CT-scan onthult een zeldzame slang binnenin een slang

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Slang in een slang: de cobra Naja samarensis had een zeldzame Cyclocorus nuchalis nuchalis gegeten. (Foto: KBIN, Jonathan Brecko)
13/03/2020
CT-scan onthult een zeldzame slang binnenin een slang
post by
Reinout Verbeke

Je kent de Russische matroesjka-poppen? Wel, tijdens het CT-scannen van een samar-brilslang uit onze collecties, vonden we binnenin de slang nog een andere slang, van ongeveer dezelfde grootte en… van een zeldzame soort. 

Je hoeft niet altijd grote expedities te ondernemen om nieuwe dingen te ontdekken. Tijdens het micro-CT-scannen van een samar-brilslang (Naja samarensis) uit onze enorme collecties, zag onze bioloog Jonathan Brecko niet één, maar twee slangen op zijn scherm verschijnen! De uiterst giftige Samar-cobra had nog een slang van ongeveer dezelfde grootte gegeten voordat hij in 1998 werd ingezameld. Samar-brilslangen leven alleen op de Filippijnen.

Brecko en Olivier Pauwels, conservator van onze collectie recente gewervelden, besloten dit exemplaar te dissecteren en vonden in de maag een volwassen vrouwelijke Cyclocorus nuchalis nuchalis, waarvan het hoofd en de nek verteerd waren. Cyclocorus nuchalis nuchalis is een zeldzame slang, die in bossen leeft, en ook alleen op de Filippijnen voorkomt (met een verspreiding die beperkt is tot de eilanden Basilan en het westen van Mindanao).

Tot nu toe wisten we dat het dieet van Naja samarensis bestond uit amfibieën, reptielen en knaagdieren. We kunnen nu de zeldzame slang Cyclocorus nuchalis nuchalis aan de lijst toevoegen. Het verhaal van de zeldzame slang-in-de-slang is gepubliceerd in het Bulletin of the Chicago Herpetological Society.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top