FREIGHTED: 500 jaar verzamelen en tentoonstellen van de neushoorn

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Oog van een neushoorn (beeld: Fritha Langerman)
09/05/2023
FREIGHTED: 500 jaar verzamelen en tentoonstellen van de neushoorn
post by
Charlotte Degueldre

In deze reizende installatie richt de Zuid-Afrikaanse kunstenares Fritha Langerman, van de Michaelis School of Fine Art (Universiteit van Kaapstad) de aandacht op de noodlottige situatie van de met uitsterven bedreigde diersoorten, in het bijzonder de neushoorn. Ze presenteert dit dier als een object van spektakel, studie, betaalmiddel en begeerte. Daarbij verwijst ze naar de complexe geschiedenis waarin kolonisatie, macht en verwerving van vroegere natuurhistorische collecties met mekaar verweven zijn, en de relevantie hiervan tot vandaag de dag. Door het gebruik van museale tentoonstellingsmethoden zet ze vraagtekens bij de oorsprong van natuurhistorische collecties en trekt ze de culturele beeldvorming van de natuur in twijfel.

De kunstenares start met de eerste Europese afbeelding van de Indische neushoorn: een gravure van Albrecht Dürer uit 1515 die hij “abconderfet” noemde. Daarmee duidde hij een nauwkeurige kopie aan van een afwezig origineel. Verder put de installatie uit een rijke geschiedenis van drukkunst en reproductie, die uitmondt in de huidige schrijnende context waarin de neushoorn op het punt staat uitsluitend tot een digitale afbeelding gereduceerd te worden. Het project presenteert ons – in het museale kader van een kist ter grootte van een neushoorn - het dier in verschillende fragmenten en wijst daarmee op zijn mogelijk uitsterven. De pop-up installatie bevat reproducties van afbeeldingen, teksten en objecten uit talrijke museumcollecties, dierentuinen en openbare archieven. Met vele historische verwijzingen: van de dissectie van de neushoorn van Versailles in 1793, over de AMNH Lang-Chapin Congo-expeditie, tot de afslachting van neushoorns tijdens de Angolese burgeroorlog.

FREIGHTED was eerder te zien in het Iziko South African Museum van Kaapstad (2018-2019), reisde vervolgens per schip naar het National Museum of Natural History and Science in Lissabon (2020-2021), nadien naar het National Museum of Natural Sciences in Madrid, hield halt in het Natural History Museum in Leipzig (2022), alvorens het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel te bereiken (2023) 

 

Categorieën: Evenementen
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top