Valken voor Iedereen 2021

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Een van de twee slechtvalken die in de ULB nestelen waakt over de 5 gelegde eieren (foto: KBIN)
09/04/2021
Valken voor Iedereen 2021
post by
Charlotte Degueldre

Valken voor Iedereen is er weer! Tot 3 juni kun je via www.valkenvooriedereen.be het doen en laten van twee slechtvalkenfamilies in Brussel volgen, van het uitbroeden van de eieren tot het uitvliegen van de jongen.

Twee nesten met livestream

In de toren van de Sint-Jobkerk in Ukkel broedt een koppel dat we al vijf jaar kennen en dat al 23 valkjes heeft grootgebracht, op 4 eieren, sinds 8 maart. We verwachten dat hun eieren op 9 april zullen uitkomen.

Nieuw dit jaar: we volgen een valkenkoppel in de toren van gebouw A op de Solbosch-campus van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Dit paar broedt op 5 eieren sinds 12 maart. De jonge valkjes zullen uit hun eieren breken rond 13 april.

Het koppel dat vorig jaar op de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel nestelde, is niet meer op de afspraak. De valken nestelen niet op het gebouw, of toch zeker niet waar onze camera’s staan … Maar we zien ze af en toe op de waterspuwers. Hebben ze een nieuwe plek gekozen? We volgen het nauw op en doen verslag op de blog, waar je het verhaal van de Brusselse slechtvalken elk jaar opnieuw kunt lezen.

Live en in HD

Het camerasysteem met HD livestreaming van de nesten is geactiveerd, zodat je rechtstreeks het broeden en de eerste fasen in het leven van de valkjes kan bekijken, van het uitkomen van de eieren (verwacht tegen midden-april) tot de eerste vlucht. Je kan het reilen en zeilen van deze twee valkenfamilies 24/7 volgen tot de valkjes zijn uitgevlogen, normaal eind mei.

De website met live HD-streaming is een overweldigend succes. Vorige jaren telden we tot 3 miljoen verbindingen op de website, uit wel 100 landen, uit alle werelddelen. 

Het symbool van een geslaagde inspanning ter bescherming van de natuur

Slechtvalken waren begin jaren zeventig van de vorige eeuw totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Door een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, door richtlijnen en beschermingsprogramma's hebben de slechtvalken sinds midden jaren negentig een comeback kunnen maken. België telt momenteel ongeveer 180 Slechtvalkkoppels! Ons programma Valken voor Iedereen is inmiddels uitgegroeid tot een heus observatienetwerk.

 
Categorieën: OD Natuurlijk Milieu
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top