Storm legt 100 miljoen jaar oud haaienskelet bloot

© Krien Hansen (achtergrond – kliffen van Cap Blanc-Nez), Dirk Hovestadt & Frederik Mollen (voorgrond – skelet, ‘schubben’ en enkele tanden).
21/12/2018
Storm legt 100 miljoen jaar oud haaienskelet bloot
post by
Charlotte Degueldre

Onze collectie krijgt er een pronkstuk bij: een 100 miljoen naar oud haaienskelet, dat in 1996 werd gevonden door amateur-paleontoloog Luc De Coninck op het strand aan Cap Blanc-Nez (Franse Opaalkust). Het fossiel lag in een miljoenen jaren oude zeebodem die normaal verscholen zit onder het strand, maar een zware storm legde de haai bloot.

Uitzonderlijke vondst om meer dan één reden

‘Het was een race tegen de tijd om de haai te bergen, want de vloed kwam snel op. Samen met een vriend hakten we een geul uit de harde klei rondom het fossiel om zo het blok met het skelet vrij te maken. Ondertussen stuurde ik mijn zoon Pieter op pad om op het strand een aangespoelde krat of iets dergelijks te vinden, zodat we onze vondst konden dragen tot aan de auto’, vertelt Luc De Coninck. De Krijt-kliffen staan sinds mensenheugenis bekend om hun rijkdom aan fossielen zoals zeeëgels en inktvissen, maar dit skelet is uniek. Haaien hebben geen echte botten, maar kraakbeen, en dat bewaart uiterst zelden. Losse tanden worden af en toe wel gevonden, maar het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Franse kust een skelet prijsgeeft.

Uitgestorven groep

‘Echte schubben heeft een haai niet, maar zijn vel is wel bedekt met huidtandjes. Zulke huidtandjes worden af en toe gevonden, maar nooit eerder was het mogelijk om los gevonden exemplaren bij de juiste haai te plaatsen, ook al heeft elke soort unieke schubben. Dit kan nu dus wel’, vertelt Frederik Mollen, hoofd van de Vlaamse onderzoeksgroep voor haaien en roggen. De haai behoort toe aan een kleine groep van haaien, wetenschappelijk gekend als ‘Synechodus’. Die groep heeft de meteorietinslag die aan de basis van het uitsterven van de dino’s ligt, overleefd. Maar een tijd later is deze groep alsnog uitgestorven, terwijl andere groepen van haaien bleven voortbestaan. Een doodlopend straatje in de evolutie dus.

Vinder Luc De Coninck schenkt het fossiel nu aan de wetenschap.


 

Mollen, F.H. & Hovestadt, D.C. A new partial skeleton of a palaeospinacid shark (Neoselachii, Synechodontiformes) from the Albian of northern France, with a review of the taxonomic history of Early Cretaceous species of Synechodus Woodward, 1888. Geodiversitas, 40 (25), 557-574. http://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas

 

Categorieën: Collecties
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top