Praktische informatie

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Openingsuren

madiwoedovrzazo
gesloten9.30
17.00
9.30
17.00
9.30
17.00
9.30
17.00
10.00
18.00
10.00
18.00
 • Het laatste toegangstijdsblok is om 15.30 uur van dinsdag tot vrijdag en om 16.30 op zaterdag en zondag.
 • Op 24 en 31 december is het Museum open tot 15 uur.
 • Het Museum is gesloten op 25 december, op 1 januari en op 1 mei.
 • Vind hier de data van de NL schoolvakanties in België.
 • De bibliotheek is open van maandag tot vrijdag, van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u. Ze is gesloten tijdens het weekend, op feest-dagen en tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

Tarieven

Individuele bezoekers

Toegang tot het museum (inclusief tijdelijke tentoonstelling indien beschikbaar)Toegangstickets
Volwassenen€ 13
65+, Personen met een handicap€ 10
Studenten*, jongeren van 4 tot 17 jaar (vergezeld door een volwassene), leerkrachten** (buiten schoolbezoek), Vrienden van het Instituut€ 5

* Studenten van 18 tot 23 jaar met een geldige studentenkaart

** die in België lesgeven

Animaties

Het paleoLAB: toegangsprijs Museum + € 3 per persoon. Koop je tickets aan de kassa's of online. Kijk in onze agenda wanneer het paleoLAB open is!

Kennis en koffie: € 14 (toegang Museum, rondleiding, animatie en koffie), reserveren noodzakelijk

Gratis toegang voor …

Om de quota's te respecteren, moeten bezoekers die van het gratis tarief (zie hieronder) profiteren, een gratis ticket nemen via de online verkoopsite.

Toegang tot het museum is gratis voor:

 • iedereen op elke eerste woensdag van de maand vanaf 13u,
 • kinderen van 0-3 jaar (vergezeld door een volwassene),
 • abonnees van het Museum voor Natuurwetenschappen,
 • 1 begeleider per persoon met een handicap,
 • houders van één van de volgende kaarten: ICOM, BELSPO, Riebedebie.be / 365.be,
 • houders van een Brussels Card (zie hieronder),houders van een perskaart,
 • leerkrachten tijdens een voorbereiding van een schoolbezoek, op vertoon van lerarenkaart EN reserveringsbevestiging
 • leden van een vereniging van wetenschapsleraren (zoals VOB, VeLeWe, VLA, Probio, ABPPC, FEGEPRO), op vertoon van hun lidkaart.
Jaarabonnementen

Ben je gebeten door het Museum? Neem dan een jaarabonnement en bezoek onze 16 000 m² vaste zalen en tijdelijke tentoonstellingen! Bovendien krijg je nog 20 % korting op onze vakantieateliers en 10 % op alle boeken, spellen, souvenirs ... die je in de MuseumShop koopt. En met je abonnement geniet je ook prijsvermindering bij onze partners: Aquascope Virelles, Domein van Bokrijk, Domein van de Grotten van Han, Forestia, Plantentuin Meise, MuseOs, Volkssterrenwacht MIRA, Sparkoh (het Pass), Planckendael, Planetarium van Koninklijke Sterrenwacht van België, , SeaLife Blankenberge, Serpentarium, Speelgoedmuseum (Mechelen), Technopolis, De Zonnegloed en Zoo van Antwerpen.

 • € 30: Volwassenen
 • € 20: Studenten, 65+, Vrienden van het Instituut, personen met een handicap, 4-17-jarigen (vergezeld door een betalende volwassene) 

Groepen en rondleidingen

Toegangsprijs

Vanaf 15 personen

 Vaste tentoonstellingen
Volwassenen€ 10
Jongeren (2-23 jaar)€ 5
 • Verplichte reservering voor alle groepen, ook voor een vrij bezoek op de eerste woensdag van de maand na 13.00 uurreserveringen@naturalsciences.be
 • Gratis toegang voor ÉÉN begeleider per groep van 15 betalende personen, voor leerkrachten tijdens een voorbereiding van een schoolbezoek, op vertoon van lerarenkaart EN reserveringsbevestiging (leerkrachten buiten schoolbezoek die in België lesgeven : € 5) en voor elke eerste woensdag van de maand vanaf 13 uur (opgelet: ook tijdens deze gratis woensdagnamiddagen is reservering verplicht voor groepen om de vaste zalen te bezoeken, via reserveringen@naturalsciences.be
 • Aan de verantwoordelijken van jeugdbewegingen: zorg ervoor dat jullie leden niet met modderschoenen binnen komen.

Rondleidingen

Reserveren: reserveringen@naturalsciences.be

 DuurMax. aantal pers. per gidsVolwassenen (weekdagen)Volwassenen (weekends en feestdagen)Jongeren
Rondleidingen75 min15€ 80€ 96€ 45
Bezoeken achter de schermen90 min12€ 80-€ 45
Dinoverhaal60 min15--€ 45
Ateliers

Reserveren: reserveringen@naturalsciences.be

Prijzen per deelnemer

 DuurMax. aantal pers. per gidsTarief per deelnemer
Ateliers120 min15+ € 4 (bovenop toegangsprijs)
PaleoLAB120 min15+ € 4 (bovenop toegangsprijs)

Voordeelformules

Discovery Ticket

Kom naar het Museum voor Natuurwetenschappen met de trein! Koop online een ticket voor het Museum voor Natuurwetenschappen en geniet 50 % korting op je treinreis (2de klasse) heen en terug naar Brussel met de NMBS-code die op het toegangsticket staat. Surf vervolgens naar https://www.belgiantrain.be/nl/leisure/discovery-ticket/natuurwetenschappen en geef bij het boeken van je treinreis de code op. 

De Brussels Card

Logo Brussels Card 2018

Met de Brussels Card, gaat heel Brussel voor je open: je krijgt 24, 48 of 72 uur gratis toegang tot de vaste tentoonstellingen van bijna dertig Brusselse musea, vrij gebruik van tram, bus en metro van de MIVB, en geniet van exclusieve aanbiedingen bij modeontwerpers, winkels, tentoonstellingen, restaurants & attracties van de stad. Een gratis stadsplan maakt je wegwijs in de stad. Zes formules: 24u Brussels Card (€ 26), 48u Brussels Card (€ 34), 72u Brussels Card (€ 42), 24u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 40), 48u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 52) et 72u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 64). Indien je een "Brussels Card + Hop on Hop off" kocht, dan geeft jouw Brussels Card je eveneens recht op gratis gebruik van de Hop on Hop off bussen, gedurende 24, 48 of 72 uur (voor de uurregeling van de bussen, zie www.citysightseeingbrussel.be). De Brussels Card is te koop aan de kassa van het Museum.

 

Bereikbaarheid

Adres

Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29
1000 Brussel
Telefoonnummer: +32 (0)2 627 42 11 (ma-vrij van 7u30 tot 17u00)

Ons parkeerterrein is zeer klein en prioritair toegankelijk voor bezoekers met een handicap (voor meer info hierover: zie Toegankelijkheid). Verder zijn er nauwelijks parkeermogelijkheden in de buurt. Daarom bevelen wij sterk aan om met het openbaar vervoer te komen.

Parkings in de buurt

 • Parking Forte Dei Marmi: Maelbeeklaan 61, 1040 Etterbeek
 • Parking Jourdan: Jourdanplein 1, 1040 Etterbeek
 • Parking Tulp: Tulpstraat 39a, 1050 Elsene
 • Parking 2 Poorten (Naamsepoort): Waterloolaan 2, 1000 Brussel
Openbaar vervoer

Zoek uw traject met het openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn en TEC) via www.belgiantrain.be/nl/travel-info/current/current-departure-times

Trein
Station Brussel-Luxemburg ligt op 5 minuten van het Museum (uitgang 2 nemen). Koop je ticket voor het Museum online en dan krijg je van ons een unieke code waarmee je het voordelige Discovery Ticket (trein heen en terug ) kan kopen. Kijk hierboven bij ‘Tarieven’.

Bus
Bus 38 of 95 (MIVB), halte 'Idalie' of ‘Luxemburg’
Bus 34 of 80 (MIVB), halte 'Museum' (tegenover het Museum)

Metro
Lijn 1 of 5 (MIVB), metrostation 'Maalbeek' (op 10 minuten van het Museum)
Lijn 2 of 6 (MIVB), metrostation 'Troon' (op 10 minuten van het Museum)

Villo!
Er zijn verschillende Villo! stations in de wijk van het Museum. Het dichtstbijzijnde station, nr. 102, is gelegen onderaan de grote trap naar onze parking, ter hoogte van Waversesteenweg nr. 229-233.

Meer informatie vind je hier:

Wagens en autobussen

Lage-emissiezone in Brussel (LEZ)

Sinds 1 januari 2018 is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage-emissiezone (LEZ). De regelgeving geldt voor personenwagens, bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en touringcars, ongeacht of ze in België of het buitenland zijn ingeschreven. Om een boete van 150€ te voorkomen, kunt u controleren of uw voertuig in de LEZ mag rijden (Belgische kentekenplaten) of registreert u uw voertuig (buitenlandse registratie). Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kunt u bij het binnenrijden van Brussel gebruik maken van de transitparkings en van de alternatieven voor de auto. Alvast bedankt voor uw bijdrage aan de gewestelijke inspanningen voor een betere luchtkwaliteit!

Gedeeltelijke afsluiting van Wiertzstraat

De Wiertzstraat is vanaf nu afgesloten ter hoogte van het Europees Parlement. Voor voertuigen is er geen directe verbinding meer tussen de Belliardstraat en het Museum. Kom via de Waversesteenweg.

Lijst van parking voor toeristenbussen in Brussel

Toegankelijkheid

Het Museum is toegankelijk voor personen met een handicap. Per persoon krijgt één begeleider daarbij gratis toegang tot het Museum.

Bereikbaarheid en parkeren

Twee parkeerplaatsen op de parking van het Museum zijn voorbehouden aan bezoekers met een parkeerkaart voor personen met een handicap (artikel 27 van de wegcode). Wil je graag een parkeerplaats boeken? Stuur dan uiterlijk de dag voor je bezoek een email naar onze Dienst Security (security@naturalsciences.be).

Kom je met het openbaar vervoer? Op het 'Rolstoelplan Brussel' worden de beste routes voor rolstoelgebruikers uitgestippeld.

Ons parkeerterrein is toegankelijk voor bezoekers met een parkeerkaart voor personen met een handicap (ze nemen uiterlijk de dag voor hun bezoek contact op met onze Dienst Security (security@naturalsciences.be), zodat wij hun komst kunnen voorbereiden

Ingang

Vanaf de parking loopt er een hellend vlak naar de ingang. De deur aan de ingang gaat niet automatisch open, maar er is steeds een parkeerwachter aanwezig die kan assisteren. In de inkomhal is een lift beschikbaar die speciaal voor rolstoelgebruikers werd ontworpen. Opmerking voor groepen van personen met beperkte mobiliteit: het kan een tijdje duren voordat een gehele groep zich via zo'n speciale rolstoellift verplaatst heeft, gelieve hiervoor voldoende tijd te voorzien! Een andere optie is om via de loopbrug te komen onder begeleiding van onze dienst Onthaal*.

Via de imposante loopbrug (gesitueerd tussen de omheining en de ingang van het Museum) hebben personen met beperkte mobiliteit, onder begeleiding van onze Securitydienst*, direct toegang tot het niveau van de vestiaire. Deze brug zal de hoofdingang, waar de kassa’s zich bevinden, niet vervangen, maar verbetert wel de toegang tot het Museum.

De loopbrug is uitgerust van een afrastering met oranje LED’s op de grond en, aan de straatkant, met oriëntatietegels voor blinden en slechtzienden. De houten plankenvloer is zodanig gebouwd dat de snelheid van rolstoelen beperkt wordt op het steile stuk. De ingang van het Museum is voorzien van automatische schuifdeuren (de buitenste deuren openen automatisch in de twee richtingen; de binnenste deuren openen automatisch bij het buitengaan).

* Als je het Museum via de loopbrug wil binnengaan, kan je de parkeerwachter aanspreken op de dag zelf of stuur je vooraf een mailtje naar security@naturalsciences.be (in dit geval kan je meteen ook een plaats op de parking reserveren).

Rolstoel beschikbaar

In de inkomhal staat een rolstoel ter beschikking. Je kan deze op voorhand reserveren bij de dienst Onthaal via mail: visitors.services@naturalsciences.be

Liften

Er zijn twee hoofdliften in het Museum (Lift A en Lift B), en verschillende andere liften toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In geval van onbeschikbaarheid van een lift zijn er alternatieve routes, waarvoor u de assistentie van een suppoost kan vragen.

Toiletten

Er zijn aangepaste toiletten voor personen met een beperking beschikbaar in de sanitaire ruimte bij de Mineralenzaal (verdieping -1), bij de iguanodons in situ (verdieping -2) en onder de grote trap die de Galerij van de Dinosauriërs verbindt met de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen (verdieping -1).

Ateliers voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden verkennen een boeiende, onbekende leefwereld in vier speciale tast- en doeateliers, die door onze Educatieve dienst werden uitgewerkt.

Voor kinderen vanaf 5 jaar raden wij ook een bezoek aan het paleoLAB aan. Voelen en doen zijn daar de codewoorden! Kinderen kunnen er aan de slag met allerlei fossielen, mineralen en nog veel meer. Meer info over het paleoLAB voor individuele bezoekers en voor groepen.

Ons Museum ontving de Accessibility Award 2013 van Toerisme Brussel.

Eten en Drinken

Dino Café

Het Dino Café biedt een grote keuze aan producten, om mee te nemen of ter plaatse te nuttigen. Op het kindvriendelijke menu vind je broodjes, salades, soep, warme snacks en hotdogs.

Vraag ook naar de speciale aanbiedingen voor groepen en voor verjaardagen.

Info over het Dino Café: +32 (0)2 640 21 60 (tel of fax) of catering@horetomuseum.be.

Picknickruimtes

Binnen:

De picknickruimte bevindt zich naast de Mineralenzaal (verdieping -1).

Groepen kunnen tafels op deze picknickruimte reserveren via reserveringen@naturalsciences.be.

Buiten:
Buiten op het grasveld naast het voorplein, achter de reproductie van het Ishangobeentje, zijn er 10 picknicktafels beschikbaar.

Museumshop

Kan je niet genoeg krijgen van het Museum? In onze MuseumShop vind je allerlei leuks om thuis je eigen dinowereld te creëren of zelf de wildste dierenverhalen te vertellen. Dinomugs en t-shirts, dierenbeeldjes, knuffels, natuurboeken voor jong en oud of een collectie prachtige mineralen: je vindt dit en nog veel meer in onze MuseumShop, open van dinsdag tot zondag.

Ontdek onze selectie.

De MuseumShop is toegankelijk van 9.30 uur tot 17.00 uur van dinsdag tot vrijdag en van 10.00 uur tot 18.00 uur in de weekends.

Info: 02 627 44 00 en museumshop@naturalsciences.be.

Tot je dienst

Verschoonruimte

Om je baby of peuter te verschonen kan je gebruik maken van de verschoonkussens in de toiletruimtes aan de Mineralenzaal (verdieping -1), bij de dino’s in situ van de Galerij van de Dinosauriërs (verdieping -2) en onder de grote trap die de Galerij van de Dinosauriërs verbindt met de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen (verdieping 0).

Eerste Hulp

Het Museum is uitgerust met een geAutomatiseerde Externe Defibrillator (aan de ingang van het gebouw) en een eerstehulpruimte. Richt je bij ongevallen tot één van onze suppoosten. Je zal worden geholpen door iemand met een opleiding voor hulpverlener.

Gratis vestiaire en lockers

Je kan jassen, tassen, paraplu’s en bagage gratis achterlaten in onze vestiaire. Voor waardevolle objecten kan je best gebruik maken van de gratis kluisjes. Je vindt de vestiaire en lockers op de gelijkvloerse verdieping, net voor de ingang van de Galerij van de Dinosauriërs.

Iets verloren (knuffel, sjaal, paraplu …)?

Rolstoel beschikbaar

In de inkomhal staat een rolstoel ter beschikking. Je kan die op voorhand reserveren bij de dienst Onthaal via mail: visitors.services@naturalsciences.be.

Bezoekersreglement

Om het bezoek voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, willen we vragen de richtlijnen uit ons bezoekersreglement te respecteren.

Bibliotheek

De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk na inschrijving (€ 2,50 per jaar, zie reglement). Ze is open van maandag tot vrijdag, van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u. Ze is gesloten tijdens het weekend, op feest-dagen en tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De bibliotheek is toegankelijk via de receptie van het KBIN (neem de trap naar boven aan de linkerzijde van de receptie). Het is niet nodig om hier uw lidkaart te tonen, want een bibliothecaris zal u komen halen.

Foto’s & Video’s

Fotograferen en filmen voor persoonlijk gebruik is toegelaten, zonder flash en zonder statief, zolang het de andere bezoekers niet stoort.

Fotograferen en filmen voor professionele en commerciële doeleinden is enkel toegestaan met toelating van de communicatiedienst: +32 (0)2 627 44 53.

Toeristische informatie

Lage-emissiezone in Brussel (LEZ)

Sinds 1 januari 2018 is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage-emissiezone (LEZ). De regelgeving geldt voor personenwagens, bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en touringcars, ongeacht of ze in België of het buitenland zijn ingeschreven. Om een boete van 150€ te voorkomen, kunt u controleren of uw voertuig in de LEZ mag rijden (Belgische kentekenplaten) of registreert u uw voertuig (buitenlandse registratie). Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kunt u bij het binnenrijden van Brussel gebruik maken van de transitparkings en van de alternatieven voor de auto. Alvast bedankt voor uw bijdrage aan de gewestelijke inspanningen voor een betere luchtkwaliteit!

Lijst van parking voor toeristenbussen in Brussel

Ook te zien

Een bezoekje aan onze dino’s is de perfecte gelegenheid om de musea in onze buurt te ontdekken:

De Brussels Card

Logo Brussels Card 2018

Met de Brussels Card, gaat heel Brussel voor je open: je krijgt 24, 48 of 72 uur gratis toegang tot de vaste tentoonstellingen van bijna dertig Brusselse musea, vrij gebruik van tram, bus en metro van de MIVB, en geniet van exclusieve aanbiedingen bij modeontwerpers, winkels, tentoonstellingen, restaurants & attracties van de stad. Een gratis stadsplan maakt je wegwijs in de stad. Zes formules: 24u Brussels Card (€ 26), 48u Brussels Card (€ 34), 72u Brussels Card (€ 42), 24u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 40), 48u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 52) et 72u Brussels Card + Hop on Hop off (€ 64). Indien je een "Brussels Card + Hop on Hop off" kocht, dan geeft jouw Brussels Card je eveneens recht op gratis gebruik van de Hop on Hop off bussen, gedurende 24, 48 of 72 uur (voor de uurregeling van de bussen, zie www.citysightseeingbrussel.be). De Brussels Card is te koop aan de kassa van het Museum.

 

Brussel heeft een zeer divers aanbod in cultuur, toerisme, gastronomie en slaapgelegenheid, waarover je allerlei informatie kan vinden op de volgende websites:

Contact

Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29
1000 Brussel
Tel: +32 (0)2 627 42 11 (van maandag tot vrijdag, van 7u tot 17u)

Zoek je informatie over onze tentoonstellingen en activiteiten?

 • Stuur een mail naar info@naturalsciences.be
 • Contacteer ons via +32 (0)2 627 42 27 (weekdagen van 9 tot 13 uur en van 14 tot 16.30 uur)

Wil je graag reserveren voor een rondleiding, atelier of animatie? Bezoek je het Museum in groep?

Heb je een vraag over de tickets die je hebt gekocht? 

Iets verloren (knuffel, sjaal, paraplu …)?

 • Stuur een mail naar security@naturalsciences.be.
 • Dienst Bewaking (vergunningsnummer: 18.1245.07)
 • De interne bewakingsdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBO 0353.070.496) is verzekerd tegen lichamelijke of materiële schade die voortvloeien uit de uitoefening van zijn activiteiten inzake private veiligheid. De benadeelden kunnen zich rechtstreeks wenden tot Ethias SA, rue des croisiers 24, 4000 LUIK. Het polisnummer is 45262551.

Wil je contact opnemen met een van onze medewerkers? Heb je een natuurwetenschappelijke vraag? Heb je een geringde vogel gevonden? Heb je andere vragen?

Wil je meer weten over de organisatie van evenementen of wil je een mogelijke samenwerking bespreken?

Wil je een klacht over onze diensten neerleggen?

Heeft de klachtendienst je niet of onvoldoende kunnen helpen?

 • Contacteer de federale Ombudsman. Hij is volledig onafhankelijk, maakt geen deel uit van de federale administratie en onderzoekt uw klacht kosteloos en onpartijdig.

Verklarende folder 'Klachtenmanagment'

Go to top