Het Koninklijk Paleis neemt je mee naar de maan

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

De ronde grijze maanvis heeft geen staartvin maar een knobbelige pseudostaart, de clavus. (foto: Thierry Hubin, KBIN)
15/07/2019
Het Koninklijk Paleis neemt je mee naar de maan
post by
Charlotte Degueldre

Van 23 juli tot en met 25 augustus kun je in het Koninklijk Paleis weer terecht voor de tijdelijke tentoonstelling Wetenschap en Cultuur in het Paleis. Thema dit jaar is ‘De maan: tussen droom en realiteit’. Er zijn twee extraordinaire exemplaren uit onze collectie te zien: een maanvis (Mola mola) en ook maanstof dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin meenamen van hun Apollo 11-missie vijftig jaar geleden.

De maanvis (Mola mola) is een ronde grijze vis van gemiddeld 1,8 meter lang en 1000 kilogram zwaar. Met z’n ruwe vel lijkt hij inderdaad op een ‘molensteen’, mola in het Latijn. Maar in vele talen wordt deze vis naar de volle maan genoemd: maanvis, poisson-lune, Mondfisch ... In het Engels is het sunfish geworden, omdat hij geregeld plat op het wateroppervlak dobbert om te ‘zonnebaden’. Zo warmt hij zich op voor hij weer naar het diepe duikt op zoek naar voedsel.

Onze mineralogische verzameling telt duizenden specimens, van over de hele wereld, maar enkele zijn ‘buitenaards’: onder meer vier brokjes maanstof en één stuk maanbasalt. Astronauten van de ruimtemissies Apollo 11 en 17 hebben de exemplaren ingezameld. De Amerikaanse president Nixon schonk de stukjes maan aan het Belgische volk. Koning Boudewijn vertrouwde ze toe aan ons Instituut. De vier stukjes maanstof zijn te zien in het Koninklijk Paleis, het stuk maanbasalt staat nog altijd in onze Mineralenzaal.

Bekijk andere exemplaren uit de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen op virtualcollections.naturalsciences.be.

De expo in het Paleis is een samenwerking tussen de kanselarij van de Eerste Minister, het Nationaal Geografisch Instituut en de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen, waar ons Instituut toe behoort.

Ook te zien

Technopolis stelt Wetenschatten voor, een tentoonstelling over basismechanismen uit de fysica.

De Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed, het War Heritage Institute en de Koning Boudewijnstichting presenteren de tentoonstelling Vorstelijk getooid. Koninklijke uniformen. Praktische informatie :

  • Koninklijk Paleis, Paleizenplein, 1000 Brussel.
  • Open van dinsdag 23 juli tot zondag 25 augustus 2019, van 10h30 tot 15h45 (laatste toegang)
  • Gesloten op maandag
  • Gratis toegang
  • Aan de ingang zullen veiligheidscontroles gebeuren. Het dragen van een tas (rugzak, draagtas …) wordt sterk afgeraden.
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top