Culturele activiteiten

Prachtig nieuw gorillavrouwtje Mayani bij groep in ZOO Antwerpen (foto: ZOO Antwerpen)
Doelgroepen:
Volwassenen, Individu

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat. 

De nocturne vindt plaats op 03.05.2018: Zjef Pereboom geeft een lezing (in het Nederlands) getiteld Onderzoek in de zoo; progressieve conservatie in het veld.

Over apen en mensen: wetenschap en natuurbescherming vóór en dóór lokale partners. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) is er niet enkel voor de dieren in de Zoo van Antwerpen en Planckendael. Wij zijn ook actief voor het behoud van biodiversiteit: onze natuurbeschermings-programma’s in Brazilië en Centraal Afrika dragen bij aan de bescherming van primaten en hun natuurlijk leefomgeving, en de bevordering van het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het bijzondere van deze projecten is dat wij werken in niet-beschermde bossen, en dat de lokale gemeenschappen daarbij een cruciale rol spelen. Deze voordracht geeft een beknopte uiteenzetting over hoe “de Zoo” wetenschappelijk onderzoek, training en ontwikkeling van kennis en vaardigheden inzet, om samen met de lokale bevolking bedreigde primaten en hun leefomgeving te beschermen.

Praktisch :

 • 17.30 > 21.30 uur: vrij bezoek aan de expo APENSTREKEN (de andere museumzalen zijn gesloten)
 • 19.00 uur: lezing in het grote auditorium | in het Nederlands
 • Het Dino Café is open tot 19.00 uur
 • Zonder reservering
Datum (a):
03 mei 2018
Tijdsduur:
17:30 tot 21:30
Toegangsprijzen: 

12 € (één prijs voor lezing + toegang APENSTREKEN)

Chimpansee in gevangenschap (beeld uit de film Unlocking the Cage, copyright: Pennebaker Hegedus Films)
Doelgroepen:
Volwassenen, Individu

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat.

De tiende nocturne vindt plaats op 17.05.2018 met Unlocking the Cage (in het Engels, 91 min., van Chris Hegedus an D A Pennebaker, 2016), over het juridische statuut van apen en andere dieren in gevangenschap (film in het Engels, debat in het Engels en Nederlands).

In aanwezigheid van Koen Margodt (Jane Goodall Institute Belgium)

Unlocking the Cage follows animal rights lawyer Steven Wise in his unprecedented challenge to break down the legal wall that separates animals from humans. After 30 years of struggling with ineffective animal welfare laws, Steve and his legal team, the Nonhuman Rights Project (NhRP), are making history by filing the first lawsuits that seek to transform an animal from a “thing” with no rights to a “person” with legal protections. Supported by affidavits from primatologists around the world, Steve maintains that, based on scientific evidence, cognitively complex animals such as chimpanzees, whales, dolphins and elephants have the capacity for limited personhood rights (such as bodily liberty) that would protect them from physical abuse. Using writs of habeas corpus (historically used to free humans from unlawful imprisonment), Wise argues on behalf of four captive chimpanzees in New York State. Unlocking the Cage captures a monumental shift in our culture, as the public and judicial system show increasing receptiveness to Steve’s impassioned arguments. It is an intimate look at a lawsuit that could forever transform our legal system, and one man’s lifelong quest to protect “nonhuman” animals.

Praktisch :

 • 17.30 > 21.30 uur: vrij bezoek aan de expo APENSTREKEN (de andere museumzalen zijn gesloten)
 • 19.00 uur: projectie van de documentaire (EN) en vraag-antwoordronde in het grote auditorium (EN, NL)
 • Het Dino Café is open tot 19.00 uur
 • Zonder reservering
Datum (a):
17 mei 2018
Tijdsduur:
17:30 tot 21:30
Toegangsprijzen: 

12 € (één prijs voor film & debat + toegang APENSTREKEN)

De primatoloog en etholoog Frans de Waal
Doelgroepen:
Volwassenen, Individu

We sluiten de nocturnes van onze expo APENSTREKEN in schoonheid af met een lezing van de beroemde primatoloog en etholoog Frans de Waal: Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? De lezing (in het Engels) vindt plaats in BOZAR op 29 mei 2018.

Frans de Waal verwierf wereldfaam met zijn onderzoek naar dierlijke intelligentie. Hij toonde aan hoeveel intelligentie er schuil gaat in het dierenrijk. Dieren blijken een stuk slimmer te zijn dan we lang dachten.
Hij zal vertellen over chimpansees en bonobo’s maar ook kraaien, dolfijnen, papegaaien, schapen, wespen, vleermuizen en walvissen zullen aan bod komen.
Frans de Waal is directeur van het Living Links Center in het Yerkes National Primate Research Center in Atlanta, VS (EMORY University).

Praktisch :

 • Lezing in het Engels
 • In BOZAR, Henry Le Boeufzaal
 • Inschrijving alleen via BOZAR TICKETS (02 507 82 00)
 • Geen avondbezoek in het Museum op dinsdag 29.05.2018
Datum (a):
29 mei 2018
Tijdsduur:
20:00 tot 22:00
Toegangsprijzen: 

20 €

Reservering via BOZAR TICKETS (02 507 82 00)

Kids Day (photo: Jane Goodall Institute Belgium)
Doelgroepen:
Kids, Families

In het kader van de tentoonstelling APENSTREKEN organiseert het Jane Goodall Institute gratis animaties in het Museum (inkom blijft wel betalend). Wil je weten wat het Jane Goodall Institute doet om de chimpansees te redden? Kom het elke derde zondag bij ons ontdekken (niet in juli en augustus). 

Het Jane Goodall Institute ontmoet onze bezoekers

Doe mee aan de quiz en leer over het veldwerk van het JGI en hoe je vanuit België het verschil kan maken (van 10.00 tot 18.00 uur).

Atelier voor kinderen (8 tot 12 jaar): Hang eens de aap uit!

Kan je je voorstellen hoe het is om in het regenwoud op te groeien? Om van tak naar tak te slingeren? Om samen met andere apen eten te zoeken en je in het woud uit de slag te trekken? Kom dan naar het interactieve atelier en kruip in de huid van een bonobo, chimpansee, gorilla of orang-oetan.

 • Info en inschrijving via info@janegoodall.be (indien er nog plaatsen beschikbaar zijn kan u de dag zelf inschrijven aan de stand van het Jane Goodall Institute rechttegenover de tentoonstelling APENSTREKEN).
 • NL : 14.00 > 15.30
 • FR : 15.45  >17.15
Datum (a):
20 mei 2018, 17 juni 2018
Tijdsduur:
10:00 tot 18:00
Toegangsprijzen: 

Gratis animaties

Voorwaarden:
 • Het Jane Goodall Institute ontmoet onze bezoekers: voor iedereen
 • Hang eens de aap uit!: 8 tot 12 jaar
 • Gratis animaties in het Museum, inkom blijft wel betalend
logo Fusion18
Doelgroepen:
Individu

Van 26 april tot 1 juli vind je in ons Museum de tijdelijke installatie Fusion18, op het kruispunt van natuurwetenschappen en grafische kunst. En artiesten – beginnend of al gevorderd – genieten van korting als ze zich laten inspireren door de collecties in onze permanente zalen.

In Fusion18 tonen we wetenschappelijke tekeningen, maar laten we ook bekende kunstenaars en gepassioneerde amateurs los op onze collecties.

Wetenschappelijke precisie

Wetenschappelijke illustraties zijn didactische tekeningen die verschillende aspecten van een specimen (reliëf, materiaal, dikte …) in één keer laten zien. Ze lichten ook details uit die voor het naakte oog amper zichtbaar zijn. Voor de komst van fototoestellen, en recenter 3D-scanners, waren tekeningen de enige manier om referentie-exemplaren natuurgetrouw weer te geven in wetenschappelijke publicaties. We laten in Fusion18 werken van onze wetenschappelijk tekenaars zien.

Frans Gentils

We tonen ook kunstwerken van Belgisch plastisch kunstenaar Frans Gentils. Hij was altijd al gepassioneerd door archeologie en evolutie. Als kind zocht hij in het zand van de Antwerpse haven naar fossielen. Geïnspireerd door zijn vele bezoeken aan ons Museum, mengt hij in zijn werk botten, dieren en mensen, zowel op doek, papier als in keramiek …

Aan de slag!

Artiesten – beginnend of al gevorderd – genieten van 26 april tot 1 juli 50 procent korting als ze zich laten inspireren door de collecties in onze permanente zalen. Of kom gratis naar de Schetsmarathon op vrijdag 4 mei, van 9.30 tot 21.00 uur! Haal je potloden, penselen, inkt en verf boven en teken onze fantastische collectiestukken in de Galerij van de Dinosauriërs, in de zaal 250 Jaar Natuurwetenschappen en in de Mineralenzaal.

Scan je tekeningen en stuur ze naar museumfusion@naturalsciences.be: we tonen een selectie in de tijdelijke installatie Fusion18. En deel je schetsen ook op Instagram of Twitter met #museumfusion18.

Praktisch:
 • Van 26 april tot 1 juli 2018 geniet je 50 procent korting op alle tarieven van de permanente zalen: voor individuen op vertoon van hun schetsboek aan de kassa en voor groepen na reservatie via museumfusion@naturalsciences.be. Voor de tijdelijke expo APENSTREKEN betaal je wel 2,5 € extra.
 • Deelnemen aan de marathon (en toegang tot de drie zalen en tot Fusion18) is gratis voor individuen op vertoon van hun schetsboek aan de kassa, voor groepen na reservatie via museumfusion@naturalsciences.be.
 • Alle tekeningen ingediend in het kader van Fusion18, zowel in papieren als digitale vorm, zullen niet worden teruggegeven. Het Museum behoudt zich het recht voor om deze kosteloos te gebruiken in het kader van haar opdrachten (bijvoorbeeld voor de promotie van activiteiten zoals Fusion18). De deelnemende scholen verbinden zich ertoe de ouders van de minderjarigen die aan de actie deelnemen, te informeren.
Datum (a):
26 april 2018 tot 01 juli 2018
Tijdsduur:
09:30 tot 18:00
Zin om je middagpauze eens cultureel in te vullen?  Ben je ambtenaar, pendelaar of gewoon een geïnteresseerde inwoner van Brussel … Smeer ’m eens ’s middags (van 12.30 tot 13.15 uur) met een activiteit van Broodje Brussel in het Museum voor Natuurwetenschappen. Tijdens een rondleiding, elke derde donderdag van de maand, maak je kennis met een intrigerend aspect van de natuur, de mens of het verre verleden. Voor de data en thema’s van rondleidingen Broodje Brussel zie onze agenda of Culturele activiteiten.
Seed_iguanodons_broodjebrussel
Doelgroepen:
Volwassenen
Donderdag 24/05/2018 - 12.30 - 13.15 uur
Niet te missen: twee absolute paleontologische wereldtopstukken van het Museum in  één rondleiding.  De Iguanodons van Bernissart zijn een begrip in de wereld van de paleontologie. Hun ontdekking hier in België, meer dan 135 jaar geleden, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Even imposant, maar misschien wat minder gekend bij het grote publiek zijn de mosasauriërs. Die reusachtige vleesetende reptielen heersten tijdens het late Krijt in de ondiepe warme zeeën die onze contreien toen overspoelden. Net zoals de Iguanodons, stond het mosasaurusfossiel van de Hainosaurus bernardi eveneens tussen de topstukken van de voorbije campagne ‘100 masters’ van de Brusselse Museumraad. En terecht. We confronteren beide topstukken met elkaar tijdens deze speciale Broodje Brussel-rondleiding.   
Datum (a):
24 mei 2018
Leeftijdscategorie:
van 16 tot 106 jaar oud
Tijdsduur:
12:30 tot 13:15
Toegangsprijzen: 

€ 3

Verdwenen dierentuin van Brussel
Doelgroepen:
Volwassenen
Donderdag 14.06.2018 – 12:30 - 13.15
Zoek mee naar de sporen van de lang verdwenen dierentuin van Brussel in het Museum voor Natuurwetenschappen en in het Leopoldpark.De Europawijk bulkt uit van de hoge gebouwen en kreunt onder het drukke verkeer. Maar middenin deze woelige wijk ligt het vredige Leopoldpark als een baken van rust en als een groene long voor bewoners en bezoekers. De stad Brussel voorziet nu enkele grondige veranderingen voor dit park, dat zich achter het Museum bevindt. Niet de eerste verandering want het Leopoldpark heeft al een lange geschiedenis achter de rug met heel wat wisselende bestemmingen. Verschillende gebouwen in het park getuigen nog van de ambitieuze plannen voor een wetenschapscampus in het begin van de 20ste eeuw. Maar het best bewaarde geheim van het Leopoldpark is dat het in de 19de eeuw de Zoo van Brussel herbergde! Kom mee op zoek naar sporen van dit ongekende beestige verleden, niet alleen in het park, maar ook in het Museum!
Datum (a):
14 juni 2018
Leeftijdscategorie:
van 16 tot 106 jaar oud
Tijdsduur:
12:30 tot 13:15
Go to top