrijke aanpassingen in verschillende stadia (waaronder ook de onze), alsook hun talrijke voordelen en effecten.

Test zelf de vier interactieve installaties: de aanpassingen van het skelet aan bipedie, het grijpvermogen van onze handen, de herseninhoud, en de grootte en de vorm van de tanden.

Ons lichaam
  • Deze projectie op een model op ware grootte illustreert de zwangerschap. (foto: Thierry Hubin - KBIN)
  • Een van de vele geplastineerde organen: de longen (foto: Koen Broos)
  • Geplastineerde spieren van een arm (foto: Koen Broos)
  • De collectie foetussen die al 100 jaar op formol bewaard worden (foto: Koen Broos)

Deze zone verkent, zonder taboes, alle etappes van het leven, van embryo tot volwassene: de bevruchting van de eicel door een zaadcel,het doorgeven van de genen van de ouders,  de zwangerschap, de geboorte en de eerste levensweken, de snelle groei van het kind, de veranderingen bij de adolescent (zijn brein en het in stelling brengen van de toekomstige voortplantingsfuncties), de ouderdom.

Je kan een collectie foetussen bekijken die al 100 jaar op formol bewaard worden, skeletten van kinderen en volwassenen, en geplastineerde organen die, samen met projecties op modellen op ware grootte, de zwangerschap, het lichaam in beweging en het zenuw- en spijsverteringsstelsel illustreren.

Niet te missen: de Kinect-spelletjes, de associatietest, de installatie rond groepsdruk, de acht tablets met animatiefilmpjes (over immunologie, de beenderen, de verschillen tussen jongens en meisjes …).

Onze affiche uitgelegd
  • Le visuel représentant 7 hominidés depuis Australopithecus afarensis à Homo sapiens

De affiche is een ‘onmogelijk familieportret’: wij – Homo sapiens, de moderne mens – vergezeld van zes van de 24 gekende voorlopers, die alle uitgestorven zijn gedurende miljoenen jaren.

Homo erectus (de Peking-mens) en Homo neanderthalensis hebben een bleke huid: ze behoren tot de weinige soorten die uitsluitend in Eurazië hebben geleefd. De anderen hebben een donkere huid: ze leefden in een tropisch klimaat (Homo sapiens is ontstaan in Afrika 200.000 jaar geleden). Australopithecus afarensis (de wereldberoemde ‘Lucy’) en Australopithecus sediba vertonen nog sterk aapachtige kenmerken en zijn zwartbehaard: het zijn de oudste soorten op de affiche.

Clichés doorbreken

In dit beeld staan de zeven mensachtigen niet op een rij, zoals het clichébeeld wil, maar door elkaar: de menselijke evolutie was niet lineair maar grillig, met veel vertakkingen en ook kruisingen, zoals tussen neanderthaler en de moderne mens.

Homo sapiens staat ook niet centraal als was hij het eindproduct van de menselijke evolutie. Die is nog steeds aan de gang! En nog een laatste cliché doorbroken: we tonen ook vrouwen om de evolutie van de mens te illustreren.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp

Go to top