Docureeks 'Er was eens': ons onderzoeksinstituut in primetime

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

De gebouwen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Foto: Diplodokus)
09/11/2018
Docureeks 'Er was eens': ons onderzoeksinstituut in primetime
post by
Reinout Verbeke

In de zesdelige documentairereeks Er was eens op Canvas krijg je een unieke blik achter de schermen van ons onderzoeksinstituut.

Er was eens een toren in Brussel, zo groot dat de hele wereld erin paste. Alles wat leeft en ooit geleefd heeft werd erin verzameld. Van overal kwamen wetenschappers ernaartoe op zoek naar het geheim achter al die rijkdom. En van hieruit vertrokken ze ook weer op expeditie naar alle windstreken op zoek naar dingen die ze nog niet kenden.

Iedereen kent ons museum. Wat je daar ziet is maar een fractie van de 37 miljoen specimens die onze wetenschappers uit allerlei disciplines in de loop der tijden hebben verzameld. Het is hun ambitieuze doel om alles wat leeft en wat ooit geleefd heeft, in kaart te brengen. Zo willen ze onze kennis van de natuur voortdurend verbeteren. 

In Er was eens volgen we een veertigtal van onze onderzoekers en technici tijdens hun werkzaamheden, en we gaan ook mee op expeditie in binnen- en buitenland. Zo zien we niet alleen de wereld in het museum, maar ook het museum in de wereld. Zoals de wetenschap in snel tempo verandert, zo evolueert ook het Instituut. Het beweegt zich tussen traditie en moderniteit, tussen fundamenteel en toegepast onderzoek, tussen kleine en grote vragen.

Er was eens gaat over wetenschap en wetenschappers, hun nieuwsgierigheid en passie, en over een ongelooflijke collectie objecten, elk met hun eigen verhaal.

Het jonge productiehuis Diplodokus (what's in a name) werkte meer twee jaar aan de reeks. Het resultaat is verbluffend, als je het ons vraagt. De eerste aflevering kreeg al meer dan 190.000 kijkers. Het verhaal wordt verteld door Bruno Vanden Broecke.

 

  1. Leven in steen: zondag 4 november, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)
  2. Een verzameling voor de eeuwigheid: zondag 11 november, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)
  3. Een andere kijk, zondag 18 november, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)
  4. De zoekende mens, zondag 25 november, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)
  5. Een model voor de natuur, zondag 2 december, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)
  6. Een theorie die nooit af was, zondag 9 december, 20.05 uur (herbekijk via VRTNU)

 

Er was eens is een coproductie van DiplodokusCanvas en Belga Productions, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Belgische Tax Shelter, Fonds Pacal Decroos en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top