Honderdste uitgave van European Journal of Taxonomy

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Honderdste editie van European Journal of Taxonomy
24/10/2014
Honderdste uitgave van European Journal of Taxonomy
post by
Reinout Verbeke

Het vaktijdschrift European Journal of Taxonomy, dat mee gefinancierd wordt door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), publiceert zijn honderdste uitgave. Voor die gelegenheid verschijnt er uitzonderlijk een papieren versie.

European Journal of Taxonomy (EJT) is een peer-reviewed internationaal tijdschrift voor beschrijvende taxonomie, en verschijnt volledig digitaal in Open Acces. Het is het enige taxonomische tijdschrift dat zowel zoölogie, entomologie, plantenkunde en fossielen als onderwerp heeft. Taxonomie is dat deel van de biologische wetenschap dat zich bezighoudt met de beschrijving en classificatie van levende organismen.

EJT wordt gepubliceerd en gesubsidieerd door een consortium van Europese natuurwetenschappelijke instituten, namelijk de musea van Parijs (Frankrijk), Kopenhagen (Denemarken), Londen (Engeland), en in België het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren en de Plantentuin in Meise.

Volledig gratis

EJT is vooral uniek omdat het een tijdschrift is met een zogenaamde diamond open acces (DOA): in tegenstelling tot commercieel beheerde tijdschriften is alle inhoud vrij beschikbaar: noch lezers noch auteurs moeten betalen. Met dank aan de wetenschappelijke instellingen die EJT ondersteunen kan je dus alle artikelen van het tijdschrift gratis lezen in PDF-formaat.

Dat de artikelen gratis zijn, betekent niet dat ze aan kwaliteit moeten inboeten. EJT verplicht zichzelf om hoge standaarden te hanteren van natuurwetenschappelijke uitgaven: auteurs en lezers krijgen dezelfde service als tijdschriften met een hoge impactfactor (tijdschriften waarvan de artikelen vaak geciteerd worden).

EJT begon in 2011 en heeft intussen meer dan 3.500 pagina's op de teller staan. Meer dan 400 nieuwe soorten, geslachten en hogere taxa werden beschreven. De honderdste uitgave, die eenmalig op papier verschijnt, bevat een mooi geïllustreerde monografie over Afrikaanse duizendpoten, met de beschrijving van twintig nieuwe soorten. Een beperkte oplage zal verdeeld worden onder binnen- en buitenlandse natuurwetenschappelijke instellingen.

Alle 100 uitgaven van EJT kun je terugvinden op www.europeanjournaloftaxonomy.eu

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top