Nieuws van het onderzoeksschip RV Belgica

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Vissen aan boord van RV Belgica (Foto ILVO).
12/01/2016
Nieuws van het onderzoeksschip RV Belgica
post by
[displayName]

Na een lange periode van problemen, is het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica terug op zee!

Sinds 2015, maakt de RV Belgica, via BELSPO ook deel uit van het Europese ESFRI-project ICOS ERIC (Integrated Carbon Observation System – European Research Infrastructure Consortium) waarbij het AUMS-systeem van de RV Belgica gebruikt wordt om te voorzien in langetermijnsmetingen van CO2 en ander broeikasgassen.

In 2015 heeft het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica grote problemen gekend, nadat op een zomerse nacht de motor van het schip onder water kwam te staan. Er waren vijf maanden van herstellingen en onderhoud nodig om het schip terug vaarklaar te maken. In december 2015 konden we eindelijk terug starten met de wetenschappelijke campagnes en nu in 2016 is RV Belgica weer helemaal operationeel.

Als je nieuwsgierig bent naar het wetenschappelijk onderzoek dat dit jaar aan boord wordt uitgevoerd, bekijk dan zeker het interactieve jaarprogramma eens. Zoals je kan zien, is er een nieuwe grote onderhoudsperiode gepland van april tot augustus 2016. Het zogenaamde “obsolescentie onderhoud” is nodig om te voorkomen dat een oud schip, wat RV Belgica met haar 32 jaar zeker is, nieuwe problemen krijgt de komende 4 jaar. Het nieuwe alarm- en managementsysteem zal instaan voor de veilige werking van het schip.

Verder dit jaar zullen we ook de wetenschappelijke noden voor een nieuw Belgisch onderzoeksschip finaliseren. Dit schip zou dan de huidige RV Belgica moeten vervangen. Er werden nog geen politieke beslissingen genomen maar we zijn hoopvol dat Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs dit weldra op de agenda zet.

Volg RV Belgica via onze sociale media en krijg zo de laatste info over het schip en het onderzoek aan boord!

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top