CurieuzenAir – KBIN als burgerwetenschapper

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

De metingen voor CurieuzenAir worden gedaan naast de ingang van het Museum voor Natuurwetenschappen. (Beeld: KBIN)
28/09/2021
CurieuzenAir – KBIN als burgerwetenschapper
post by
Kelle Moreau

Wie woont, werkt of sport in Brussel ademt liters lucht per minuut in. Die lucht is gratis, maar wel ongelooflijk kostbaar en belangrijk voor onze gezondheid. Maar hoe goed is de luchtkwaliteit in Brussel? CurieuzenAir doet beroep op ieders medewerking om dit te achterhalen.

Om zicht te krijgen op de gezondheid van de Brusselse lucht hebben 3.000 Brusselaars een grootschalige meting gestart. Met proefbuisjes aan het raam meten ze vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide in de buitenlucht.

Het CurieuzenAir-onderzoek is een samenwerking van BRUZZ, De Standaard en Le Soir met de Universiteit Antwerpen, stadsbeweging BRAL en de Université Libre de Bruxelles. Het maakt deel uit van het Brussels Clean Air-partnerschap, een initiatief om de luchtvervuiling aan te pakken. Dat krijgt de steun van Bloomberg Philanthropies en Leefmilieu Brussel. Het is het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de Brusselse luchtkwaliteit.

Naast de koning, de premier, de Europese Commissie en talloze gezinnen, scholen en bedrijven, neemt ook het KBIN deel aan dit onderzoek! De volgende vier weken kan u rechts van de ingang van het Museum voor Natuurwetenschappen een infobord zien staan, de proefbuisjes hangen aan de ramen van de eerste verdieping. CurieuzenAir werd afgetrapt op 25 september 2021, de resultaten worden bekend gemaakt in februari 2022.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top