Gewone vinvis op vrachtschip in Gent

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Gewone vinvis op het voorsteven van het schip (J.Haelters, OD Nature).
10/11/2015
Gewone vinvis op vrachtschip in Gent
post by
[displayName]

Op 9 november 2015 is een gewone vinvis aangetroffen op een schip in de haven van Gent. Zeezoogdierenspecialist Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zorgt voor het verdere wetenschappelijke onderzoek van de walvis.

Op maandag 9 november is het schip Premium do brasil, geladen met vruchtensap uit Brazilië, aangekomen in de haven van Gent. Behalve het vruchtensap had het schip ook een andere, bijzondere lading bij: op het voorsteven van het schip lag een vinvis. Vermoedelijk werd de walvis één à twee dagen daarvoor opgeschept in het westelijke deel van het Kanaal of in de Golf van Biskaje. Verder onderzoek kan uitwijzen of het dier stierf door de aanvaring zelf, of dat het al eerder overleden was.

De vinvis is een mannetje van ongeveer één jaar oud, hij is 10,50 meter lang en weegt 10 ton. Zeezoogdierenspecialist Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ging aan boord van het schip in Gent om verdere actie te ondernemen. De walvis is daarna met een grote kraan uit het water gehaald en op de kade gelegd. Daarna kon een autopsie plaatsvinden, door de Universiteit van Luik, in samenwerking met het KBIN en de Universiteit van Gent.

Vorige zaterdag was er al een 5 meter lange dwergvinvis gevonden op een schip dat uit Engeland kwam en in Rotterdam aanmeerde.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top