14.000 jaar oud RNA van wolf uit Siberische permafrost

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

De ontdekkers van de Tumat puppy met Sergey Fedorov van het mammoetmuseum in het midden © S. Fedorov
31/07/2019
14.000 jaar oud RNA van wolf uit Siberische permafrost
post by
Charlotte Degueldre

Onderzoekers hebben RNA kunnen uitlezen van een wolvenpup die zo’n 14.000 jaar in de bevroren ondergrond van Siberië bewaard bleef. Het RNA van deze ‘Tumat puppy’ is het oudste tot nu toe. De molecule ribonucleïnezuur regelt processen binnen de cel.  

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Kopenhagen heeft stukjes RNA kunnen uitlezen van een 14.300 jaar oude wolvenpup (of een deels gedomesticeerde wolf) uit de Laatste IJstijd. Het jonge dier is in 2015 opgegraven in de buurt van Tumat in het noorden van Siberië. Door klimaatopwarming komen in de permafrost steeds vaker overblijfselen uit lang vervlogen tijden aan het oppervlak.  

Oudste RNA 

We wisten al dat DNA – in goeie omstandigheden, zoals in de permafrost – duizenden jaren bewaard kan blijven. Dat ook de veel minder stabiele molecule RNA de tand des tijds kan doorstaan, is een verrassing voor de onderzoekers. En het RNA uit de lever van deze 14.300 jaar oude ‘Tumat puppy’ is meteen het oudste tot nu toe. Het tweede oudste uitgelezen RNA is slechts 700 jaar oud. 

RNA of ribonucleïnezuur is een molecule binnen de cel die als een instructieboekje werkt bij het aanmaken van eiwitten. De genetische code in het DNA wordt naar het RNA gekopieerd, waarna het de celkern verlaat en door de eiwitfabriekjes in het cytoplasma wordt gedecodeerd. Het onderzoeksteam kon aantonen dat het RNA bekomen uit de lever van de ijstijd-puppy echt representatief is voor het RNA van dit dier, met veel transcripten die overeenkomen met deze uit de lever van recente wolven en honden. 

Evolutie virussen 

De onderzoekers hopen door veel ancient RNA (aRNA) uit te lezen een zicht te kunnen krijgen op wat er in cellen en weefsels aan de gang was net voor het dier stierf. En misschien kan de analyse van oeroud RNA meer inzicht geven in de evolutie van virussen die uit RNA zijn opgebouwd – denk maar aan HIV, gele koorts, westnijl of ebola.  

Al zal het geen routine worden, zoals dat met oud DNA wel al het geval is: RNA bewaart nu eenmaal minder goed, zelfs in gebieden waar het permanent vriest, zoals in Siberië, op Antarctica en Groenland. 

De studie, waar onze paleontologe Mietje Germonpré aan meewerkte, staat in PLOS Biology. Of de ‘Tumat puppies’ – meervoud want in 2011 was al een eerste puppy uit hetzelfde nest gevonden – wolven zijn of al meer gedomesticeerde versies, wordt op dit moment met DNA-analyse onderzocht.

 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top