Activiteit voor iedereen: De Insectenweek 2019 in het Museum

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Hommel Bombus terrestris (foto: Thierry Hubin, KBIN)

De Insectenweek vindt dit jaar plaats van 25 mei tot 2 juni, met meer dan 120 activiteiten over heel België. We nemen je mee in de wereld van deze vaak onbekende en fascinerende dieren, leren bij over hun rol in ecosystemen en de diensten die ze ons leveren. De activiteiten in en rond het Museum vinden plaats op 25 mei. Schrijf je nu in, de plaatsen zijn beperkt!

Insecten zijn niet altijd erg populair bij het grote publiek - velen zijn er bang voor, verpletteren ze of doden ze met insecticiden - maar eigenlijk zijn ze ongelooflijk boeiend. Ze verschenen 400.000.000 jaar geleden, vertegenwoordigen 80% van alle diersoorten, hun biomassa is zes keer hoger dan die van alle andere dieren op aarde (inclusief ons) en ze hebben zich aangepast aan bijna alle mogelijke leefomgevingen. Ze leveren ons ook enorme diensten: ze zijn essentieel voor de bestuiving van de meeste groenten en fruit, ze dragen bij aan de biologische bestrijding van ongedierte, ze zijn belangrijke aanwijzingen op crime scenes, we hebben er honing, was, zijde, karmijnrood en nog veel meer aan te danken.

Kom op zaterdag 25 mei 2019 naar het Museum voor Natuurwetenschappen om deze Insectenweek samen met ons te lanceren. Wij bieden gratis activiteiten voor iedereen (vanaf 4 jaar): twee bezoeken aan de entomologische collecties van het museum, een verhalenuurtje, de tweede editie van onze Bioblitz (samen met entomologen en botanisten insecten verzamelen en ontdekken in het Leopoldpark naast het museum), animatie rond wilde bijen, ... Wil je deelnemen aan één of meerdere van deze activiteiten? Schrijf je voor 20 mei 2019 in via het online formulier (voor de meeste van onze activiteiten is het aantal deelnemers beperkt tot 20!).

Het volledige programma met alle activiteiten vind je op http://www.insectenweek.be

Vragen? Contacteer semaineinsectenweek@naturalsciences.be

 

BioBlitz in het Brusselse Leopoldspark

Kun je uren naar kleine beestjes kijken en wil je jou (en je gezin) onderdompelen in de entomologie? Ben je vrij op zaterdag 25 mei 2019 tussen 14u en 18u of tussen 21u en 01u? Dan is dit iets voor jou!

Een BioBlitz is een inventarisatie van het leven op een afgebakende oppervlakte – in dit geval het Leopoldspark – over een bepaalde periode – in dit geval op zaterdag 25 mei, van 14 uur tot 1u ‘s nachts. We verzamelen en inventariseren de insecten en spinnen in het park (de verzamelde exemplaren worden toegevoegd aan de museumcollecties). Waarom doen we dit? We willen nagaan of de aanpassingen van de voorbije jaren (werken aan de vijveroever in 2016, aanleg van een bloemenweide in 2013) gevolgen hebben voor de insecten- en spinnenpopulaties. De deelnemers zullen worden begeleid en gevormd door onze entomologen. Het observatie- en identificatiemateriaal wordt ter beschikking gesteld door het Museum.

  • Tijdsschema: 14-18u (observatie van de dagactieve soorten) en 21-01u (observatie van de nachtactieve soorten) – inschrijven kan voor één of voor beide sessies.
  • Doelgroep: individuele deelnemers of families (vanaf 8 jaar, begeleiding van een ouder verplicht)
  • Aantal deelnemers: maximum 20 per sessie
  • Om deze activiteit tot een succes te maken, vragen wij u zich alleen in te schrijven als u er zeker van bent dat u voor de gehele gekozen sessie kunt blijven.
  • Draag een outfit die aangepast is aan de weersomstandigheden overdag EN 's nachts (neem een zonnebrandcrème of een paraplu mee indien nodig); de activiteit zal ook doorgaan - indien nodig in aangepaste versie - in geval van regen.

Doorlopende activiteiten: tekenen, knutselen, demonstraties van het prepareren van insecten.

Hoe herken je een insect? Leer het door te tekenen, te knutselen, te observeren...

  • Tijdschema: 14-16u
  • Publiek: individuele deelnemers en gezinnen
  • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen

Bezoek van de entomologische collecties

  • Tijdschema: 14-15u (NL) en 15u30-16u30 (FR)
  • Publiek: individuele deelnemers en gezinnen
  • Aantal deelnemers: maximaal 12 personen

Fototentoonstelling over de relatie tussen planten en insecten

Gratis bezoek (geen inschrijving, geen beperkt aantal deelnemers)

Animatie rond wilde bijen (in het FR)

Spelletjes, observaties en tentoonstelling om de diversiteit van bijen te ontdekken, hun rol in de productie van ons voedsel en in de reproductie van bloeiende planten beter te begrijpen.

  • Tijdschema: 14-16u
  • Publiek: individuele deelnemers en gezinnen (vanaf 12 jaar, begeleid door ten minste één volwassene)
  • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen

Verhaal over "La princesse et les insectes" (in het FR)

Een van onze animatoren vertelt een verhaal over insecten, voor 4- tot 7-jarigen en hun (groot)ouders.

  • Tijdschema: 14-14u30
  • Doelgroep: kinderen van 4 tot 7 jaar, begeleid door ten minste één volwassene.
  • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen

Animatie over insecten (in het FR)

Wat maakt insecten anders dan andere geleedpotigen? Hoe zien ze, horen ze, voelen ze, voeden ze zich, bewegen ze, ontwikkelen ze ...? Ontdek het door het observeren van genaturaliseerde en levende insecten.

  • Tijdschema: 14u45-15u45
  • Publiek: gezinnen (vanaf 7 jaar oud onder begeleiding van ten minste één volwassene)
  • Aantal deelnemers: maximaal 20 personen

 

Medias

Wilde bijen observatie- en identificatiespel (foto: KBIN_KBVE)
Een kind dat het bestuivingsspel speelt (foto: KBIN-KBVE)
Wilde bij Anthophora plumipes (foto: Thierry Hubin / KBIN)
Burgerwetenschappers kijken hun insectennetten na (foto: KBIN)
Een entomoloog verzamelt insecten met een insectenstofzuiger (Foto: Isabelle Sauvage / KBIN)
Poster Insectenweek/Semaine des Insectes 2019
logos Insectenweek/Semaine des Insectes 2019

Partners and Sponsors

Go to top