KBIN sluit zich aan bij globale coalitie voor biodiversiteit

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

#Biodiversity2020 logo (© Karikatūra.Lv)
04/03/2020
KBIN sluit zich aan bij globale coalitie voor biodiversiteit
post by
Kelle Moreau

Ter gelegenheid van de Werelddag van wilde dieren en planten heeft de Europese Commissie op dinsdag 3 maart 2020 in Monaco een nieuwe wereldwijde coalitie voor biodiversiteit gelanceerd. Met deze communicatiecampagne roept de Commissie op meer actie te ondernemen om het publiek ervan bewust te maken dat onze biodiversiteit moet worden beschermd. In de aanloop naar de cruciale CoP15-vergadering van het Verdrag inzake biologische diversiteit in oktober 2020 in Kunming (China) roept de Commissie alle nationale parken, aquaria, botanische tuinen, dierentuinen, wetenschaps- en natuurhistorische musea op de handen in elkaar te slaan en het publiek bewust te maken van de natuurcrisis, zoals het Parijs-Akkoord dat doet voor de klimaatcrisis.

Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius: “De biodiversiteitscrisis is onlosmakelijk verbonden met de klimaatverandering. Door de biodiversiteit te beschermen en herstellen redden wij niet alleen de natuur voor de toekomstige generaties, maar helpen wij ook de klimaatverandering te bestrijden en de negatieve gevolgen ervan voor onze voeding, gezondheid en economie te beperken. Wij moeten dringend wereldwijd actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de toekomstige generaties ook buiten de dierentuinen en botanische tuinen nog van de natuur kunnen genieten. Wij mogen niet falen.

Aangezien het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zowel een natuurhistorisch museum als een wetenschappelijk instituut is, dat de afnemende biodiversiteit uit de eerste hand observeert door middel van zowel onderzoek als collecties, is het een essentieel onderdeel van onze rol om voor de natuur te pleiten en trouw te blijven aan ons motto "De natuur in ieders leven brengen".

KBIN fungeert ook als nationaal knooppunt voor het Verdrag inzake Biologische Diversiteit en is goed ingebed in het Belgisch Biodiversiteitsplatform, dat de Belgische knooppunten voor het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteits-ecosysteemdiensten (IPBES), de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) en de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) huisvest en het pan-Europese BiodivERsA Partnership en het EKLIPSE-kennis- en leermechanisme inzake biodiversiteit en ecosysteemdiensten coördineert. Het maakt dus deel uit van een groot netwerk van Belgische organisaties waarvan het werk sterk gerelateerd is aan biodiversiteit, zowel op het beleidsniveau als op het terrein. Zo bundelen we onze krachten en onderzoeken we mogelijke samenwerkingsverbanden en initiatieven om de boodschap over de biodiversiteitscrisis te versterken en mensen te informeren over hoe ze het tij kunnen keren. Wordt vervolgd!

Meer informatie over de #Biodiversity2020-communicatiecampagne is te vinden in de volledige EC-perstekst op https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_20_348.

 

Text of Pledge

 

UNITED FOR #BIODIVERSITY

 

We,

World National Parks, Aquariums, Botanic Gardens, Zoos, Natural History and Science Museums,

Join forces for nature.

Our collections show the diversity of life on Earth.

Our conservation programmes help preserve endangered animals and plants.

Our education programmes underline the importance of nature for our existence.

Today the world is facing a planetary emergency,

A nature crisis fueled by human impacts, including climate change.

Science is warning that one million species are at risk of extinction,

Not in a distant future, but within a few decades.

As signatories to this pledge, we support the call

By the European Commission

For decisive global action to halt biodiversity loss.

We urge all governments to agree on ambitious policies to restore and protect the ecosystems on which we all depend.

We invite all national, regional and local authorities to take urgent measures on the ground.

We call on all business leaders to acknowledge their dependence and impact on nature and to commit to sustainability.

And we appeal to all our visitors to raise their voice for nature.

We belong to nature, we need nature, and nature now needs us like never before.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top