Werkbladen

Kom je met een groep of individueel op vrij bezoek en zoek je daarvoor nog een geschikte didactische opdracht? Onze thematisch uitgewerkte werkbladen prikkelen de (onder)zoekende geest van onze jonge bezoekers. Met de gerichte vragen en opdrachten in de werkbladen kan je ze het thema van de bezochte zaal beter leren kennen.  De onderstaande onderverdeling in leeftijdscategoriën geeft de moeilijkheidsgraad aan. Je kan ook gerust de werkbladen volgens eigen wens combineren of herwerken.

Trichopteryx dixoni

Parcours voor kinderen: Babydieren

Doelgroepen:
Kids, Families

Ontmoet op dit parcours de babydieren van het verleden, van vandaag en van de toekomst. Vind onderweg de 6 letters van het mysterieuze woord en ga naar de MuseumShop om een super kaart te ontvangen. Je zult er grappige foto’s mee kunnen maken, van jou, je familie, je vrienden … 

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours Babydieren duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door de Galerij van de Dinosauriërs, de Galerij van de Evolutie en de zaal BiodiverCITY.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in het Museum, naast de vestiaire. Je kunt ook de pdf hieronder downloaden.

Leeftijdscategorie:
van 6 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Galerij van de Dinosauriërs in Street View

Wandel online door ons Museum dankzij Google

Doelgroepen:
Individu

Het Museum voor Natuurwetenschappen heeft 5 online tentoontellingen gemaakt voor het 'Google Arts & Culture'-platform:

Je leert er de meest intrigerende museumstukken kennen, zoals de Steen van Chaleux, de Mammoet van Lier, of de ‘Sea rex’ Hainosaurus Bernardi. Verhalen worden verteld aan de hand van tekst, hogeresolutiefoto’s en video’s, in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Je vindt op de pagina die gewijd is aan ons Museum ook de volledige Street View van onze permanente zalen voor een online bezoek met  meer dan 200 uitgelichte museumstukken.

En met een Google Cardboard en de app van Google Arts & Culture kan je zelfs in virtual reality rondkijken in de zalen, onder de noemer 'A Short Guided Tour'.

'Onze Natuurlijke Selectie': animatievideo's over zes niet-te-missen Museumstukken. (Beeld: KBIN)

Gratis videogids op je smartphone: Onze Natuurlijke Selectie

Doelgroepen:
Kids, Families, Volwassenen

Verander je smartphone in een videogids met de gratis izi.TRAVEL-app en bewandel het parcours 'Onze Natuurlijke Selectie'! Korte video's vertellen je het verhaal van zes niet-te-missen Museumstukken aan de hand van anekdotes, exclusieve archieffoto’s en leuke animaties, te beginnen bij de bultrugwalvis die in de inkomhal hangt.

De videogids neemt je daarna mee naar onze wereldberoemde Iguanodons van Bernissart en naar de 'Sea-rex' – een 12,5 meter lange mosasaurus! Je ontdekt ook het verhaal van het paardje van Messel, van de mammoet van Lier en van de neanderthalers van Spy.

Download de korte video’s gratis op je smartphone of tablet via de izi.TRAVEL-app (er is een wifi-hotspot in de inkomhal van het Museum). De videorondleiding door onze vaste zalen duurt een goeie 30 minuten en is beschikbaar in het Nederlands, Frans of Engels. De video's - elk maximum twee minuten - staan ook op YouTube.

Voorwaarden:

Free

Visual Trail "Our Masterpieces": two kids ready to follow a trail

Gratis parcours voor kinderen: Onze topstukken (6-8 / 9-12)

Doelgroepen:
Kids, Families

Moderne en uitgestorven dieren, zelfs dieren uit de toekomst, fossielen, (buiten)aardse mineralen, mensen en prehistorische objecten… Het is duidelijk dat je meer dan één bezoek aan het Museum nodig hebt om alles te kunnen zien! Maar dankzij deze parcours kan je al 12 van onze Topstukken ontdekken.

Deze twee parcours (6-8 jaar en 9-12 jaar)  duren ongeveer 60 minuten en nemen je mee door de Galerij van de Dinosauriërs, de Zaal van de Mosasauriërs, de Galerij van de Evolutie, de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen en de Galerij van de Mens.

De parcours bestaan in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Russisch en Spaans. Je kunt elke versie in pdf downloaden in de Media-blok hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 6 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Visueel van het parcours Carnaval der Dieren: een gemaskerde struisvogel blaast op een mirliton.

Parcours voor kinderen: Carnaval der Dieren

Doelgroepen:
Kids, Families

Met dit parcours tonen dieren je wat carnaval is. Vind onderweg de 6 letters van het mysterieuze woord en ga naar de MuseumShop om een super kaart te ontvangen. Je zult er grappige foto’s mee kunnen maken, van jou, je familie, je vrienden … 

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours Carnaval der Dieren duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door de Galerij van de Dinosauriërs, de Galerij van de Evolutie, de Insectenzaal, de Schelpenzaal en de Galerij van de Mens.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in pdf hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 6 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

The meteorite when being discovered - Photograph by Vinciane Debaille (ULB)

Parcours voor kinderen: Winterparcours

Doelgroepen:
Kids, Families

Brrrr, ‘t is winter in het Museum! Trek je warme jas en wanten aan, zet je muts op, en kom aan de hand van dit Winterparcours dieren en wetenschappers tegen, die niet voor de kou vrezen!

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door drie zalen van het Museum: de Galerij van de Dinosauriërs, de zalen 250 Jaar Natuurwetenschappen en BiodiverCITY.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in pdf (formaat A3 en A4) hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 8 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Bernissartia fagesii, de kleine krokodil van Bernissart (foto: Thierry Hubin / KBIN)

Parcours voor kinderen: Black Jaune Rood

Doelgroepen:
Kids, Families

Met het Black Jaune Rood parcours ontdek je fantastische fossielen die in België zijn gevonden. Vul de kaart in op de voorkant en ga naar de MuseumShop om je mashup-kaart te ontvangen. Je zult er grappige foto’s mee kunnen maken, van jou, je familie, je vrienden … 

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen, de Galerij van de Dinosauriërs, de Zaal van de Mosasauriërs en de Galerij van de Mens.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in pdf hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 6 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Tyrannosaurus rex

Parcours voor kinderen: Jurassic World

Doelgroepen:
Kids, Families

Met dit parcours ontmoet je de sterren van Jurassic World. Vind onderweg de 6 letters van het mysterieuze woord en ga naar de MuseumShop om een super kaart te ontvangen. Je zult er grappige foto’s mee kunnen maken, van jou, je familie, je vrienden … 

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door de Galerij van de Dinosauriërs en de Zaal van de Mosasauriërs.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in pdf hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 6 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Erinaceus europaeus

Parcours voor kinderen: Lenteparcours

Doelgroepen:
Kids, Families

Dit parcours leidt je langs onze babydieren. Vind onderweg de 6 letters van het mysterieuze woord en ga naar de MuseumShop om een speciale kaart te ontvangen. Je zult er grappige foto’s mee kunnen maken, van jou, je familie, je vrienden ... 

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door vier zalen van het Museum: BiodiverCITY, de Galerij van de Dinosauriërs, de Galerij van Evolutie en de Insectenzaal.

Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in formaat A3 hieronder.

Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

parcours BZZZZZ

Parcours voor kinderen: BZZZZZ

Doelgroepen:
Kids, Families, Individu

Een bezig bijtje? Het parcours Bzzzzz is beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Het vliegt met 8- tot 12-jarigen en hun familie door de zeven zalen van het Museum. Bij elke vraag kom je meer te weten over bijen, hun leven, hun verschillen … Dit parcours neemt ongeveer 90 minuten in beslag.

Gratis beschikbaar in pdf (aangepast in formaat A4) hieronder.

Skull of Dunkleosteus marsaisi

Parcours voor kinderen: Toon me je tanden …

Doelgroepen:
Kids, Families, Individu

Ben je gebeten door dino’s en andere dieren? Zet dan je tanden in het parcours Toon me je tanden …! Het zal je observatievermogen op de proef stellen doorheen het Museum. Want, de beste manier om te zien of een dier een planten- of een vleeseter is, is door het aan de tand te voelen … als het beest er al heeft!

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door drie zalen van het Museum: de Galerij van de Dinosauriërs, de Zaal van de Mosasauriërs en de Galerij van de Evolutie. Het parcours is drietalig (NL-FR-ENG) en gratis beschikbaar in formaat A3 hieronder.

Leeftijdscategorie:
van 8 tot 12 jaar oud
Voorwaarden:

Gratis beschikbaar

Go to top