Een extra budget van 1 848 000 euro

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Het onderzoeksschip Belgica en het insect Macrodontia batesi Lameere 1912 (foto's: KBIN)
26/06/2015
Een extra budget van 1 848 000 euro
post by
[displayName]

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs zorgt voor een extra budget voor het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica en voor de digitalisering van onze collecties.

RV Belgica in de vaart houden

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs heeft een extra budget van 1 019 000 euro voorzien voor een groot onderhoud van het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica voorzien deze winter. Het belang van dit onderzoeksschip wordt hiermee duidelijk aangetoond. Het is een essentieel werktuig voor de ongeveer 1200 oceanografische wetenschappers van de Belgische universiteiten en wetenschappelijke instellingen (waaronder het KBIN).

Met dit bedrag kunnen grote noodzakelijke onderhoudswerken aan de RV Belgica gedaan worden, zodat het schip kan blijven varen.  Maar de beslissing tot de vervanging van het schip blijft hoogdringend aangezien de periode voor het opleveren van een nieuw schip meer dan 3 jaar in beslag zal nemen!

Digitalisering van onze types specimens

De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid heeft daarenboven 829 000 euro voorzien voor de aankoop van materiaal voor de hoogwaardige digitalisering van onze specimen-types. Het gaat over 2 CT-scanners, één voor biologische specimens en één voor geologische en paleontologische speciments. Eens gedigitaliseerd, kunnen de specimens gemakkelijker geraadpleegd en bestudeerd worden. De stukken in onze uitzonderlijke collecties zijn zo beter beschikbaar voor onderzoek en studies vanuit de hele wereld.

Het is het unieke karakter van elk specimen-type, een universele referentie van een gegeven soort, die deze hoogkwalitatieve digitalisatie onmisbaar maakt. Op dit moment beheren het KBIN en het KMMA samen ongeveer 250.000 specimen-types.

Als je meer wil weten of digitalisering van specimen-types, kan je het artikel “Goedkopere en betere methode om collecties te digitaliseren” lezen.

 

Klik op het beeld om meer foto’s te bekijken.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top