QuakeRecNankai: Op zoek naar sporen van aardbevingen en tsunami's in Japan

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Geologists drill coring on a Japanese lake
24/10/2014
QuakeRecNankai: Op zoek naar sporen van aardbevingen en tsunami's in Japan
post by
Reinout Verbeke

Vanessa Heyvaert en Ed Garrett, wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), zijn in Japan om bewijs te zoeken van voorbije aardbevingen en tsunami's. 

Heyvaert en Garrett zijn lid van het team QuakeRecNankai (QRN) en zoeken naar bewijs dat hen iets kan vertellen over de geschiedenis van grote aardbevingen en tsunami's in de buurt van de zogenoemde Nankai-trog in Japan. Na de verwoesting in Noordoost-Japan, veroorzaakt door de Tohoku-aardbeving in 2011, focussen deze wetenschappers zich op een ander gebied in Japan waar een tektonische plaat onder de andere duikt. De breuk tussen de platen, de subductiezone van Nankai, brengt grote aardbewegingen en tsunami's teweeg, maar de maximale grootte en frequentie van de gebeurtenissen is nog niet goed gekend. Er waren grote aardbevingen langs delen van de subductiezone in 1944 en 1946. In andere gebieden was er geen grote seismische activiteit gedurende veel langere periodes. Het QRN-team probeert antwoorden op de volgende vragen te vinden:

  • Hoe frequent komen aardbevingen en tsunami's voor?
  • Kunnen sedimentaire resten iets vertellen over aardbevingen in de prehistorie?
  • Gebeuren aardbevingen altijd in dezelfde segmenten van de subductiezone?
  • Hoe vaak komen segmenten voor die grotere aardbevingen veroorzaken?
  • Hoe groot zijn de grootste aardbevingen die de subductiezone kan voortbrengen?

Om deze vragen te beantwoorden zoeken Heyvaert en Garrett naar zandlagen en plotse veranderingen in laaglanden aan de kust en rond de meren. Sedimenten van deze locaties en de microscopische planten en dieren die ze bevatten, leveren bewijs van de timing en locatie van voorbije aardbevingen en tsunami's in deze regio. Inzicht krijgen in het voorkomen van die fenomenen is belangrijk. Zo kunnen wetenschappers beter inschatten welk risico individuen, industrieën en regeringen in deze dichtbevolkte en economisch belangrijke regio lopen.

Je kunt de wetenschappers volgen op de QuakeRecNankai blog, of via Twitter @QuakeRecNankai

 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top