Opwarmende steden beïnvloeden Belgische diersoorten

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Brussels
29/03/2018
Opwarmende steden beïnvloeden Belgische diersoorten
post by
Reinout Verbeke

In verstedelijkte gebieden komen andere en minder verschillende diersoorten voor. Bovendien blijken bepaalde dierensoorten zich genetisch aan te passen aan de opwarmende steden. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van een onderzoek waaraan vijf Belgische instellingen zes jaar hebben gewerkt.

In totaal waren 59 biologen van vijf instellingen (KU Leuven, UCL, UGent, UAntwerpen en KBIN) bij het project betrokken. Zij voerden hun onderzoek uit op basis van stalen uit 81 locaties rond Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. De onderzochte organismen varieerden van bacteriën tot vlinders, en van watervlooien tot vogels en vissen.

‘De stad is een erg leerzaam laboratorium voor biologen. Naast ecologische responsen kunnen we er ook evolutie in werking waarnemen’, zegt projectcoördinator Luc De Meester, hoogleraar aan de KU Leuven. ‘Het is de eerste keer dat binnen eenzelfde onderzoeksproject de invloed van verstedelijking op 16 soortgroepen wordt bestudeerd. En dat zowel op de samenstelling van en diversiteit in een levensgemeenschap, als op de individuele soorten.’ Biologen van ons Instituut werkten mee aan het onderzoeksproject.

Uit het onderzoek blijkt dat verstedelijking ertoe leidt dat er andere diersoorten voorkomen en minder verschillende soorten. Soorten die goed kunnen omspringen met warmte en versnipperde leefgebieden gedijen beter in de stad. Bij bijvoorbeeld de kevergemeenschappen in de steden worden er meer warmteminnende soorten waargenomen. Sommige individuele soorten passen zich zelfs genetisch aan aan de veranderende omgeving. Zo heeft de watervlosoort Daphnia magna zich snel genetisch aangepast aan de hogere watertemperaturen in stadsvijvers.

Beide effecten staan in verband met het hitte-eilandeffect waarbij de temperatuur in steden hoger oploopt dan in de landelijke omgeving eromheen. In het algemeen heeft de verstedelijking meer invloed op de landorganismen dan op de aquatische dierensoorten omdat hun leefgebied schaarser wordt en meer versnipperd raakt.

 

Het onderzoek werd gefinancierd door het IUAP-programma (InterUniversitaire AttractiePolen) van de federale overheid (Belspo). Op vrijdag 30 maart worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld op een symposium in Brussel.


Bron: KU Leuven

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top