Antarctische meteoriet keert terug naar Museum

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Antarctische meteoriet van 18 kilogram tentoongesteld in onze Zaal 250 Jaar Natuurwetenschappen
04/11/2014
Antarctische meteoriet keert terug naar Museum
post by
Reinout Verbeke

Een buitengewone meteoriet die twee jaar geleden op Antarctica is gevonden, ligt opnieuw in het Museum voor Natuurwetenschappen. 

Twee winters geleden ontdekte een team van 5 Belgische wetenschappers (Vrije Universiteit Brussel en Université Libre de Bruxelles) en 3 Japanse onderzoekers (Nationaal Instituut voor Polair Onderzoek en de Universiteit van Tokio) zowat 425 meteorieten op Antarctica. De ontdekking maakte deel uit van één van de drie expedities van SAMBA (Search for Antarctic meteorites: Belgian approach). De missie werd gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid Belspo en het Japans Nationaal Instituut voor Polair Onderzoek.

Een uniek exemplaar van maar liefst 18 kilogram valt in het bijzonder op. Volgens de Belgische onderzoekers is dit de grootste meteoriet die de voorbije 25 jaar op Oost-Antarctica werd gevonden, en de vijfde grootste die ooit in dat deel van Antarctica is ontdekt. Deze meteoriet is een gewone chondriet - de soort die het vaakst op aarde aangetroffen wordt - en is waarschijnlijk afkomstig van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Na zijn ontdekking stelde het Museum voor Natuurwetenschappen hem tijdelijk tentoon, waarna de meteoriet naar Japan reisde voor onderzoek. Maar nu staat de meteoriet dus permanent in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Je vindt hem terug in de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen, tussen hedendaagse en historische pronkstukken, tegenover de maquette van de Belgica.

 

Op vrijdag 14 november vindt in het KBIN het symposium 'From dinosaurs to meteorites' plaats. Na afloop wordt de Antarctische meteoriet officieel ingehuldigd.

Categorieën: Conferenties, Museum Nieuws
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top