Activiteiten voor scholen

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Prikkel de nieuwsgierigheid en de ontdekkingsdrang van je leerlingen met onze educatieve activiteiten op hun maat. Kijken, luisteren, vragen en doen staan tijdens hun belevingstocht in het Museum centraal. Op een eenvoudige en speelse manier zetten ze zelf de eerste stappen naar kennis over de fascinerende leefwereld van dino’s, insecten, pooldieren ... Je krijgt meer mee met je verbeelding! 

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:
Lijst van thema's

3E KLEUTER EN 1E-2E LEERJAAR

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld

Voor de allerkleinsten onder ons reizen we met de teletijdmachine terug naar de tijd van de dino’s en leren we Iggy, Trixie en Rex kennen. We maken van dichtbij de meteorietinslag mee en rennen voor ons leven. Onderweg naar huis stoppen we ook nog even in de steenkoolmijn en zien we hoe Jules de iguanodons vindt. Nadien gaan we samen in de dinogalerij op zoek naar de skeletten van Iggy, Trixie en Rex. Achteraf kruipen de kinderen zelf in een 'mijn' om op zoek te gaan naar een heuse dinoschat en maken ze een leuk dino-knutselwerkje!

3de kleuterklas en 1ste graad Basisonderwijs

Ga mee op stap met Younes de Vos en ontdek de dieren van het bos! 

Het nieuwsgierige vosje Younes onderzoekt samen met de kinderen verschillende diersporen en dierengeluiden uit het bos. Tijdens een wandeling doorheen de zaal BiodiverCITY leren de kinderen meer over de bosmuis, de egel, de eekhoorn, het konijn en natuurlijk de vos. Nadien maken de kinderen zelf een sporenboekje dat ze later in het echte bos kunnen gebruiken. Ten slotte spelen ze nog een spannend coöperatief gezelschapsspel waarin ze proberen te voorkomen dat de vos alle dieren in het bos opeet.

3de kleuterklas en 1ste graad Basisonderwijs

Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

Leerlingen bekijken een live online presentatie van ons educatieve team vanuit hun klaslokaal (foto: KBIN)

Museumklas online

Ontdek onze collecties op een alternatieve manier met onze live digitale animaties! Dankzij onze studio met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit brengen de gidsen vanuit het museum een educatief thema naar keuze tot leven bij jou in de klas! Bekijk onze trailer.

Voorzie twee lesuren voor de installatie en de animatie zelf.

De klas moet uitgerust zijn met:

 • een goede internetverbinding,
 • een projector of smartboard,
 • luidsprekers, een microfoon en een camera.

De animatie kan ook plaatsvinden als elke leerlingen een tablet of een computer heeft (in de klas of thuis).

De animatie is beschikbaar van dinsdag tot vrijdag.

De animatie is ook beschikbaar voor niet-schoolse groepen.

Studio Dino

Allemaal klaar om heel ver terug in de tijd te reizen? Onze gids neemt je mee naar de wonderbaarlijke periode van de dinosaurussen. Daar ontdekken we wat hun lievelingseten was, welke kleur ze hadden en hoe het leven in de dinotijd eruit zag. Maar we komen ook te weten hoe de wetenschappers dit allemaal onderzoeken! Want er worden elke dag nog nieuwe fossielen gevonden die ons nieuwe dingen leren! Want euh ... ben je wel zeker dat alle dino’s uitgestorven zijn? 

 • Van 2de graad Basisonderwijs tot 1ste graad Secundair onderwijs
 • 120 € per animatie (maximaal 30 leerlingen)
 • 100 min. voor de installatie en de animatie zelf
Voorwaarden:

Enkel na reservering via reserveringen@naturalsciences.be

Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

rondleidingen

Rondleidingen

Duik met een gids dieper de zalen in!

Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht doorheen het museum of duik gericht in een van onze zalen. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd en ontdek welke wezens er allemaal op aarde hebben rondgelopen.  

Door met een gids op pad te gaan leer je de zalen op een heel andere manier kennen. Je krijgt op een informele en eenvoudige manier alle info aangereikt en kan naar hartenlust vragen stellen. Onze gids zal zich moeiteloos aanpassen aan het niveau van de groep. Ongetwijfeld ontdek je nog details in de zalen die je voordien nooit gezien had!  

Van 2de graad Basisonderwijs tot Hoger onderwijs

Tijdsduur:
01:15
Toegangsprijzen: 

€ 5 per jongere (2-23 jaar)

+ € 45 per gids

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

 

Lijst van thema's
Dit moet je gezien hebben in het Museum 

Het Museum heeft heel wat te bieden en soms raak je wel eens de weg kwijt tussen al die dieren, mineralen en fossielen. Wil je het overzicht bewaren en niets belangrijks over het hoofd zien, laat je dan met deze rondleiding langsheen de hoogtepunten van de collecties voeren. Je komt op je ontdekkingstocht niet alleen bekende topstukken tegen zoals de Iguanodons van Bernissart of de Mammoet van Lier, maar ook minder gekende pareltjes zoals de fossielen uit de Messel-groeve, uniek UNESCO-werelderfgoed. En dat zijn nog maar enkele van de vele (natuur)schatten van het Museum!    

 

Op ontdekkingstocht tussen de fossiele reuzen uit het Trias, Jura en Krijt. 

Dinosauriërs spreken tot ieders verbeelding. Leer ze dus beter kennen tijdens een rondleiding in de grootste dinotentoonstelling van Europa! Je maakt er de ontdekking van de beroemde iguanodons van Bernissart mee waarbij je ook alles te weten komt over fossilisatie en opgravingen.

De gids vertelt verder honderduit over de levenswijze, herkomst en evolutie van dino’s, maar vooral over hoe paleontologen dat allemaal weten. Je ontmoet er vedetten als de Stegosaurus, Diplodocus, Maiasaura en Tyrannosaurus. En wist je dat niet alle dino’s 66 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn? Misschien ontdek je er nog levende in de zaal ...

 

Sta verbaasd van het leven

We hebben allemaal wel al eens gehoord van biodiversiteit en we weten dat we deze moeten beschermen. Maar waarom is dat juist? De gids zal het haarfijn uitleggen! Maar eerst kom je te weten wat een soort nu juist is en op welke manieren ze allemaal met elkaar omgaan. En op welke wonderbaarlijke plekken ze leven!

Onderweg zal je zeker eens het Arthropodium en Tetrapodium induiken, twee zones die speciaal ontwikkeld zijn om deze twee groepen dieren beter te bestuderen. En ondanks er zoveel prachtige soorten zijn om over te praten, zal het ook heel vaak over ons gaan. Want we kunnen niet meer ontkennen dat wij een negatieve invloed hebben op de wereld rondom ons ... Maar met de juiste kennis, wil en motivatie kunnen we misschien het tij nog keren!

Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

Het fantastische verhaal van het leven 

Ga mee op deze onvergetelijke reis door de geschiedenis van het leven. Met Darwin als gids verkennen we de werking van evolutie. Daarna doorlopen we in zes etappes de belangrijkste gebeurtenissen in de evolutie van het leven, van het prille begin tot zelfs een korte blik in de toekomst! Welke cruciale veranderingen de levensvormen tijdens deze periodes ondergingen, kom je stap voor stap te weten. De evolutiemechanismen hierachter legt de gids je piekfijn uit. Je zal versteld staan van wie je allemaal afstamt! 

 

Het zit in de familie: het verhaal van je afkomst. 

Volg de gids op deze verbazingwekkende ontdekkingstocht langsheen de evolutionaire weg die je als mens al 7 miljoen jaar aan het afleggen bent. Je zal versteld staan hoeveel mensensoorten ooit deel uitmaakten van onze lange en breed uitgewaaierde familiegeschiedenis. Maar wist je dat wij, Homo sapiens, nu als enige soort overblijven? Wat maakt ons nu tot mens en wie zijn nu onze nauwste familieleden onder de dieren? De gids legt het je piekfijn uit in een verrassende wandeling doorheen je verleden als mens. 

 

Er zit meer leven in de stad dan je denkt 

De stad lijkt op het eerste zicht niet de ideale biotoop voor dieren, maar vele dieren voelen zich er helemaal thuis door het vele voedsel, de extra warmte en het aanhoudende licht. Met de gids speur je in deze ongewone stadswandeling naar dieren die zich wonderwel aan de drukte, de bebouwing en het gevaar hebben aangepast.  Je komt ze tegen op straat, in de stadstuinen, onder de grond, in stadsparken en -bossen, braakliggende terreinen en groene corridors. De gids zal je dan ook uitleggen welk belang die biodiversiteit heeft en hoe jij er op een duurzame manier voor kan zorgen dat ze ook in de stad behouden blijft.

Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

 

Verken je lichaam tot op het bot en verder 

Je lichaam lijkt je vertrouwd, maar toch is het al enorm veranderd sinds je geboorte. Wat is er allemaal al met je lichaam gebeurd en wat staat het nog te wachten? De gids legt het je tot op het bot uit aan de hand van onze levenscyclus. We vertrekken bij de vorming van de baby in de buik, kijken wat er gebeurt bij de geboorte en onderzoeken de veranderingen van het lichaam in de kindertijd en de puberteit tot we volwassen zijn en onszelf kunnen voortplanten. Je achterhaalt met de gids wat je lichaam nodig heeft om te (over)leven en hoe elk lichaamsstelsel functioneert. Ook al is de menselijke verscheidenheid groot, je zal merken dat ieders lichaam van hetzelfde basismodel uitgaat. 

 

De rollercoaster van de puberteit 

Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest. In deze rondleiding geven we op een losse, maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden en hormonen zijn maar enkele onderwerpen die ter sprake komen. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

Deze rondleiding kwam tot stand in samenwerking met Sensoa© en Wel Jong niet Hetero©. 

 

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:
Lijst van thema's

3E KLEUTER EN 1E-2E LEERJAAR

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld

Voor de allerkleinsten onder ons reizen we met de teletijdmachine terug naar de tijd van de dino’s en leren we Iggy, Trixie en Rex kennen. We maken van dichtbij de meteorietinslag mee en rennen voor ons leven. Onderweg naar huis stoppen we ook nog even in de steenkoolmijn en zien we hoe Jules de iguanodons vindt. Nadien gaan we samen in de dinogalerij op zoek naar de skeletten van Iggy, Trixie en Rex. Achteraf kruipen de kinderen zelf in een 'mijn' om op zoek te gaan naar een heuse dinoschat en maken ze een leuk dino-knutselwerkje!

3de kleuterklas en 1ste graad Basisonderwijs

Ga mee op stap met Younes de Vos en ontdek de dieren van het bos! 

Het nieuwsgierige vosje Younes onderzoekt samen met de kinderen verschillende diersporen en dierengeluiden uit het bos. Tijdens een wandeling doorheen de zaal BiodiverCITY leren de kinderen meer over de bosmuis, de egel, de eekhoorn, het konijn en natuurlijk de vos. Nadien maken de kinderen zelf een sporenboekje dat ze later in het echte bos kunnen gebruiken. Ten slotte spelen ze nog een spannend coöperatief gezelschapsspel waarin ze proberen te voorkomen dat de vos alle dieren in het bos opeet.

3de kleuterklas en 1ste graad Basisonderwijs

Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

3E-6E LEERJAAR

Op stap als paleontoloog bij de dinosauriërs

Niets is zo adembenemend als echte fossielen van reuzen uit lang vervlogen tijden. Hoe de wereld eruit zag in het secundair, het tijdperk van de dinosauriërs, komen je leerlingen te weten met de animator in onze dinogalerij. De nodige kennis over dino’s danken we aan de opgravingen door paleontologen. Hoe zij te werk gaan, mogen de jongeren zelf uitproberen. Ze graven een fossiel op en ze leren hoe ze daarvan een gipsen afgietsel moeten maken, net als echte paleontologen doen. Dat afgietsel mogen ze achteraf mee naar huis nemen.

2de en 3de graad Basisonderwijs 

Maak actief kennis met paleontologie in al haar facetten

Zijn je leerlingen gebeten door fossielen, dino’s en andere prehistorische dieren? Dan kunnen ze in dit atelier hun hart ophalen. Ze maken van dichtbij kennis met de fascinerende wereld van de paleontologie. In de Galerij van de Dinosauriërs leren we ze de kneepjes van het vak, daarna is het aan hen in het paleoLAB. In die unieke doe- en ontdekruimte kruipen ze in de huid van de paleontoloog, maar soms ook de geoloog of de antropoloog. Fossielen opgraven, herkennen, determineren of mineralen rangschikken, een stegosaurusskelet opnieuw in elkaar steken … Ze doen het allemaal zelf in het paleoLAB.

2de en 3de graad Basisonderwijs 

3E-6E LEERJAAR, 1E-2E MIDDELBAAR

Al spelend het belang van biodiversiteit leren kennen

Had je ooit gedacht dat tuinieren jongeren iets zou bijbrengen over biodiversiteit? Probeer dan zeker ons biodiversiteitspel uit. Na het bezoek met de animator aan de galerij BiodiverCITY, zetten de jongeren de daar opgestoken theorie over biodiversiteit om in de praktijk. Ze krijgen in een bordspel de opdracht elk hun tuin zo aangenaam mogelijk te maken, voor de biodiversiteit dan wel te verstaan! Al spelend krijgen ze zo inzicht in de waarde en het belang van biodiversiteit voor mens en dier.

2de en 3de graad Basisonderwijs en 1ste graad Secundair onderwijs

Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

5E-6E LEERJAAR

Op stap doorheen je lichaam!

Ons lichaam is een ingewikkelde machine met heel veel onderdelen! Tijdens dit atelier leer je op interactieve wijze heel wat van die onderdelen kennen. Aan de hand van verschillende proefjes gaan we op onderzoek doorheen ons eigen lichaam. Je test hoeveel lucht er in je longen zit, of je even goed als je hart kan werken en of je hartslag stijgt bij het zien van iets griezeligs! We trekken dan ook de zaal van het menselijk lichaam in waar je met de gids alle stappen doorloopt vanaf je nog in de buik zat tot je volwassen bent.  

3de graad Basisonderwijs

 

 

5E-6E LEERJAAR, 1E-2E MIDDELBAAR

Het prehistorische leven zoals het was ... de ijstijd

Tussen de reuzenherten en mammoeten probeerden onze voorouders te overleven. Maar wie zijn die voorouders van ons? Dat ontdek je in onze Galerij van de Mens. Daarna is het aan jou om je te meten met je voorouders in prehistorische jachttechnieken. Want kan jij ook zo goed speerwerpen? Of weet je hoe ze met stenen vuur konden maken? En ben je in staat om de prehistorische werktuigen aan de juiste schedel te linken? Dat laten we je allemaal zelf ervaren in dit superactief atelier.

3de graad Basisonderwijs en 1ste graad Secundair onderwijs

Start de puberteit maar! 

Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest met vele vragen, angsten en twijfels tot gevolg. In dit atelier geven we op een losse maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden, hormonen … zijn maar enkele onderwerpen die behandeld worden. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

3de graad Basisonderwijs, 1ste en 2de graad Secundair onderwijs

Evolutiegalerij: ammoniet

Ateliers voor Blinden en slechtzienden

Kom dat voelen!
In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:
Lijst van thema's

ALLE GRADEN

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering

reserveringen@naturalsciences.be

Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

 

De ingewikkelde evolutietheorie

Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering

reserveringen@naturalsciences.be

Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

 

De werking van het menselijke lichaam   

Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering

reserveringen@naturalsciences.be

Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

 

De evolutionaire reis van de mens
Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering

reserveringen@naturalsciences.be

Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

 

Loopkevers Carabus (hemicarabus) nitens in onze collecties (foto: Thierry Hubin / KBIN)

Bezoeken achter de schermen

Ontdek het onderzoeksinstituut achter het Museum

Ben je ook nieuwsgierig naar wat er zich achter de gesloten deuren van het Museum bevindt? Bij de rondleiding 'Bezoek achter de schermen' openen we speciaal voor jou deze deuren. Zo ontdek je dat het Instituut voor Natuurwetenschappen nog veel meer is dan het Museum. Je loopt langs verschillende werkruimtes, je werpt een blik op de burelen van de wetenschappers en je kan enkele unieke bewaarplaatsen met honderden specimens betreden. Tijdens je tocht doorheen verschillende gangen en traphallen maak je ook kennis met de prachtige architectuur van de gebouwen van het Instituut. Profiteer van deze unieke gelegenheid om eens achter de schermen te piepen!

Door de vele trappen en smalle doorgangen kunnen minder mobiele mensen deze rondleiding helaas niet volgen.

Tijdsduur:
01:30
Toegangsprijzen: 

€ 5 per jongere/student (tot en met 23 jaar)

+ € 45 per gids

  Maximum aantal deelnemers:
  12
  Voorwaarden:
  • Enkel na reservering via reserveringen@naturalsciences.be
  • Op maandag, dinsdag of donderdag tussen 9.30 en 15.00 uur
  • Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)
  • Vanaf de 3de graad
  • Maximum 12 deelnemers (begeleiders inbegrepen)
  • Heeft u specifieke vragen over het bezoek? Stuur een mail naar info@naturalsciences.be.
  BNEC

  Crafting Exhibitions

  Het Brussels Natuureducatie Centrum (BNEC) is een dienst van het Museum voor Natuurwetenschappen. Reeds 30 jaar richt het BNEC kleine tentoonstellingen in over mens en natuur. Elk expo-atelier is voor leerlingen van 6 tot 12 jaar, in groep van maximum 30 leerlingen, bestemd en door een gids van het Museum begeleid.

  Ontdek onze expo-ateliers te huur.

  Tijdsduur:
  02:00
  Maximum aantal deelnemers:
  30
  xperiLAB - Labo Vrachtwagen

  XperiLAB.be

  De rode draad… De wetenschappelijke methode!

  XperiLAB.be is een speciaal uitgeruste grote vrachtwagen die zich tot een heus laboratorium voor een volledige klas ontpopt. Hij doorkruist het hele land en komt ook naar jouw buurt. XperiLAB.be laat leerlingen van 10 tot 14 jaar op een leuke en actieve manier de wetenschap en haar methodes verkennen.

  Tijdsduur:
  01:30
  Toegangsprijzen: 

  € 2,50 per leerling

  Maximum aantal deelnemers:
  27
  Voorwaarden:

  1 klas per sessie

  Leerlingen bekijken een live online presentatie van ons educatieve team vanuit hun klaslokaal (foto: KBIN)

  Museumklas online

  Ontdek onze collecties op een alternatieve manier met onze live digitale animaties! Dankzij onze studio met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit brengen de gidsen vanuit het museum een educatief thema naar keuze tot leven bij jou in de klas! Bekijk onze trailer.

  Voorzie twee lesuren voor de installatie en de animatie zelf.

  De klas moet uitgerust zijn met:

  • een goede internetverbinding,
  • een projector of smartboard,
  • luidsprekers, een microfoon en een camera.

  De animatie kan ook plaatsvinden als elke leerlingen een tablet of een computer heeft (in de klas of thuis).

  De animatie is beschikbaar van dinsdag tot vrijdag.

  De animatie is ook beschikbaar voor niet-schoolse groepen.

  Studio Dino

  Allemaal klaar om heel ver terug in de tijd te reizen? Onze gids neemt je mee naar de wonderbaarlijke periode van de dinosaurussen. Daar ontdekken we wat hun lievelingseten was, welke kleur ze hadden en hoe het leven in de dinotijd eruit zag. Maar we komen ook te weten hoe de wetenschappers dit allemaal onderzoeken! Want er worden elke dag nog nieuwe fossielen gevonden die ons nieuwe dingen leren! Want euh ... ben je wel zeker dat alle dino’s uitgestorven zijn? 

  • Van 2de graad Basisonderwijs tot 1ste graad Secundair onderwijs
  • 120 € per animatie (maximaal 30 leerlingen)
  • 100 min. voor de installatie en de animatie zelf
  Voorwaarden:

  Enkel na reservering via reserveringen@naturalsciences.be

  Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

  rondleidingen

  Rondleidingen

  Duik met een gids dieper de zalen in!

  Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht doorheen het museum of duik gericht in een van onze zalen. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd en ontdek welke wezens er allemaal op aarde hebben rondgelopen.  

  Door met een gids op pad te gaan leer je de zalen op een heel andere manier kennen. Je krijgt op een informele en eenvoudige manier alle info aangereikt en kan naar hartenlust vragen stellen. Onze gids zal zich moeiteloos aanpassen aan het niveau van de groep. Ongetwijfeld ontdek je nog details in de zalen die je voordien nooit gezien had!  

  Van 2de graad Basisonderwijs tot Hoger onderwijs

  Tijdsduur:
  01:15
  Toegangsprijzen: 

  € 5 per jongere (2-23 jaar)

  + € 45 per gids

  Maximum aantal deelnemers:
  15
  Voorwaarden:

   

  Lijst van thema's
  Dit moet je gezien hebben in het Museum 

  Het Museum heeft heel wat te bieden en soms raak je wel eens de weg kwijt tussen al die dieren, mineralen en fossielen. Wil je het overzicht bewaren en niets belangrijks over het hoofd zien, laat je dan met deze rondleiding langsheen de hoogtepunten van de collecties voeren. Je komt op je ontdekkingstocht niet alleen bekende topstukken tegen zoals de Iguanodons van Bernissart of de Mammoet van Lier, maar ook minder gekende pareltjes zoals de fossielen uit de Messel-groeve, uniek UNESCO-werelderfgoed. En dat zijn nog maar enkele van de vele (natuur)schatten van het Museum!    

   

  Op ontdekkingstocht tussen de fossiele reuzen uit het Trias, Jura en Krijt. 

  Dinosauriërs spreken tot ieders verbeelding. Leer ze dus beter kennen tijdens een rondleiding in de grootste dinotentoonstelling van Europa! Je maakt er de ontdekking van de beroemde iguanodons van Bernissart mee waarbij je ook alles te weten komt over fossilisatie en opgravingen.

  De gids vertelt verder honderduit over de levenswijze, herkomst en evolutie van dino’s, maar vooral over hoe paleontologen dat allemaal weten. Je ontmoet er vedetten als de Stegosaurus, Diplodocus, Maiasaura en Tyrannosaurus. En wist je dat niet alle dino’s 66 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn? Misschien ontdek je er nog levende in de zaal ...

   

  Sta verbaasd van het leven

  We hebben allemaal wel al eens gehoord van biodiversiteit en we weten dat we deze moeten beschermen. Maar waarom is dat juist? De gids zal het haarfijn uitleggen! Maar eerst kom je te weten wat een soort nu juist is en op welke manieren ze allemaal met elkaar omgaan. En op welke wonderbaarlijke plekken ze leven!

  Onderweg zal je zeker eens het Arthropodium en Tetrapodium induiken, twee zones die speciaal ontwikkeld zijn om deze twee groepen dieren beter te bestuderen. En ondanks er zoveel prachtige soorten zijn om over te praten, zal het ook heel vaak over ons gaan. Want we kunnen niet meer ontkennen dat wij een negatieve invloed hebben op de wereld rondom ons ... Maar met de juiste kennis, wil en motivatie kunnen we misschien het tij nog keren!

  Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

  Het fantastische verhaal van het leven 

  Ga mee op deze onvergetelijke reis door de geschiedenis van het leven. Met Darwin als gids verkennen we de werking van evolutie. Daarna doorlopen we in zes etappes de belangrijkste gebeurtenissen in de evolutie van het leven, van het prille begin tot zelfs een korte blik in de toekomst! Welke cruciale veranderingen de levensvormen tijdens deze periodes ondergingen, kom je stap voor stap te weten. De evolutiemechanismen hierachter legt de gids je piekfijn uit. Je zal versteld staan van wie je allemaal afstamt! 

   

  Het zit in de familie: het verhaal van je afkomst. 

  Volg de gids op deze verbazingwekkende ontdekkingstocht langsheen de evolutionaire weg die je als mens al 7 miljoen jaar aan het afleggen bent. Je zal versteld staan hoeveel mensensoorten ooit deel uitmaakten van onze lange en breed uitgewaaierde familiegeschiedenis. Maar wist je dat wij, Homo sapiens, nu als enige soort overblijven? Wat maakt ons nu tot mens en wie zijn nu onze nauwste familieleden onder de dieren? De gids legt het je piekfijn uit in een verrassende wandeling doorheen je verleden als mens. 

   

  Er zit meer leven in de stad dan je denkt 

  De stad lijkt op het eerste zicht niet de ideale biotoop voor dieren, maar vele dieren voelen zich er helemaal thuis door het vele voedsel, de extra warmte en het aanhoudende licht. Met de gids speur je in deze ongewone stadswandeling naar dieren die zich wonderwel aan de drukte, de bebouwing en het gevaar hebben aangepast.  Je komt ze tegen op straat, in de stadstuinen, onder de grond, in stadsparken en -bossen, braakliggende terreinen en groene corridors. De gids zal je dan ook uitleggen welk belang die biodiversiteit heeft en hoe jij er op een duurzame manier voor kan zorgen dat ze ook in de stad behouden blijft.

  Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

   

  Verken je lichaam tot op het bot en verder 

  Je lichaam lijkt je vertrouwd, maar toch is het al enorm veranderd sinds je geboorte. Wat is er allemaal al met je lichaam gebeurd en wat staat het nog te wachten? De gids legt het je tot op het bot uit aan de hand van onze levenscyclus. We vertrekken bij de vorming van de baby in de buik, kijken wat er gebeurt bij de geboorte en onderzoeken de veranderingen van het lichaam in de kindertijd en de puberteit tot we volwassen zijn en onszelf kunnen voortplanten. Je achterhaalt met de gids wat je lichaam nodig heeft om te (over)leven en hoe elk lichaamsstelsel functioneert. Ook al is de menselijke verscheidenheid groot, je zal merken dat ieders lichaam van hetzelfde basismodel uitgaat. 

   

  De rollercoaster van de puberteit 

  Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest. In deze rondleiding geven we op een losse, maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden en hormonen zijn maar enkele onderwerpen die ter sprake komen. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

  Deze rondleiding kwam tot stand in samenwerking met Sensoa© en Wel Jong niet Hetero©. 

   

  binoculair

  Natuurateliers

  Wetenschap moet je kunnen beleven!

  In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

  Tijdsduur:
  02:00
  Toegangsprijzen: 

  € 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

  Maximum aantal deelnemers:
  15
  Voorwaarden:
  Lijst van thema's

  3E-6E LEERJAAR, 1E-2E MIDDELBAAR

  Al spelend het belang van biodiversiteit leren kennen

  Had je ooit gedacht dat tuinieren jongeren iets zou bijbrengen over biodiversiteit? Probeer dan zeker ons biodiversiteitspel uit. Na het bezoek met de animator aan de galerij BiodiverCITY, zetten de jongeren de daar opgestoken theorie over biodiversiteit om in de praktijk. Ze krijgen in een bordspel de opdracht elk hun tuin zo aangenaam mogelijk te maken, voor de biodiversiteit dan wel te verstaan! Al spelend krijgen ze zo inzicht in de waarde en het belang van biodiversiteit voor mens en dier.

  2de en 3de graad Basisonderwijs en 1ste graad Secundair onderwijs

  Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

  5E-6E LEERJAAR, 1E-2E MIDDELBAAR

  Het prehistorische leven zoals het was ... de ijstijd

  Tussen de reuzenherten en mammoeten probeerden onze voorouders te overleven. Maar wie zijn die voorouders van ons? Dat ontdek je in onze Galerij van de Mens. Daarna is het aan jou om je te meten met je voorouders in prehistorische jachttechnieken. Want kan jij ook zo goed speerwerpen? Of weet je hoe ze met stenen vuur konden maken? En ben je in staat om de prehistorische werktuigen aan de juiste schedel te linken? Dat laten we je allemaal zelf ervaren in dit superactief atelier.

  3de graad Basisonderwijs en 1ste graad Secundair onderwijs

  Start de puberteit maar! 

  Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest met vele vragen, angsten en twijfels tot gevolg. In dit atelier geven we op een losse maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden, hormonen … zijn maar enkele onderwerpen die behandeld worden. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

  3de graad Basisonderwijs, 1ste en 2de graad Secundair onderwijs

  3E-6E MIDDELBAAR

  De ingewikkelde evolutietheorie in een spel

  Zoek je als leerkracht een leuke en originele manier om de ingewikkelde evolutietheorie aan te brengen? Speel dan mee met ons evolutiespel. Hierin verkennen de leerlingen de basisprincipes van evolutie. Doe- en denkopdrachten zorgen ervoor dat begrippen zoals seksuele selectie, homologie en analogie, isolatie … vertrouwde termen worden. Na een inleidend bezoek aan de Galerij van de Evolutie volgt een spannend bordspel. Probeer daarin als populatie van eencellige organismen verder te evolueren door adaptaties te verzamelen, maar let op dat je niet uitsterft!

  2de en 3de graad Secundair onderwijs

  Er zijn miljoenen soorten dieren en planten. Maar hoe scheppen we orde in deze warboel van soorten? Probeer zelf eens je eigen classificatie te maken met de opdrachten die de animator je geeft! Zo leer je spelenderwijs de grootste groepen organismen en wat hen zo verschillend maakt kennen. We nemen zeker ook een kijkje in de zaal Levende Planeet om deze allemaal in het echt, en zelfs levende dieren, te gaan bewonderen! 

  2de en 3de graad Secundair onderwijs

   

  5E-6E MIDDELBAAR

  De evolutionaire reis van de mens

  Je klas raakt na dit atelier moeiteloos wijs uit al die verschillende hominiden en weet perfect hoe we meer en meer met onze verre neven, de mensapen, zijn gaan verschillen. De klas gaat aan de slag met zelf opgegraven (afgietsels van) fossiele beenderen van onze voorouders, maar ook met zichzelf. Dat alles om als een wetenschapper te vergelijken, te meten en zo te weten. Ook de werktuigen komen aan bod. Kunnen ze de schedels van verschillende soorten voorouders daarna ook juist op de tijdslijn zetten? We gaan met de klas ook nog rond in de nieuwe Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam.

  Evolutiegalerij: ammoniet

  Ateliers voor Blinden en slechtzienden

  Kom dat voelen!
  In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
  Tijdsduur:
  02:00
  Toegangsprijzen: 

  € 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

  Maximum aantal deelnemers:
  15
  Voorwaarden:
  Lijst van thema's

  ALLE GRADEN

  Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
  Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
  Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
  Voorwaarden:

  Enkel na reservering

  reserveringen@naturalsciences.be

  Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

   

  De ingewikkelde evolutietheorie

  Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

  Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
  Voorwaarden:

  Enkel na reservering

  reserveringen@naturalsciences.be

  Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

   

  De werking van het menselijke lichaam   

  Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

  Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
  Voorwaarden:

  Enkel na reservering

  reserveringen@naturalsciences.be

  Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

   

  De evolutionaire reis van de mens
  Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
  Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
  Voorwaarden:

  Enkel na reservering

  reserveringen@naturalsciences.be

  Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

   

  Loopkevers Carabus (hemicarabus) nitens in onze collecties (foto: Thierry Hubin / KBIN)

  Bezoeken achter de schermen

  Ontdek het onderzoeksinstituut achter het Museum

  Ben je ook nieuwsgierig naar wat er zich achter de gesloten deuren van het Museum bevindt? Bij de rondleiding 'Bezoek achter de schermen' openen we speciaal voor jou deze deuren. Zo ontdek je dat het Instituut voor Natuurwetenschappen nog veel meer is dan het Museum. Je loopt langs verschillende werkruimtes, je werpt een blik op de burelen van de wetenschappers en je kan enkele unieke bewaarplaatsen met honderden specimens betreden. Tijdens je tocht doorheen verschillende gangen en traphallen maak je ook kennis met de prachtige architectuur van de gebouwen van het Instituut. Profiteer van deze unieke gelegenheid om eens achter de schermen te piepen!

  Door de vele trappen en smalle doorgangen kunnen minder mobiele mensen deze rondleiding helaas niet volgen.

  Tijdsduur:
  01:30
  Toegangsprijzen: 

  € 5 per jongere/student (tot en met 23 jaar)

  + € 45 per gids

   Maximum aantal deelnemers:
   12
   Voorwaarden:
   • Enkel na reservering via reserveringen@naturalsciences.be
   • Op maandag, dinsdag of donderdag tussen 9.30 en 15.00 uur
   • Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)
   • Vanaf de 3de graad
   • Maximum 12 deelnemers (begeleiders inbegrepen)
   • Heeft u specifieke vragen over het bezoek? Stuur een mail naar info@naturalsciences.be.
   xperiLAB - Labo Vrachtwagen

   XperiLAB.be

   De rode draad… De wetenschappelijke methode!

   XperiLAB.be is een speciaal uitgeruste grote vrachtwagen die zich tot een heus laboratorium voor een volledige klas ontpopt. Hij doorkruist het hele land en komt ook naar jouw buurt. XperiLAB.be laat leerlingen van 10 tot 14 jaar op een leuke en actieve manier de wetenschap en haar methodes verkennen.

   Tijdsduur:
   01:30
   Toegangsprijzen: 

   € 2,50 per leerling

   Maximum aantal deelnemers:
   27
   Voorwaarden:

   1 klas per sessie

   rondleidingen

   Rondleidingen

   Duik met een gids dieper de zalen in!

   Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht doorheen het museum of duik gericht in een van onze zalen. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd en ontdek welke wezens er allemaal op aarde hebben rondgelopen.  

   Door met een gids op pad te gaan leer je de zalen op een heel andere manier kennen. Je krijgt op een informele en eenvoudige manier alle info aangereikt en kan naar hartenlust vragen stellen. Onze gids zal zich moeiteloos aanpassen aan het niveau van de groep. Ongetwijfeld ontdek je nog details in de zalen die je voordien nooit gezien had!  

   Van 2de graad Basisonderwijs tot Hoger onderwijs

   Tijdsduur:
   01:15
   Toegangsprijzen: 

   € 5 per jongere (2-23 jaar)

   + € 45 per gids

   Maximum aantal deelnemers:
   15
   Voorwaarden:

    

   Lijst van thema's
   Dit moet je gezien hebben in het Museum 

   Het Museum heeft heel wat te bieden en soms raak je wel eens de weg kwijt tussen al die dieren, mineralen en fossielen. Wil je het overzicht bewaren en niets belangrijks over het hoofd zien, laat je dan met deze rondleiding langsheen de hoogtepunten van de collecties voeren. Je komt op je ontdekkingstocht niet alleen bekende topstukken tegen zoals de Iguanodons van Bernissart of de Mammoet van Lier, maar ook minder gekende pareltjes zoals de fossielen uit de Messel-groeve, uniek UNESCO-werelderfgoed. En dat zijn nog maar enkele van de vele (natuur)schatten van het Museum!    

    

   Op ontdekkingstocht tussen de fossiele reuzen uit het Trias, Jura en Krijt. 

   Dinosauriërs spreken tot ieders verbeelding. Leer ze dus beter kennen tijdens een rondleiding in de grootste dinotentoonstelling van Europa! Je maakt er de ontdekking van de beroemde iguanodons van Bernissart mee waarbij je ook alles te weten komt over fossilisatie en opgravingen.

   De gids vertelt verder honderduit over de levenswijze, herkomst en evolutie van dino’s, maar vooral over hoe paleontologen dat allemaal weten. Je ontmoet er vedetten als de Stegosaurus, Diplodocus, Maiasaura en Tyrannosaurus. En wist je dat niet alle dino’s 66 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn? Misschien ontdek je er nog levende in de zaal ...

    

   Sta verbaasd van het leven

   We hebben allemaal wel al eens gehoord van biodiversiteit en we weten dat we deze moeten beschermen. Maar waarom is dat juist? De gids zal het haarfijn uitleggen! Maar eerst kom je te weten wat een soort nu juist is en op welke manieren ze allemaal met elkaar omgaan. En op welke wonderbaarlijke plekken ze leven!

   Onderweg zal je zeker eens het Arthropodium en Tetrapodium induiken, twee zones die speciaal ontwikkeld zijn om deze twee groepen dieren beter te bestuderen. En ondanks er zoveel prachtige soorten zijn om over te praten, zal het ook heel vaak over ons gaan. Want we kunnen niet meer ontkennen dat wij een negatieve invloed hebben op de wereld rondom ons ... Maar met de juiste kennis, wil en motivatie kunnen we misschien het tij nog keren!

   Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

   Het fantastische verhaal van het leven 

   Ga mee op deze onvergetelijke reis door de geschiedenis van het leven. Met Darwin als gids verkennen we de werking van evolutie. Daarna doorlopen we in zes etappes de belangrijkste gebeurtenissen in de evolutie van het leven, van het prille begin tot zelfs een korte blik in de toekomst! Welke cruciale veranderingen de levensvormen tijdens deze periodes ondergingen, kom je stap voor stap te weten. De evolutiemechanismen hierachter legt de gids je piekfijn uit. Je zal versteld staan van wie je allemaal afstamt! 

    

   Het zit in de familie: het verhaal van je afkomst. 

   Volg de gids op deze verbazingwekkende ontdekkingstocht langsheen de evolutionaire weg die je als mens al 7 miljoen jaar aan het afleggen bent. Je zal versteld staan hoeveel mensensoorten ooit deel uitmaakten van onze lange en breed uitgewaaierde familiegeschiedenis. Maar wist je dat wij, Homo sapiens, nu als enige soort overblijven? Wat maakt ons nu tot mens en wie zijn nu onze nauwste familieleden onder de dieren? De gids legt het je piekfijn uit in een verrassende wandeling doorheen je verleden als mens. 

    

   Er zit meer leven in de stad dan je denkt 

   De stad lijkt op het eerste zicht niet de ideale biotoop voor dieren, maar vele dieren voelen zich er helemaal thuis door het vele voedsel, de extra warmte en het aanhoudende licht. Met de gids speur je in deze ongewone stadswandeling naar dieren die zich wonderwel aan de drukte, de bebouwing en het gevaar hebben aangepast.  Je komt ze tegen op straat, in de stadstuinen, onder de grond, in stadsparken en -bossen, braakliggende terreinen en groene corridors. De gids zal je dan ook uitleggen welk belang die biodiversiteit heeft en hoe jij er op een duurzame manier voor kan zorgen dat ze ook in de stad behouden blijft.

   Verwerk biodiversiteit en de uitdagingen ervan in je les dankzij het nieuwe platform Planeet Biodiversiteit.

    

   Verken je lichaam tot op het bot en verder 

   Je lichaam lijkt je vertrouwd, maar toch is het al enorm veranderd sinds je geboorte. Wat is er allemaal al met je lichaam gebeurd en wat staat het nog te wachten? De gids legt het je tot op het bot uit aan de hand van onze levenscyclus. We vertrekken bij de vorming van de baby in de buik, kijken wat er gebeurt bij de geboorte en onderzoeken de veranderingen van het lichaam in de kindertijd en de puberteit tot we volwassen zijn en onszelf kunnen voortplanten. Je achterhaalt met de gids wat je lichaam nodig heeft om te (over)leven en hoe elk lichaamsstelsel functioneert. Ook al is de menselijke verscheidenheid groot, je zal merken dat ieders lichaam van hetzelfde basismodel uitgaat. 

    

   De rollercoaster van de puberteit 

   Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest. In deze rondleiding geven we op een losse, maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden en hormonen zijn maar enkele onderwerpen die ter sprake komen. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

   Deze rondleiding kwam tot stand in samenwerking met Sensoa© en Wel Jong niet Hetero©. 

    

   binoculair

   Natuurateliers

   Wetenschap moet je kunnen beleven!

   In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

   Tijdsduur:
   02:00
   Toegangsprijzen: 

   € 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

   Maximum aantal deelnemers:
   15
   Voorwaarden:
   Evolutiegalerij: ammoniet

   Ateliers voor Blinden en slechtzienden

   Kom dat voelen!
   In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
   Tijdsduur:
   02:00
   Toegangsprijzen: 

   € 4 bovenop de toegangsprijs van € 5 voor het Museum per deelnemer

   Maximum aantal deelnemers:
   15
   Voorwaarden:
   Lijst van thema's

   ALLE GRADEN

   Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
   Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
   Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
   Voorwaarden:

   Enkel na reservering

   reserveringen@naturalsciences.be

   Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

    

   De ingewikkelde evolutietheorie

   Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

   Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
   Voorwaarden:

   Enkel na reservering

   reserveringen@naturalsciences.be

   Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

    

   De werking van het menselijke lichaam   

   Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

   Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
   Voorwaarden:

   Enkel na reservering

   reserveringen@naturalsciences.be

   Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

    

   De evolutionaire reis van de mens
   Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
   Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
   Voorwaarden:

   Enkel na reservering

   reserveringen@naturalsciences.be

   Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)

    

   Loopkevers Carabus (hemicarabus) nitens in onze collecties (foto: Thierry Hubin / KBIN)

   Bezoeken achter de schermen

   Ontdek het onderzoeksinstituut achter het Museum

   Ben je ook nieuwsgierig naar wat er zich achter de gesloten deuren van het Museum bevindt? Bij de rondleiding 'Bezoek achter de schermen' openen we speciaal voor jou deze deuren. Zo ontdek je dat het Instituut voor Natuurwetenschappen nog veel meer is dan het Museum. Je loopt langs verschillende werkruimtes, je werpt een blik op de burelen van de wetenschappers en je kan enkele unieke bewaarplaatsen met honderden specimens betreden. Tijdens je tocht doorheen verschillende gangen en traphallen maak je ook kennis met de prachtige architectuur van de gebouwen van het Instituut. Profiteer van deze unieke gelegenheid om eens achter de schermen te piepen!

   Door de vele trappen en smalle doorgangen kunnen minder mobiele mensen deze rondleiding helaas niet volgen.

   Tijdsduur:
   01:30
   Toegangsprijzen: 

   € 5 per jongere/student (tot en met 23 jaar)

   + € 45 per gids

    Maximum aantal deelnemers:
    12
    Voorwaarden:
    • Enkel na reservering via reserveringen@naturalsciences.be
    • Op maandag, dinsdag of donderdag tussen 9.30 en 15.00 uur
    • Meer informatie 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur)
    • Vanaf de 3de graad
    • Maximum 12 deelnemers (begeleiders inbegrepen)
    • Heeft u specifieke vragen over het bezoek? Stuur een mail naar info@naturalsciences.be.
    Go to top