Activiteiten voor iedereen

Kennis en koffie

Activiteit voor volwassenen

Een kijkje achter de schermen bij de wetenschappers, een verrassend bezoek aan een bijzondere collectie of tentoonstelling, een interactieve animatie … Ontdek op een tweetal uurtjes een origineel natuurwetenschappelijk thema op een actieve, maar ontspannen manier onder volwassenen. Er staat immers geen leeftijd op het bijleren in aangenaam gezelschap. Kom je alleen, met partner, onder vrienden of in groep, geen probleem: discussieer bij een lekkere koffie rustig mee met de andere deelnemers en de gids.

Datums en thema's

Woensdag 08.11.2023: Satellieten en milieubescherming
Hoe kunnen satellieten ons helpen beschermen tegen milieuschade en klimaatopwarming? Wat is de rol van artificiële intelligentie hierin? Kom er alles over te weten bij Kennis & Koffie met onze wetenschapper Joppe Massant, die je met veel goesting uitlegt hoe deze hoogtechnologische werelden samenkomen!

Vrijdag 01.12.2023: Seks drugs en Rock’n roll in de slakkenwereld
Taxonoom Thierry Backeljau neemt jullie mee achter de schermen om het belang van collecties te illustreren. Je snuistert mee in archieven van honderden jaren oud op zoek naar zeemonsters. Daarna duiken jullie in het collectiewerk zelf, bestuderen het intieme seksleven van slakken en zien hoe sommige slakken vraatzuchtige gifmengers zijn. Je eindigt met een vleugje alcohol als je een blik mag werpen in één van onze natte collecties met een indrukwekkende verzameling van inktvissen.

Vrijdag 12.01.2024: Belgisch marmer
Naast bier en frieten toch ook onze nationale trots. Maar wat is Belgisch marmer? Hoe wordt het gevormd? Welke soorten bestaan er en hoe kan je die herkennen? En waarom is ons Belgisch marmer eigenlijk geen 'marmer'? Met Marleen de Ceukelaire, conservator van onze geologische collecties, bezoek ook onze unieke marmer-galerij in het gebouw van de Belgische Geologische Dienst.