Twee valkenparen broeden voor de camera

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Vijf eieren in het nest op de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. (Foto: KBIN)
01/04/2016
Twee valkenparen broeden voor de camera
post by
Reinout Verbeke

De slechtvalken zijn terug in Brussel, en voor de twaalfde editie van Valken voor Iedereen kunt u niet één maar twee slechtvalkparen volgen via de webcams. Op de kathedraal van Brussel broedt een valkenpaar op vijf eieren, bovenin het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe op vier exemplaren. Zeven weken lang kunt u het reilen en zeilen in het nest live volgen op www.valkenvooriedereen.be. De eieren komen begin april uit.

Dit jaar liggen er 5 eieren in het nest van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Dat is uitzonderlijk, want normaal gezien legt het wijfje 3 of 4 eieren. En bovendien is ze al 14 jaar oud. We volgen het nest al 12 jaar lang. De vrouwtjesvalk is geboren in een 80 meter hoog schoorsteennest in Duitsland, op 230 km van Brussel, en komt al 11 jaar naar de kathedraal. Het mannetje is haar trouw sinds 2011. Hij werd geboren op de kathedraal in Brussel en … vormt dus samen met zijn moeder een paar. We verwachten het uitkomen van het eerste ei rond 5 april. Nieuw dit jaar: we filmen ook het nest op de toren van het gemeentehuis in Sint-Pieters-Woluwe. Daar broedt het valkenpaar op vier eieren, die rond 11 april zullen uitkomen.

In zes weken tijd transformeren de kwetsbare kuikentjes, die amper 30 gram wegen bij de geboorte, tot fiere valken, die tot meer dan een kilo (de wijfjes) kunnen wegen. Het nestgebeuren is dag en nacht live te volgen op de blog via HD streaming. Aan de voet van de kathedraal vind je ons observatiepunt met twee ornithologen die je van dinsdag tot zondag, van 12u tot 18u, uitleg geven. Daar kun je live observeren door de telescoop en zelfs close-up-foto's nemen door je smartphone met de telescoop te verbinden. Vorig jaar kwamen bijna 20.000 bezoekers naar het valkenobservatiepunt, en volgden liefst 3.000.000 virtuele bezoekers uit 157 landen het doen en laten van de valkjes.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top