Zes nieuwe gekkosoorten ontdekt

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

De gekko Cyrtodactylus cardamomensis (Foto: Thy Neang)
15/02/2019
Zes nieuwe gekkosoorten ontdekt
post by
Reinout Verbeke

Biologen hebben zes nieuwe gekkosoorten beschreven. ‘Zoveel nieuwe soorten gewervelden ontdekken is behoorlijk uitzonderlijk’, zegt conservator Olivier Pauwels (KBIN), een van de auteurs van de studie. De nieuwe gekko’s leven in Vietnam en Cambodja.

Ze behoren allemaal tot het genus Cyrtodactylus, en lijken met hun brede donkere strepen op de rug heel erg op elkaar. Zo sterk dat ze eerst tot één soort werden gerekend. Maar biologen konden met een combinatie van klassieke morfologisch studie (uiterlijke kenmerken vergelijken) en genetisch onderzoek (stukjes mitochondriaal DNA vergelijken) zeven aparte soorten onderscheiden: zes nieuwe en eentje die al beschreven was. Ze leven in hooggelegen tropische wouden van Vietnam en Cambodja.

Geen goed teken

‘Dat we in deze tijden van zwaar verlies aan biodiversiteit nog zoveel nieuwe soorten vinden, moeten we niet als een hoopvol teken zien’, zegt Pauwels. ‘Het wil zeggen dat we nu vooral op soorten stoten die beperkt zijn tot één bergtop of één grot en die tot dan aan onze aandacht waren ontsnapt.’

Veel van de zopas beschreven gekko’s hebben zo’n beperkte verspreiding dat ze beschermd zouden moeten worden. ‘Landbouw, ontbossing, bouwwerken, … bedreigen langs alle kanten de habitat van deze dieren.’ Om aandacht te vragen voor de bescherming van hun leefgebieden hebben de taxonomen de gekko’s vernoemd naar de plaats waar ze zijn ontdekt, zoals Cyrtodactylus bokorensis, alleen bekend van het Bokor-plateau in Cambodja, of Cyrtodactylus septimontium, die in het Vietnamese Bảy Núi-gebied (‘zeven bergen’) leeft.

De zes nieuwelingen staan beschreven in het vaktijdschrift Zootaxa.

 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top