Onderscheiding voor geologen die Waalse ondergrond in kaart brengen

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Groepsportret van de winnaars van de Van den Broeck-medaille.
25/10/2019
Onderscheiding voor geologen die Waalse ondergrond in kaart brengen
post by
Reinout Verbeke

Een groep geologen die al dertig jaar de ondergrond in Wallonië in kaart brengen, heeft de Van den Broeck-medaille gekregen. Met de medaille bekroont geologenvereniging Geologica Belgica jaarlijks wetenschappers die een belangrijke bijdrage leveren aan de geowetenschappen in ons land.

Onder de gelauwerden zijn vier huidige en voormalige geologen van de Belgische Geologische Dienst (nu onderdeel van ons Instituut): Isabelle Belanger, Léon Dejonghe, Pierre Ghysel, Luc Hance en Bernard Mottequin (vroeger aan de Universiteit Luik, nu verbonden aan ons Instituut). Zij verrichten tijdens de voorbije drie decennia veldwerk, verkenningsstudies en onderzoek, samen met meer dan 25 collega-geologen aan Belgische universiteiten, om de (diepe) ondergrond van Wallonië in kaart te brengen.

De geologische kaart van 142 bladzijden vormt de basis om onder meer watervoorraden te vinden en te beheren, geothermische bronnen aan te boren, en natuurlijke gevaren, zoals aardverschuivingen, in te schatten. Het werk is ook economisch belangrijk, omdat het interessante gebieden kan blootleggen voor de winningsindustrie.

Het is niet de eerste keer dat geologen de Waalse ondergrond in beeld brengen. In 1919, precies een eeuw geleden, eindigden de jarenlange werkzaamheden waarmee de eerste geologische kaart van België werd gemaakt.

De medaille is vernoemd naar de Belgische geoloog Ernest Van den Broeck, die met zijn cartografie de kennis van de Belgische geologie sterk vergrootte. Hij werkte mee aan het onderzoek voor de geologische kaart van België op 1/20.000, tussen 1883 en 1885, en aan de studies voor de editie op 1/40.000, tussen 1893 en 1905. De medaille werd uitgereikt op 4 oktober tijdens een veldexcursie in het Massief van Stavelot.

 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top