Wandelende tak in toptien nieuwe soorten

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Phryganistria tamdaoensis: female, male, nymph and eggs.
21/05/2015
Wandelende tak in toptien nieuwe soorten
post by
Reinout Verbeke

Een wandelendetakkensoort ontdekt door twee van onze entomologen heeft de SUNY-ESF-toptien van nieuwe soorten gehaald. Een jury van specialisten selecteerde de tien nieuwelingen uit een lijst van 18.000 vorig jaar ontdekte soorten. Met de lijst van verbazingwekkende ontdekkingen willen de organisatoren biodiversiteit onder de aandacht brengen.  

Entomologen Jérôme Constant en Joachim Bresseel beschreven de 23 cm lange wandelende tak uit Vietnam november vorig jaar. Phryganistria tamdaoensis (genoemd naar het prachtige Tam Dao National Park) bewijst dat er nog veel reuzeninsecten te ontdekken vallen, en dat onze kennis van de 'meesters in camouflage' nog verre van compleet is. Je kunt dit reuzeninsect bewonderen in ons vivarium (in de Insectenzaal). Deze soort werd ontdekt samen met een subsoort, Phryganistria heusii yentuensis, die, met haar 32 cm lengte officieel het tweede grootste insect ter wereld is.

Een van de andere dieren die de toptien haalden, is de kogelvis Torquigener albomaculosus. Hij maakt op de zeebodem voor de kust van Japan 'graancirkels'. Die gestileerde paainesten van ruwweg 2 meter diameter, zijn gemaakt door mannetjes die vrouwtjes willen aantrekken. De nesten beschermen de eitjes ook beter tegen de stroming en mogelijk tegen roofdieren. 

Een internationaal comité van specialisten selecteerde uit 18.000 kandidaten een toptien, en doet dit jaarlijks naar aanleiding van de geboortedag van Carolus Linnaeus, vader van de taxonomie, op 23 mei. 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top