Bpost eert 'Belgische' dino's in nieuwe postzegelreeks

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Postzegel met Iguanodon bernissartensis (Foto: bpost, Conz)
04/09/2015
Bpost eert 'Belgische' dino's in nieuwe postzegelreeks
post by
Reinout Verbeke

Bpost heeft in samenwerking met tekenaar Conz een reeks dinopostzegels gelanceerd. Van de tien dinosaurussen zijn er drie ontdekt of beschreven door paleontologen van ons Instituut: de bekende Iguanodons van Bernissart, de hadrosauriër Olorotitan et de gevederde Aurornis.

Dit zal de filatelisten en dinofans plezieren: bpost heeft de Belgische striptekenaar Conz aan het werk gezet om een tiendelige reeks dinopostzegels te ontwerpen. Conz, pseudoniem voor Constantijn Van Cauwenberge, werkte daarvoor samen met onze paleontoloog en dinospecialist Pascal Godefroit.

'Ik koos voor een mix van planteneters, vleeseters en dino's met een Belgische connectie. Natuurlijk heb ik de sterren van het Museum voor Natuurwetenschappen geselecteerd: de Iguanodons van Bernissart (ontdekt in een Belgische koolmijn tussen 1878 en 1881). Olorotitan is bestudeerd en beschreven door Pascal Godefroit, evenals de gevederde dino Aurornis in 2013. Ik wilde de 'usual suspects', zoals Tyrannosaurus rex, mijden en koos voor hun minder bekende neven en nichten.'

Geen monsters

Conz liet zijn ontwerpen nakijken door paleontologen van ons Instituut om de proporties en de houding van de dino's zo juist mogelijk te hebben. 'Aangezien niemand weet welke kleur de dino's precies hadden, bepaalde ik die zelf. Zo liet ik me voor de vleesetende Deinonychus inspireren door de houding en het kleurpatroon van de adelaar.' De dino's zijn ook minder dreigend afgebeeld dan vaak het geval. 'Ik wou het klassieke beeld van dino's als 'monsters' bijstellen. Het zijn gewoon uitgestorven diersoorten uit lang vervlogen tijden.'

Het gelimiteerde postzegelboekje 'Geduchte dino's' is vanaf maandag 7 september te koop in alle postkantoren. Voor de levensgrote Iguanodon, Olorotitan, Ankylosaurus of Pteranodon is er maar één adres: de dinogalerij van het Museum voor Natuurwetenschappen.
 

Klik op de foto bovenaan om er meer te zien

 

Categorieën: Kinderen en Families
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top