Stem voor de naam van ons nieuw onderzoeksschip!

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Het toekomstige onderzoeksschip © Freire Shipyard/Rolls-Royce Marine AS
01/03/2019
Stem voor de naam van ons nieuw onderzoeksschip!
post by
Charlotte Degueldre

Op 6 november 2018 lanceerde het kabinet Wetenschapsbeleid een wedstrijd voor scholen van het secundair onderwijs om een naam voor te stellen voor het nieuwe Belgische oceanografisch onderzoeksschip, dat we eind 2020 verwachten. Meerdere scholen hebben zich van hun origineelste kant laten zien. Zowel wat de namen als de ondersteunende filmpjes betreft! Een panel van experts selecteerde de meest toepasselijke namen uit alle inzendingen. Tot en met 27 maart 2019 is het jouw beurt om te stemmen op de naam die het beste past voor ons nieuw onderzoeksschip.

Na bijna 35 jaar dienst is het Belgisch oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica (bouwjaar 1984) aan vervanging toe. Daarom nam de Federale Overheid op 28 oktober 2016 de beslissing om een nieuw modern onderzoeksschip te laten bouwen. Het zal eind 2020 operationeel zijn, en zal de mariene onderzoeksgemeenschap verder kunnen ondersteunen voor de volgende 30 jaar. Volg het bouwproces op de website van het project ‘NewRV’ (‘RV’ staat voor Research Vessel).

Naamgeving

Een nieuw schip dient natuurlijk een naam te krijgen. Het kabinet Wetenschapsbeleid lanceerde daartoe op 6 november 2018 een wedstrijdprocedure. Tot 31 januari 2019 konden Belgische klassen van het eerste tot en met vierde schooljaar van het secundair onderwijs voorstellen indienen. Geldige voorstellen dienden te bestaan uit een passende naam en een origineel filmpje waarin de naamkeuze enthousiast wordt toegelicht. 19 scholen dienden een geldig voorstel in en na een eerste selectie door de projectpartners breekt nu de tweede fase aan: zes voorgestelde namen dingen nog mee naar de hoofdprijs, en van 27 februari tot en met 27 maart 2019 kan iedereen mee bepalen onder welke naam het nieuwe schip over onze zeeën en oceanen zal varen. De winnende klas zal zich terecht ambassadeur van het nieuwe onderzoeksschip mogen noemen, en de zeebenen testen op een dagtrip met het huidige onderzoeksschip RV Belgica.

Een selectiejury bepaalt overigens ook welk filmpje het meest kan overtuigen, waarbij originaliteit voorop staat. Ook de klas die deze productie realiseerde mag mee op dagtrip met RV Belgica. Er zijn dus twee winnaars die van deze geweldige en unieke ervaring zullen kunnen genieten! Alle filmpjes kan je binnenkort op de Facebookpagina van HowBigIsBelgica.be bekijken.

 

Het project ‘NewRV’ kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Ministerie van Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top