Ons XperiBIRD-project wint een FNRS-award

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Leerlingen plaatsen de camera in het nestkastje van XperiBIRD.be (foto: Thierry Hubin, KBIN)
27/01/2020
Ons XperiBIRD-project wint een FNRS-award
post by
Reinout Verbeke

Ons citizen-science-project XperiBIRD.be heeft een FRNS-award gekregen. Met XperiBIRD observeren leerlingen het leven in een mezennest via een camera en nanocomputer die in het nestkastje zijn ingebouwd.

De kastjes - zo’n 600 sinds 2017 - zijn over het hele land verspreid en leerlingen delen hun observaties op de website. Ornithologen kunnen met de gegevens onder meer veranderingen in het gedrag van mezen bestuderen.

Op dinsdag 21 januari kregen we een FNRS-award ter waarde van 25.000 euro. FNRS is een belangrijke subsidieverstrekker voor wetenschappelijk onderzoek in ons land. Het bedrag zelf komt van het Fonds ISDT Wernaers, dat media (tijdschriften, websites, films, ...) wil ondersteunen die interesse wekken voor de ‘cultuur van wetenschap’.

XperiBIRD werd in 2016 opgestart samen met Google.org, en is een uitbreiding van onze XperiLAB-vrachtwagen, die van school tot school rijdt om scholieren via proefjes kennis te laten maken met wetenschap.

Een observatienetwerk

In drie ‘seizoenen’ van XperiBIRD zijn zo’n 600 gratis nestkastjes-met-camera verdeeld bij 563 scholen en 38 vzw’s. Dat leverde 554 ingevulde formulieren op, met 302 broedgevallen: 2.640 gelegde eieren en 1.740 uitgevlogen jongen.
Het project brengt natuurwetenschap (het observeren van de mezen) en techniek (de programmering van de nanocomputer en het invoeren van de gegevens) samen. XperiBIRD wil jongeren van 10 tot 14 jaar aan burgerwetenschap laten doen, zodat ze belangstelling krijgen in wetenschap en techniek.

Het project werd de voorbij jaren gecoördineerd door collega en biologe Wendy Massart. Ons Instituut had van het Fonds Wernaers al de middelen gekregen om ook in het schooljaar 2019-2020 het project te kunnen voortzetten.

Categorieën: Scholen
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top