Paleontologen beschrijven zeldzame babydinosauriërs uit Mongolië

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Blok met piepjonge exemplaren van Saurolophus angustirostris (Foto: Thierry Hubin, KBIN)
15/10/2015
Paleontologen beschrijven zeldzame babydinosauriërs uit Mongolië
post by
Reinout Verbeke

Belgische paleontologen hebben fossielen beschreven van babydinosauriërs uit Mongolië. Ze zaten nog in het ei of waren er net uit toen ze door sedimenten bedekt werden. De zeldzame vondst van deze piepjonge exemplaren van Saurolophus angustirostris geeft wetenschappers meer inzicht in de ontwikkelingsstadia van deze dinosauriërs.

Saurolophus – een Hadrosauriër of ‘eendenbekdinosaurus’ – leefde 70 tot 68 miljoen jaar geleden, op het einde van het krijt, in het huidige Noord-Amerika en Azië. Deze planteneter kon tot twaalf meter lang worden en twee ton wegen. In de Nemegt-formatie in de Mongoolse Gobiwoestijn werden al heel wat exemplaren opgegraven, maar nog geen pasgeboren jongen.

Onderzoekers van de Universiteit Gent, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de Vrije Universiteit Brussel hebben nu drie (mogelijk vier) piepjonge exemplaren beschreven in het vaktijdschrift PLOS ONE. De dieren bevonden zich in de eerste fasen van de ontwikkeling. Dat bewijst de lengte van de schedel – twintig keer zo kort als die van de bekendste volwassen exemplaren – die bovendien nog niet dichtgegroeid was. De fossielen vertonen nog niet de karakteristieke schedelkam, wat bewijst dat die zich dus pas later in het leven van deze hadrosauriërs ontwikkelde.

De specimens werden samen met twee stukken eierschaal ontdekt die vergelijkbaar zijn met eerder gevonden eierschalen uit de familie waar Saurolophus angustrirostris toe behoort. De onderzoekers kunnen niet zeggen of de babydino’s nog in het ei zaten of er net uit waren toen ze stierven. Ze waren al deels uiteengerafeld toen het nest bedolven werd onder sedimenten van een rivier tijdens het natte seizoen. Mogelijk bevond het nest zich op een zandbank.

Illegaal opgegraven

De specimens werden ontdekt in de zogenoemde 'Drakentombe' in de Gobiwoestijn, die sinds zijn ontdekking in 1947 erg populair is bij paleontologen én ‘diggers’ die met fossielenhandel geld verdienen. Veel exemplaren uit het gebied zijn illegaal opgegraven en aan privéverzamelaars verkocht. Dat was ook het geval met deze specimens, die via Japan in Europa zijn terechtgekomen. Dankzij tussenkomst van Pascal Godefroit, paleontoloog van het KBIN, worden de fossielen teruggegeven aan het Instituut voor Paleontologie en Geologie van de Mongoolse Wetenschapsacademie. De officiële overhandiging vindt plaats op 23 oktober in Brussel.

Het Ministerie van Cultuur van Mongolië gaf de Belgische onderzoekers de toelating de exemplaren te onderzoeken en erover te publiceren.

 

Klik op de foto om er meer te zien

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top