Valken voor iedereen 2020: volg twee slechtvalknesten in Brussel

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Falcons for Everyone 2020
02/04/2020
Valken voor iedereen 2020: volg twee slechtvalknesten in Brussel
post by
Reinout Verbeke

Wilde natuur in de woonkamer tijdens deze periode van quarantaine: volg van 3 april tot 1 juni via www.valkenvooriedereen.be het doen en laten van twee families slechtvalken.

Valken voor Iedereen is er weer! Vanaf vandaag kan je via de livestream het reilen en zeilen van twee valkenfamilies in Brussel volgen, van het uitbroeden van de eieren tot het uitvliegen van de jongen.

Mooi resultaat

Slechtvalken zijn hét symbool van geslaagde inspanningen ter bescherming van de natuur. Deze roofvogels waren begin jaren zeventig van de vorige eeuw totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Door een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, door richtlijnen en beschermingsprogramma's hebben de slechtvalken sinds midden jaren negentig een comeback kunnen maken. België telt momenteel ongeveer 180 slechtvalkkoppels! Ons programma 'Valken voor Iedereen' is inmiddels uitgegroeid tot een heus observatienetwerk.

Twee nesten met livestream

Van 3 april tot 1 juni kun je via www.valkenvooriedereen.be het doen en laten van twee families slechtvalken volgen. De ene heeft zich geïnstalleerd in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en de andere in de Sint-Jobkerk van Ukkel.

Je kunt 24/24 het leven in het nest volgen: het koppel dat broedt, het uitkomen van de jongen, hoe ze worden gevoed en hoe ze uiteindelijk, na een zestal weken, uitvliegen. Begin maart legden beide wijfjes vier eieren en midden april verwachten we de eerste valkjes.

Op de blog krijg je uitleg van onze ornitholoog Didier Vangeluwe, die het project in 2004 uit de grond stampte en met veel enthousiasme leidt.

De website met live HD-streaming is een overweldigend succes! Vorige jaren telden we tot 3 miljoen verbindingen op de website, uit wel 100 landen, uit alle werelddelen. En onze valkenvrienden merken er niets van …

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top