Geen grap: spinnen eten kikkers

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Nilus-spin eet Hyperolius-kikker in Diani Beach, Kenia (foto: Andrea Benaglia)
01/04/2019
Geen grap: spinnen eten kikkers
post by
Reinout Verbeke

Biologen hebben observaties verzameld van spinnen die kikkers en padden eten in tropisch Afrika. De kikkers zijn vaak groter dan de spinnen.

Van sommige spinnensoorten weten we dat ze kleine vissen vangen. Ze doen dat vanuit vegetatie die over het water hangt. Minder bekend is dat spinnen ook op kleine kikkers en kikkervissen jagen. Een Belgische spinnenspecialist en twee experts in Afrikaanse kikkers – een ervan is onze conservator Olivier Pauwels - werkten samen om die verbazingwekkende predator-prooi-relatie in kaart te brengen. 

Samen met andere Afrikaanse en Europese biologen kwamen ze tot een lijst van bekende en nieuwe observaties in meer dan tien landen in subsaharaans Afrika, van Ivoorkust tot Zuid-Afrika. 

De spinnen grijpen kikkervissen die te dicht bij het wateroppervlak komen vliegensvlug met de mond. Kikkers en padden bejagen ze in de vegetatie rond het water. Vaak zijn de spinnen veel kleiner dan hun prooi. 

De meeste van de kikkeretende spinnen behoren tot de kraamwebspinnen (Pisauridae). De studie staat in Bulletin of the Chicago Herpetological Society.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top