Blijft T. rex STAN toegankelijk voor publiek en wetenschap?

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Het prachtige skelet van Arkhane in de Evolutiegalerij. Arkhane was een roofdinosauriër uit het juratijdperk (155 miljoen jaar geleden) (foto: Thierry Hubin / KBIN)
12/10/2020
Blijft T. rex STAN toegankelijk voor publiek en wetenschap?
post by
Reinout Verbeke

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met belangstelling de veiling gevolgd van het skelet van Tyrannosaurus rex STANTM door Christie's in New York op 6 oktober 2020. Dat dit iconische fossiel door een privépersoon of door een bedrijf is aangekocht, baart ons grote zorgen. Het is in ieders belang dat STANTM toegankelijk blijft voor het grote publiek, maar ook voor de wetenschappelijke wereld. Op 13 oktober 2020 volgen we met argusogen de veiling van een skelet van een allosaurus, een andere grote roofdinosaurus die in de Verenigde Staten is ontdekt. Het gaat onder de hamer bij Binoche en Giquello in Parijs.

Arkhane

Sinds oktober 2018 heeft het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen het immense voorrecht om Arkhane tentoon te stellen, het buitengewoon goed bewaard gebleven skelet van een nieuwe soort roofdinosaurus uit het juratijdperk (155 miljoen jaar geleden) van Wyoming (VS). Dit skelet werd in juni 2014 onder grote mediabelangstelling geveild door Aguttes in Parijs. Het fossiel ging naar een privéverzamelaar die onmiddellijk besloot de schat te delen met paleontologen en het grote publiek door het tijdelijk onder te brengen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Arkhane is sinds maart 2019 te zien in de Evolutie-galerij van het Museum en wordt ook bestudeerd door de paleontologen van het Instituut, met de hulp van een internationaal team van specialisten in theropode dinosauriërs. Arkhane kon al op veel enthousiasme rekenen van het publiek, met uitstekende bezoekerscijfers in 2019. De eigenaar van Arkhane bestudeert momenteel verschillende structurele oplossingen om dit belangrijke fossiel toegankelijk te houden voor het grote publiek en voor toekomstige generaties onderzoekers.

Net als de rest van de culturele sector zijn ook de musea zwaar getroffen door de coronacrisis. Onze culturele en wetenschappelijke instellingen moeten meer dan ooit rekenen op de hulp van de private sector om deze moeilijke tijden zonder al te veel schade door te komen. Wij hopen dat de huidige eigenaar van STANTM het voorbeeld van Arkhane volgt en ermee instemt deze uitzonderlijke dinosauriër ter beschikking te stellen van een museum of een onderzoeksinstelling die kan verzekeren dat het skelet wetenschappelijke gevaloriseerd wordt én toegankelijk is voor het grote publiek.

 

Categorieën: Tentoonstellingen, Collecties
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top