Culturele activiteiten

Preparateur Aldo Impens verwijdert een voet uit het sediment met een soort tandartsboor. (Foto: Thierry Hubin / KBIN)
Doelgroepen:
Kids, Families, Volwassenen

Weldra, een nieuwe dino voor ons Museum, authentiek en bijna compleet? We hebben 25.000 euro nodig om 'Ben', de plateosaurus, te kunnen tentoonstellen. Doneer en kom bij het Plateoteam!

De collectie van het Museum voor Natuurwetenschappen breidt uit! Voor het eerst in meer dan 100 jaar krijgt het Museum de kans om een nieuw en authentiek dinoskelet tentoon te stellen. ‘Ben’, een plateosaurus van bijna 5 meter lang is bijna compleet.

Ben, een dinopuzzel van 200 stukken, komt uit een groeve bij de Zwitserse stad Frick. Hij kwam bij ons aan in mei 2016. Sindsdien zijn onze collega’s Aldo Impens en Stéphane Berton met engelengeduld de 200 botjes van deze dinosaurus aan het uitboren en in elkaar aan het puzzelen. Het skelet zou tegen december 2017 klaar zijn voor onze befaamde Dinogalerij, die dan tien jaar ‘heropening’ viert. Ben zal er zonder glazen vitrine tentoongesteld kunnen worden, wat uitzonderlijk is voor een origineel fossiel.

Om duizenden bezoekers te kunnen verbluffen met deze unieke Plateosaurus, heeft het Museum hulp nodig. We zijn nog op zoek naar 25.000 euro voor de kosten van de tentoonstelling: montage van het skelet op een op maat gemaakt metalen frame, bouw van een podium, ontwikkelen van educatief materiaal…

Daarom lanceren we voor het eerst een crowdfundingscampagne, via het Brusselse platform www.growfunding.be.
Al vanaf 10 euro (‘Plateofriend’) kun je het project een duwtje in de rug geven. Alle deelnemers ontvangen een gepast souvenir. Het is een gelegenheid om een kind een geanimeerde dinodag met vriendjes cadeau te doen, of om een privérondleiding te krijgen achter de schermen in het paleontologisch laboratorium, of om Ben in vol ornaat te komen bekijken tijdens een VIP-avant-première. Mochten we het einddoel niet halen, word je volledig terugbetaald.

Zin om dit unieke Brusselse project te steunen? Kom bij het Plateoteam!

Plateofriend? Plateofan? Plateogeek? Wie word jij in het Plateoteam? Ontdek het op growfunding.be/plateoteam en op onze Facebookpagina. Spread the word!
Graag beeld bij? youtu.be/_rz2nqbuQ9A

Tijdsduur:
09:30 tot 17:30
Zin om je middagpauze eens cultureel in te vullen?  Ben je ambtenaar, pendelaar of gewoon een geïnteresseerde inwoner van Brussel … Smeer ’m eens ’s middags (van 12.30 tot 13.15 uur) met een activiteit van Broodje Brussel in het Museum voor Natuurwetenschappen. Tijdens een rondleiding, elke derde donderdag van de maand, maak je kennis met een intrigerend aspect van de natuur, de mens of het verre verleden. Voor de data en thema’s van rondleidingen Broodje Brussel zie onze agenda of Culturele activiteiten.
Broodje Brussel: Afscheid van de Insectenzaal en het Vivarium
Doelgroepen:
Volwassenen
Werp nog een laatste blik in onze Insectenzaal en Vivarium in het Museum voor Natuurwetenschappen voor de definitieve sluiting!

In 2018 staat de opening gepland van nieuwe permanente zalen over biodiversiteit op onze planeet. Om die tentoonstelling goed te kunnen voorbereiden en van inhoud te voorzien, sluit het Museum op 17 april 2017 definitief de deuren van de Insectenzaal en het Vivarium. Met deze Broodje Brussel-rondleiding geven we je de kans mee afscheid te vieren. We tonen je nog eens de prachtige kleuren en verrassende vormen van vlinders, kevers,  bijen … en hun geleedpotige neven zoals spinnen, duizendpoten en schaaldieren. We gaan ook nog eens langs het vivarium waar het nu nog krioelt van het meerpotige leven. Gelukkig zal er ook in de nieuwe zaal voldoende aandacht besteed worden aan insecten en consoorten en zullen vele specimens daar een tweede leven krijgen.

Datum (a):
30 maart 2017
Tijdsduur:
12:30 tot 13:15
Leopoldpark (Foto: Thierry Hubin / KBIN)
Doelgroepen:
Volwassenen
Zoek mee naar de sporen van de lang verdwenen dierentuin van Brussel in het Museum voor Natuurwetenschappen en in het Leopoldpark.

De Europawijk bulkt uit van de hoge gebouwen en kreunt onder het drukke verkeer. Maar middenin deze woelige wijk ligt het vredige Leopoldpark als een baken van rust en als een groene long voor bewoners en bezoekers. De stad Brussel voorziet nu enkele grondige veranderingen voor dit park, dat zich achter het Museum bevindt. Niet de eerste verandering want het Leopoldpark heeft al een lange geschiedenis achter de rug met heel wat wisselende bestemmingen. Verschillende gebouwen in het park getuigen nog van de ambitieuze plannen voor een wetenschapscampus in het begin van de 20ste eeuw. Maar het best bewaarde geheim van het Leopoldpark is dat het in de 19de eeuw de Zoo van Brussel herbergde! Kom mee op zoek naar sporen van dit ongekende beestige verleden, niet alleen in het park, maar ook in het Museum!

Datum (a):
18 mei 2017
Leeftijdscategorie:
van 16 tot 106 jaar oud
Tijdsduur:
12:30 tot 13:15
250_low
Doelgroepen:
Volwassenen
Stap in het Museum mee doorheen de tijd en maak het vaak opmerkelijke verhaal van uitgestorven of met uitsterven bedreigde diersoorten mee.

Uitgestorven diersoorten link je bijna automatisch met miljoenen jaren oude fossielen. De dinosauriërs, mosasauriërs, pterosauriërs en consoorten spreken nu nog altijd tot de verbeelding. Maar uitsterven is van alle tijden. Zo verdwenen meerdere soorten nog maar ‘recent’ van de wereldbol: de mammoet slechts enkele duizenden jaren geleden, de buidelwolf nog geen honderd jaar geleden. De oorzaken zijn divers: van natuurrampen over natuurlijke klimaatsveranderingen tot … de mens! In deze rondleiding krijg je het ontluisterende verhaal van enkele opmerkelijke gevallen van uitsterven mee. Maar ook nu zijn er vele diersoorten met uitsterven bedreigd. Maatregelen zoals het CITES-verdrag kunnen hiertegen helpen.

Datum (a):
27 april 2017
Tijdsduur:
12:30 tot 13:15
Go to top