VLIZ Poster award voor onderzoek naar de mogelijkheden van teledetectie voor het Victoriameer

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

VLIZ Poster Award voor Robert Runya
23/02/2016
VLIZ Poster award voor onderzoek naar de mogelijkheden van teledetectie voor het Victoriameer
post by
[displayName]

Tijdens de VLIZ Marine Scientist Day 2016 heeft onze masterstudent Robert Runya de Poster Award gewonnen voor zijn onderzoek naar teledetectie van het Victoriameer.

Op 12 februari verzamelden meer dan 360 mariene wetenschappers in Brugge voor de VLIZ Marine Scientist Day 2016 om hun kennis te delen via presentaties, posters, demonstraties en interactieve sessies. Robert Runya, een masterstudent die zijn thesis doet bij de ECODAM-groep van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), heeft er de Poster Award gewonnen. Runya doet satelliet-teledetectie van het Victoriameer.

Victoriameer

Het Victoriameer is het tweede grootste zoetwatermeer in de wereld. Het meer is van groot economisch en ecologisch belang door visserijactiviteiten van de lokale bevolking en staat bekend om zijn uitzonderlijke biodiversiteit. Ondanks acties van de omringende landen om het beheer en de monitoring van het meer te verzekeren, blijft de druk van menselijke activiteiten zeer groot (eutroficatie, overexploitatie en introductie van vreemde soorten). De introductie van de nijlbaars in de jaren tachtig, een verhoogde eutrofiëring door nutriënten vanop het land… het zijn factoren die leiden tot massieve groei van invasieve waterhyacinten en tot verminderde watertransparantie.

Teledetectie

Robert Runya wil met zijn studie bekijken of satellietgegevens, op een goedkope, consistente en betrouwbare manier kunnen bijdragen tot het beheer en de monitoring van het Victoriameer door afgeleide kaarten te gebruiken van bijvoorbeeld drijvende vegetatie, materie in suspensie en troebelheid van het water. Deze factoren kunnen potentieel gekoppeld worden aan de dalende soortenrijkdom in het meer.

Robert bekijkt de gegevens van satellieten zoals Landsat-8, Landsat-5, Sentinel-2/MSI en de geostationaire SEVIRI. Deze satellieten geven standaard eigenlijk geen gegevens over waterkwaliteit. Maar onderzoekers van het KBIN (OD Natuur) hebben algoritmes en software ontwikkeld zodat de gegevens van deze satellieten ook gebruikt kunnen worden voor binnenwateren.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top