Nieuws - OD Taxonomy and Phylogeny

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Müller's ground viper (Micrelaps muelleri), a venomous snake from the Near East, is a member of the newly described family Micrelapidae. (Photo: Simon Jamison)
13/02/2023

Wetenschappers ontdekken nieuwe familie slangen

post by
Reinout Verbeke

Onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Helsinki hebben de stamboom van de Elapoidea, een omvangrijke groep van slangen, hertekend. Ze vonden daarbij een nieuwe slangenfamilie.

Dominant male of the new species Haplochromis glaucus.
22/04/2022

Tien nieuwe soorten roofvissen uit het Edwardmeer

post by
Reinout Verbeke

Een team Belgische onderzoekers heeft tien nieuwe kleine soorten roofvissen beschreven uit het Edwardmeer. Wetenschappers vermoedden al langer dat dit meer tussen de DR Congo en Oeganda een uitzonderlijke vissendiversiteit herbergt.

Bij de spin O. gibbosus heb je ofwel gebochelde 'macho-mannetjes' (zoals hier op de foto) ofwel mannetjes zonder de bult, die sterk op de vrouwtjes lijken. (Foto: Gilbert Loos, ARABEL-image bank)
23/12/2021

Supergen maakt van spin een machoman

post by
Reinout Verbeke

Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt.

Bladwesplarve Nematus spiraeae. Door het achterlijf op te tillen, blijft de larve paraat om een ‘geurencocktail’ te verspreiden als het wordt bedreigd. Foto: Jean-Luc Boevé
23/09/2021

Insectengeuren omgezet naar geluid

post by
Reinout Verbeke

Onderzoekers hebben geuren die insecten verspreiden om zich tegen predatoren te verdedigen, omgezet naar geluid. Zo konden ze het effect van zulke geurencocktails op predatoren vergelijken met het effect van samengestelde geluiden op mensen.

Mossels in de collecties van het KBIN. © KBIN
21/09/2021

Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen

post by
Siska Van Parys

Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen. Die predatoren namen de voorbije vijftig jaar sterk in aantal toe.

Pagina's

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top