Missie in Stille Oceaan om impact diepzeemijnbouw te meten

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Onze bioloog Henri Robert voor het Duitse onderzoeksschip RV Sonne, vlak voor vertrek in Panama.
07/04/2015
Missie in Stille Oceaan om impact diepzeemijnbouw te meten
post by
Reinout Verbeke

Henri Robert, een van onze biologen, is aan boord van het nieuwe Duitse onderzoeksschip RV Sonne in de Stille Oceaan. Hij en veertig collega’s en technici uit elf Europese landen bestuderen de mogelijke milieu-impact van mijnactiviteiten in de diepzee. Henri blogt vanaf het schip over zijn deel van het onderzoek.

De wetenschappers willen onder meer de biodiversiteit in de Clarion-Clipperton Fracture Zone bestuderen. Dit gebied tussen twee langgerekte breuklijnen in de Stille Oceaan is voor zover bekend het rijkste reservoir aan mangaanknollen ter wereld. Dat zijn zwarte knollen op en onder de zeebodem met commercieel erg interessante metalen (zoals nikkel, kobalt en koper) en zeldzame aarden (rare earth elements).

De wetenschappers van het JPI Oceans Initiative doen allerhande staalnamen tijdens deze twee maanden durende expeditie om de ecologische impact van toekomstige ontginning te kunnen meten.

Bioloog Henri Robert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen verzamelt kreeftachtigen op zo’n 4.000 meter (!) diepte. Hij zal de diversiteit, de ecosystemen en het aanpassingsvermogen van deze weinig bekende en sterk bedreigde fauna bestuderen.

Volg de expeditie van Henri Robert, die gefinancierd wordt door BELSPO, op onze Tumblr-blog.

 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top